Legea Deepfake intră la vot săptămâna viitoare. Iată ce riscă românii ce distribuie informații false

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 feb 2024, 12:17
Legea Deepfake intră la vot săptămâna viitoare
Sursa: Facebook Bogdan Ivan Gruia

Imaginile și videoclipurile false au început să fie tot mai distribuite în mediul online, iar acestea ajung adesea să ofere informații înșelătoare publicului.

România se luptă cu conținutul de tip deepfake, acestea reprezentând imaginile, videoclipurile și fișierele audio realizate prin intermediul inteligenței artificiale. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că Legea Deepfake, ce va aduce contravenții oamenilor din mediul online, va fi supusă la vot săptămâna viitoare.

Legea Deepfake intră la vot săptămâna viitoare

Legea Deepfake își dorește să prevină apariția în mediul online a imaginilor, videoclipurilor sai fișierelor audio înșelătoare, ce pot duce la răspândirea informațiilor false, realizate prin intermediul inteligenței artificiale sau realității virtuale. Aceste materiale au ca și scop crearea aparenței că o persoană publică, în cele mai multe cazuri, face anumite afirmații sau activități care în realitate nu s-au întâmplat. 

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că Legea Deepfake o să fie supusă votului săptămâna viitoare, iar proiectul de lege prevede ca persoanele ce generează un astfel de conținut, fără să scrie explicit pe cel puțin 15% din suprafața clipului video sau a fotografiei că materialul a fost realizat cu ajutorul inteligenței artificiale sau a realității vizuale riscă inclusiv închisoare până la doi ani.

Care sunt prevederile prezentate în proiectul de lege supus votului săptămâna viitoare
[Sursa: Facebook Bogdan Ivan Gruia]

Și oamenii ce distribuie astfel de materiale realizate prin intermediul inteligenței artificiale sau a realității virtuale vor răspunde în fața lege, riscând amenzi cu sume ce variază între 600 și 90.000 de lei. Ministrul Cercetării a declarat că în ultima perioadă, numărul imaginilor și a videoclipurilor realizate prin inteligență artificială și realitate virtuală a crescut într-un ritm greu de imaginat, pe care nu îl pot micșora nici cele mai mari platforme mondiale. 

Citește și: Revoluție în sistemul de pensii din România. Ministrul Muncii a anunțat data la care va începe recalcularea tuturor pensiilor

”Suntem într-o situație extrem de gravă, zic eu.

Pentru că sunt tehnologii în fața cărora nici cele mai mari platforme mondiale, în baza cărora se fac astfel de promovări, de la Google până la Meta, nu știu cum să le facă față.

Nu vă ascund faptul că eu deja am avut întâlniri cu marile companii HI-Tech la nivel mondial. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri avem nevoie de două paliere extrem de importante. Unu, legislația (…).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pentru că suntem într-un an extrem de complicat, vorbim de însăși democrația din multe state din UE”, a spus ministrul în cadrul unui interviu televizat, potrivit alba24.ro.

Camera Deputaților a fost atacată de hackeri

În noaptea zilei de 30 ianuarie 2024, a avut loc un atac cibernetic asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, în timpul căruia s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat în acea perioadă că acestea erau informații oferite publicului, ce făceau referire la contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget, dar și date ce trebuiau să rămână confidențiale, precum copii după actele de identitate ale parlamentarilor.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat că s-au furat 316 documente
[Sursa: Facebook Bogdan Ivan Gruia]

„De acum patru zile a fost anulată şi revendicarea, au fost şterse şi toate acele fişiere cu informaţii, mare parte dintre ele publice, cu excepţia documentelor de identitate personală (…) cartea de identitate a premierului şi a liderului UDMR, în urma diligenţelor făcute de statul român”, a precizat Bogdan-Gruia Ivan.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că atacul cibernetic la serverele Camerei Deputaţilor a fost realizat de câteva grupări de hackeri din afara ţării, însă doar una le-a realizat, aceasta fiind și cea ce va răspunde în fața legii pentru atac. În cadrul aceluiași interviu, ministrul a menționat că România are una dintre cele mai puternice sisteme de cibersecurity din Europa.