Legea care nu le mai permite pensionarilor să aibă și pensie și salariu în 2025: Noua măsură a lăsat zeci de posturi libere în administrația publică

Autor: Cristina Mocanu

Legea care nu le mai permite pensionarilor să aibă și pensie și salariu în 2025

Sursa: freepik.com

Românii vor fi nevoiți să aleagă între pensie și salariu. De ce nu vor mai putea fi cumulate cele două?

Mii de români sunt nevoiți să aleagă între pensie și salariu, după ce o nouă lege interzice cumulul acestora în sectorul public. Această măsură a dus la eliberarea a zeci de posturi în administrația publică, creând un deficit semnificativ de specialiști în mai multe orașe din România.

De ce nu mai pot pensionarii să cumuleze pensia cu salariul?

Legea adoptată la sfârșitul anului 2024 interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații din sectorul public, afectând un număr semnificativ de funcționari.

Măsura a fost introdusă pentru a echilibra cheltuielile statului și pentru a permite accesul tinerilor la funcțiile publice.

Potrivit surselor oficiale, persoanele aflate pe funcții de conducere pot finaliza mandatul actual, dar ulterior posturile vor fi ocupate prin concurs. Cele mai afectate instituții sunt primăriile mici, unde plecarea unui funcționar poate dezechilibra grav activitatea instituției.

Citește și: Pensionarii vor beneficia și în 2025 de bilete la tratamentele balneare: CNPP va oferi maximum 60.420 de bilete

Cum afectează această lege administrația publică?

Administrația publică se confruntă cu un deficit sever de personal după aplicarea legii. Multe posturi rămân neocupate deoarece procesul de recrutare este lent și dificil. Spre exemplu, pentru posturi unice, precum cel de arhitect-șef, este necesară organizarea unui concurs, ceea ce poate dura luni de zile.

Autoritățile locale au semnalat dificultăți în identificarea unor specialiști care să ocupe aceste poziții esențiale, ceea ce afectează grav derularea proiectelor de infrastructură și atragerea fondurilor europene.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste importantă pentru femeile din țară. Ajutor de deces în 2025. Câți bani se plătesc în acest an

„Ne-a plecat arhitectul- şef, dar şi colegi de la «Tehnic» şi «Investiții», iar pentru înlocuirea lor este greu să găsești oameni.

Iau în calcul ca pe cei care mai vor să îi includ în echipele de implementare a fondurilor europene”, au precizat reprezentanții autorităților locale, potrivit bzb.ro.

Pensionarii pot continua să muncească, dar cu restricții

Legea permite pensionarilor care au împlinit 65 de ani să continue activitatea profesională până la 70 de ani, dar fără a putea cumula pensia cu salariul.

Această activitate trebuie desfășurată pe baza unui nou contract anual, semnat cu angajatorul. Cu toate acestea, anii munciți după pensionare nu vor fi considerați vechime contributivă, ceea ce poate afecta recalcularea pensiei.

Instanța a decis că există o categorie de pensionari care nu mai pot continua să muncească dacă sunt deja la pensie. Funcționarii publici care au primit decizia de pensionare și au optat pentru muncă după această etapă sunt obligați să aleagă între salariu și pensie.

Citește și: Mica recalculare a pensiilor 2025: Cei 900.000 de pensionari afectați de întârzieri, vor primi majorările abia peste trei luni

Această prevedere afectează funcționarii din instituțiile publice centrale și locale, inclusiv ministere, agenții guvernamentale, structuri ale administrației prezidențiale, prefecturi și alte instituții subordonate Guvernului.

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul a provocat un dezechilibru semnificativ în administrația publică, lăsând zeci de posturi libere și afectând activitatea instituțiilor. Pe termen lung, această măsură ar putea genera o criză a forței de muncă în sectorul public, având în vedere dificultatea de a atrage specialiști. Pensionarii care doresc să muncească trebuie să renunțe la pensie, ceea ce le poate afecta siguranța financiară.

Pentru a evita un colaps administrativ, autoritățile trebuie să găsească soluții rapide pentru ocuparea posturilor vacante și să asigure tranziția către un sistem mai eficient de recrutare și retenție a personalului calificat.