Legea ambroziei a fost modificată în 2023: Amenzi usturătoare pentru cei care nu îndepărtează planta în termen de 15 zile

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 11 oct 2023, 10:14

Ce se întâmplă dacă nu îndepărtezi ambrozia în termen de 15 zile

Sursa: PixaBay

Vești proaste pentru românii ale căror terenuri sunt acoperite de ambrozie. Noua lege prevede ca ambrozia să fie îndepărtată în termen de 15 zile, altfel autoritățile locale vor interveni.

Proprietarii terenurilor acoperite cu ambrozie vor fi nevoiți să treacă la treabă. Aceștia au un termen de 15 zile pentru a curăța ambrozia din proprii bani. Dacă acest lucru nu se întâmplă, autoritățile locale pot intra pe terenul respectiv fără vreo aprobare, iar amenzile sunt usturătoare.

Klaus Iohannis a promulgat legea ambroziei

Proprietarii de terenuri, administratorii rumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole sunt nevoiți să scape de ambrozie până la data de 30 iunie sau în termen de 15 zile de la primirea unei

notificări.

Citește și: Alergiile puternice la polen? Acesta ar putea fi motivul!

Proprietarii de terenuri vor avea posibilitatea de a cere ajutorul administrației publice locale  pentru îndepărtarea ambroziei, însă cheltuiala va fi suportată tot de cel care a solicitat intervenția acestora. În caz contrar, administrația publică locală are dreptul de a intra pe terenul respectiv fără acordul proprietarului.

Citește și: Ce este, de fapt, praful saharian și de ce e bine să ne protejăm de el

„Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autoritățile administrației publice locale”, se arată în prevederile noii legi.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cei ce nu se supun legii riscă amenzi usturătoare

Amenziile sunt extrem de mari pentru cei care nu se supun acestei legi și nu îndepărtează planta de ambrozie în timp util. Acestea pornesc de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice. 

Citește și: Ce este, de fapt, ambrozia și cum se manifestă alergia pe care o provoacă

Începutul sezonului rece este și începutul alergiilor la ambrozie. Potrivit statisticilor, peste  jumătate de milion de români sunt alergici la polenul produs de această plantă, iar mulți nici nu sesizează faptul că sunt alergici la această plantă.

Citește și: Amenzi mari pentru cei care nu au îndepărtat ambrozia de pe terenurile lor. Sancțiunile care se vor aplica începând de sâmbătă

Pentru a ne proteja de alergii este indicat să dormim cu ferestrele închise și să folosim purificatoarea de aer. În momentul în care ieșim din casă este indicat să ne acoperim fața cu o mască, dar și părul. Particulele de polen pot rămâne pentru o perioadă mai lungă de timp în păr, drept pentru care este indicat să-l spălăm cât mai des.

Citește și: Românii pot primi amenzi de până la 5.000 de lei. La ce trebuie să fie atenți

Alergia la ambrozie se manifestă prin strănut, congestie nazală, dureri de cap, ochi iritați, tuse seacă, mâncărimi ale ochilor, senzație de mâncărime la nivelul gâtului.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.