Legea pensiilor intră în ”linie dreaptă în Parlament”. Premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la o înțelegere

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 nov 2023, 13:49

Premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au făcut un anunț important legat de legea pensiilor.

Sursa: pexels.com

Premierul Marcel Cioacu a anunțat că s-a înțeles cu Nicolae Ciucă asupra legii pensiilor.

Acordul anunțat între Premierul Marcel Ciolacu și Președintele PNL, Nicolae Ciucă, privind proiectul legii pensiilor reprezintă un moment semnificativ în peisajul politic românesc. Comunicarea lor comună pe platforma Facebook, prin care au confirmat înțelegerea asupra aspectelor-cheie ale legii, reflectă un efort concertat pentru a depăși divergențele anterioare și a asigura un sprijin solid din partea Coaliției. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la impactul financiar și necesitatea unor măsuri adiționale pentru a susține noile prevederi continuă să alimenteze discuțiile.

Legea pensiilor a fost clarificată

Premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au făcut un anunț important luni seara, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, dezvăluind că au ajuns la un acord asupra proiectului de lege a pensiilor. Ambii lideri politici au subliniat că acest proiect va intra "în linie dreaptă în Parlament". Acest anunț a survenit după o ședință crucială a liderilor Coaliției desfășurată la vila Lac și după ce liberalii, împreună cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș, au ridicat preocupări cu privire la impactul bugetar al legii propuse.          

În comunicatul comun postat pe rețelele de socializare, Ciolacu și Ciucă au subliniat că toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv sursele de finanțare, au fost clarificate în cadrul ședinței Coaliției. Asigurând publicul, premierul a declarat pe pagina sa de Facebook că "Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare". Ciucă, la rândul său, a menționat că toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor incluse în noua lege a pensiilor au fost clarificate.

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare!!”, a precizat Marcel Ciolacu pe pagina personală de Facebook.

Citește și: Situație de excepție la livrarea pensiilor în luna decembrie! Anunț pentru toți pensionarii care așteaptă banii între 1-15 decembrie

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Proiecte conexe pentru combaterea evaziunii fiscale

Pe lângă legea pensiilor, Ciolacu și Ciucă au anunțat că intenționează să depună cât mai repede un proiect de lege pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget.

Acest demers reflectă angajamentul lor de a gestiona eficient resursele financiare și de a asigura o colectare mai bună a taxelor.

Citește și: Noua Lege a pensiilor, aprobată de Guvern! Ce prevede actul normativ

Dezbaterea și controversele asupra Legii Pensiilor

Dezbaterea privind proiectul legii pensiilor a fost intensă, culminând cu adoptarea acestuia de către Guvern la sfârșitul săptămânii trecute.

Un moment tensionat în Coaliție a fost generat de refuzul inițial al ministrului de Finanțe Marcel Boloș de a aviza proiectul. Cu toate acestea, după recomandări și discuții suplimentare, Boloș a acordat avizul, subliniind totuși preocupările privind impactul financiar.

Avertismentul cu privire la impactul bugetar

În avizul favorabil dat legii pensiilor, Boloș a avertizat că impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi face ajustarea deficitului bugetar dificilă, necesitând măsuri suplimentare de creștere a veniturilor. Se estimează că impactul bugetar pentru plata pensiilor conform noii legi va crește semnificativ în 2024, ridicându-se la aproximativ 146,2 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Opinia Ministerului Finanțelor și a PNL

Ministrul Finanțelor și PNL au exprimat îngrijorare cu privire la posibilitatea majorării pensiilor cu 40%, considerând-o imposibilă fără a pune în pericol sursele de finanțare ale Guvernului. Această perspectivă aduce în prim-plan necesitatea găsirii unor soluții echilibrate pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii.

Acordul dintre Premierul Marcel Ciolacu și Președintele PNL, Nicolae Ciucă, marchează un pas important în avansarea proiectului de lege a pensiilor. Cu toate acestea, controversele și preocupările cu privire la impactul financiar continuă să planeze asupra dezbaterii. Este de așteptat ca parlamentarii să examineze cu atenție această inițiativă legislativă crucială, luând în considerare implicațiile pe termen lung asupra bugetului național.