Marcel Ciolacu vrea să închidă pentru totdeauna discuția legată de pensiile speciale.
Discuția legată de pensiile speciale trebuie închisă
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 23 februarie: „Nu a zis nimeni că vine Ministerul Justiției (cu o lege care să conțină pensii speciale pentru grefieri – n.red). Printre avizatori este Ministerul Justiției.
La cererea de plată numărul doi din PNRR deja lucrurile au depășit un moment critic.
Deci în acest moment prioritatea este să închidem odată pentru totdeauna discuția despre pensiile speciale. Repet, pensiile militarilor sunt pensii ocupaționale. Nu sunt pensii speciale.
Citește și: Cine sunt persoanele care vor avea pensiile tăiate. Decizia a fost luată de Guvern!
Există un proiect legat de eliminarea pensiilor speciale
Marcel Ciolacu a mai declarat că: „Este o lege în Parlament. Ea a fost stopată din circuitul legislativ, să vedem raportul Băncii Mondiale.
Nu putem să-i dăm pe repede înainte și să scoatem o lege greșită, cum am făcut de atâtea ori, pe emoție, în ceea ce privește pensiile speciale, pe urmă să fie declarată neconstituțională sau Comisia să nu fie de acord.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Prioritatea mea e să închidem acest capitol pentru totdeauna.”
Miercuri, 22 februarie, Guvernul României a adoptat o serie de pensii speciale. Mai precis, Claudiu Năsui a spus că Guvernul a readoptat miercuri o serie de pensii speciale. Potrivit deputatului USR, este vorba despre statutul grefierilor şi al altor categorii de personal.
Claudiu Năsui a declarat că: „Guvernul readoptă azi (n.red. miercuri) o serie de pensii speciale. Astăzi guvernul are pe ordinea de zi o nouă lege a statutului pentru personalul auxiliar din sistemul de justiție. Fiind vorba de o lege care înlocuiește actualul statut și o ia de la 0, ar fi fost o ocazie perfectă să abroge o serie de pensii speciale”.
În următorii zece ani, regulile în ceea ce privește pensiile speciale vor fi schimbate
Schimbările în ceea ce privește pensiile speciale vor fi făcute etapizat, în următorii zece ani, și constă în creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani, dar și în reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute. Noile pensii nu vor mai mari decât salariul net și nu va mai fi permisă luarea unei pensii speciale după doar câțiva ani lucrați într-un domeniu, și nu se va mai calcula pensia după media câtorva luni, mai bine plătite și cu sporuri.
Proiectul ce se află în dezbatere publică va trebui să treacă de Guvern și să fie dezbătut în Parlament. Legea prevede ca vârsta de pensionare să crească cu șase luni în fiecare an, până când se va ajunge la vârsta de 65 de ani.
Conform proiectului, pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%. Scăderea se va face tot etapizat, cu 1,5% în fiecare an.
Citește și: Categoria de pensionari care primește mai mulți bani la pensie începând cu 1 martie 2023. Anunțul Guvernului
De asemenea, vechimea va crește la 30 de ani, pentru toate categoriile, iar de menționat este faptul că vechimea obligatorie în domeniul care, de altfel, și oferă pensia specială, va ajunge 20 de ani.
Sursă: capital.ro