Legea pensiilor ar urma să sufere modificări! Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie de la 1 septembrie 2024

Autor: Andrei Costanda

Pensia anticipată fără penalizări ar urma să fie scoasă.

Sursa: Wall-Street.ro

Guvernul promite creșteri ale veniturilor începând cu data de 1 septembrie a anului în curs, însă anumite beneficii se schimbă pentru pensionari.

O veste tristă pentru români reprezintă principala schimbare din noua lege a pensiilor, eliminarea pensiei anticipate fără penalizări.

Pensia anticipată fără penalizări va dispărea

Ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări ar mai fi posibilă doar până la data de 31 august 2024, urmând ca de la 1 septembrie să nu mai poți beneficia de acesta spect.

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege la o

penalizare de 24%, cât este pe noua lege”
, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

Conform alineatului 5 al articolului 65 din actuala lege a pensiilor, există posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani, fără să sufere penalizări, pentru cei care au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare.

Dăcă proiectul de lege ar ajunge să fie acceptat, locuitorii acestor zone ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare și după data de 1 septembrie 2024.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Această măsură ar fi necesară, dat fiind faptul că mulți locuitori ai acestor zone suferă de probleme grave de sănătate, dat fiind faptul că au trăit și și-au desfășurat activitatea într-un mediu foarte toxic.

Citește și: Familia Pascu și-a luat angajamentul să plătească cel puțin 33 de milioane de euro famiilor tinerilor uciși de Vald Pascu, în accidentul de la 2 mai

Citește și: S-a rupt lanțul de iubire! Cristi Tănase a depus actele de divort după ce soția sa a obținut ordin de restricție

Digitalizarea sistemului de pensii

Conform anunțului făcut de premierul României, la începutul ședinței de Guvern, un nou sistem informativ va fi introdus la Casa Națională de Pensii Publice.

Noul sistem ar urma să digitalizeze relație dintre pensionar și casele de pensii, acesta având scopul de a reduce drumurile.

„Avem o veste bună și pentru pensionari.

Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR și, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament”, a declarat premierul.

Proiectul are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați de fondurile externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual.