Legea Cashback a crescut numărul de POS-uri din România

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 oct 2023, 03:20

A crescut numărul transformărilor digitale pentru companiile mici și mijlocii la începutul anului 2023.

Sursa: https://www.pexels.com/

Tot mai mulți comercianți au cerut să le fie instalate POS-uri după ce Legea Cashback a intrat în vigoare.

Modificările aduse Legii Cashback au condus la o nevoie masivă de transformare digitală pentru companiile mici și mijlocii la începutul anului 2023.

Legea Cashback a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Din cauza modificărilor aduse Legii Cashback, privind introducerea terminalelor electronice de la 1 ianuarie 2023 pentru comercianții cu încasări anuale în numerar de peste 10.000 de euro (50.000 de lei), a crescut numărul transformărilor digitale pentru companiile mici și mijlocii la începutul anului 2023.

Citește și: Cât a ajuns să coste un ou în supermarketuri? Prețurile au explodat!

Unul dintre cele mai mari furnizori de servicii și tehnologie de plată din lume, a înregistrat, doar în luna ianuarie a acestui an, de 7 ori mai multe solicitări de instalare POS-uri și software pentru acceptarea plăților cu cardul, decât în aceeași lună din 2022. Practic, numărul cererilor înregistrate în jumătate de an, în 2022, s-a concentrat într-o singură lună, în 2023.

Astfel că, în ianuarie, aproximativ 95% dintre solicitările de POS-uri Global Payments și GP tom (aplicație care transformă telefonul sau tableta în POS mobil) au venit de la firme mici, iar restul de la firme medii. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în magazinele alimentare sau mixte, magazine de piese auto și service-uri,  restaurante, baruri sau cafenele.

De asemenea, atât firmele mici cât și cele mijlocii reprezintă peste 99% din totalul întreprinderilor din România și angajează două treimi din totalul salariaților, reprezentând un segment cheie în economia locală, dar și în creșterea gradului de

educație și de incluziune financiară a comunităților locale, mai ales în zona rurală, unde o mare parte a populației nu are acces la infrastructură pentru a utiliza cardurile bancare ca metodă de plată.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit lui Cătălin Moise, Country Manager Global Payments România: „Încă de la apariția Legii Cashback în România, în 2017, printre obiectivele principale s-au numărat digitalizarea IMM-urilor, creșterea gradului de bancarizare și reducerea dependenței de numerar în zonele rurale și în orașele mici. Aceste efecte benefice ale legii sunt vizibile acum, odată cu reducerea pragului la 10.000 de euro/an, cifră de afaceri pentru comercianți.

În acest moment, 70% dintre solicitările înregistrate de Global Payments provin de la firme care își desfășoară activitatea în zone mai puțin digitalizate. Acestea sunt interesate, în special, de

rapiditatea cu care răspundem nevoii lor de a-și instala terminale electronice de plată, de costuri, în special în retail, pentru că se realizează tranzacții multe, dar cu valoare mică, dar și de soluțiile alternative de conexiune sau de amplificare a semnalului de date. Noi avem posibilitatea de a instala și terminale cu conexiune Ethernet sau prin conexiune Wi-Fi, acolo unde sunt semnalate probleme”.

Unde sunt cele mai mari cereri

Cele mai mari cereri pentru instalarea POS-urilor provin din județele Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Galați sau Bistrița-Năsăud. Un număr important de solicitări a venit prin sucursalele băncii partenere pentru care Global Payments oferă servicii de plată prin card, prin aplicații și canale online sau prin social media.

Citește și: Afaceri pe care le poți începe cu fonduri europene în 2023

Potrivit unei analize realizate pentru anul precedent, românii și-au păstrat afinitatea pentru tranzacțiile electronice dobândită pe perioada pandemiei, ajungând, astfel, să realizeze plăți cu cardul în valoare de peste 6,3 miliarde de lei (6,349 mld. lei), cu 84 de milioane de lei mai mult decât în anul anterior. În total, românii au realizat în 2022 peste 53 de milioane de tranzacții electronice, cu 12% mai mult decât în 2021, când s-au înregistrat aproximativ 47 de milioane de plăți cu cardul.

Sursă: capital.ro

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.