Legea care interzice condamnaților penal să ajungă în Parlament ar putea primi votul final, dar cu anumite excepții

Author: Andreea Buinoschi

Legea care interzice condamnaților penal să ajungă în Parlament ar putea primi votul final, dar cu anumite excepții

Sursa: Facebook

Începutul de săptămână ne aduce vești bune. În curând, este posibil să nu mai avem în Parlament persoane care au fost condamnate penal. Legea care interzice acest lucru este pe ultima sută de metri, iar persoana care se află în centrul atenției, din cauza antecedentelor, este Liviu Dragnea.

Lucrurile s-ar putea schimba radical în ceea ce privește parlamentarii români. Legea care interzice candidatura în Parlament a celor care au fost condamnați penal mai are foarte puțin și poate primi votul final. Luat în vizor este fostul Președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm faptul că în Parlament nu vor putea ajunge decât cei care au primit condamnări la închisoare definitive cu executare. Excepție de la această regulă vor face persoanele care au beneficiat de reabilitare, amnistie și cei care au beneficiat de dezincriminarea faptei pentru care au primit condamnarea.

Citeste si: Scapă sau nu Sorin Oprescu de arestul în Grecia? Verdictul se va da pe 30 mai

Potrivit Calarasipress.ro, legea a trecut de Comisia juridică a Camerei Deputatilor, iar programarea pentru intrarea acesteia în Comisia de administrație este programată pentru zilele următoare.

Mai mult decât atât, după acest pas, legea urmează să fie supusă votului în plen.

Când a fost introdusă în Parlament inițiativa legislativă

În anul 2017, Alina Gorghiu, senatoarea PNL, a fost cea care a introdus inițiativa legislativă în Parlament. Mai mult decât atât, la acea vreme, vizat era chiar Liviu Dragnea, președintele PSD, partidul de opoziție al PNL la acea vreme.

Legea care interzice condamnaților penal să ajungă în Parlament ar putea primi votul final, dar cu anumite excepții
[Sursa: Facebook]

„În lumina deciziei Curţii Constituţionale care a găsit ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 şi care, astfel, interzice persoanelor condamnate definitiv să facă parte din Guvernul României, este imperios necesar ca legislaţia română să aibă astfel de prevederi şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida la funcţiile de senator şi de deputat

în Parlamentul României.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Prezenta propunere legislativă vine în întâmpinarea dorinţei legitime a cetăţenilor României de a fi reprezentaţi de persoane fără probleme penale şi, astfel, de a face un pas înainte în lupta împotriva corupţiei”, a argumentat Alina Gorghiu, senatorul PNL, în expunerea de motive.

Citeste si: Angajări pe bandă rulantă, fără concurs, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Află ce trebuie să faci

De asemenea, este vizată și modificarea Constituției, ceea ce nu ar permite niciunei persoane condamnate să candideze pentru orice funcție publică din țara noastră. În aceste momente, legea este blocată în Parlamentul României.

Cine mai este vizat de această lege

Pe lângă Liviu Dragnea, vizați mai sunt și: Bogdan Olteanu, fostul președinte al Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc, Adrian Năstase, Zsolt Nagy, Miron Mitrea, Ioan Avram Mureșean, Codruț Șereș, Sorin Pantiș și Monica Iacob-Ridzi.

În continuare, o altă lege care este așteptată să fie implementată este cea care promite reducerea numărului de parlamentari. Se dorește ca numărul acestora să ajungă la 300, deoarece, în momentul de fală, potrivit Romanialibera.ro, România are 466 de membri în Parlament. Dintre aceștia, 330 sunt deputați, în timp ce 136 sunt senatori.