Implementarea noii legi a pensiilor marchează o etapă semnificativă pentru cetățenii români, aducând cu sine numeroase modificări esențiale. Potrivit oficialilor, aceste schimbări sunt concepute cu gândul la beneficiul acestora. Printre aspectele pozitive, se remarcă faptul că aproximativ trei milioane de români vor avea parte de majorări ale pensiilor.
Daniel Baciu a explicat faptul că pensia va rămâne la nivelul cel mai favorabil pentru români
Daniel Baciu a explicat că pensia minimă a crescut începând cu 1 ianuarie și a subliniat că aceasta urmează același principiu de majorare sau indexare ca și valoarea punctului de pensie. Conform declarațiilor sale în cadrul unei emisiuni de știri, pensia minimă este în prezent de 1281 RON, înregistrând o creștere de 13,8% la începutul anului, în concordanță cu majorarea punctului de pensie.
El a menționat că prin noua lege și formula de calcul asociată, se urmărește ca numărul de puncte, recalculat pe baza contributivității, să fie înmulțit cu o valoare fixă, respectiv valoarea punctului
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cu toate acestea, a asigurat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, fiind instituită o prevedere clară în acest sens pentru a proteja beneficiarii și a le asigura menținerea nivelului cel mai avantajos al pensiilor lor.
„Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a
explicat Daniel Baciu în cadrul unei emisiuni și preluat de româniatv.Noua lege a pensiei va suferi modificări
Daniel Baciu a menționat că în noua lege a pensiilor există o noutate referitoare la includerea veniturilor brute care cuprind și sporurile cu caracter nepermanent, precum al 13-lea salariu, acordul global și diverse prime și sporuri sporadice din perioada activității. El a explicat că aceste sporuri nu au fost luate în considerare până în prezent pentru calculul pensiilor din cauza lipsei caracterului permanent și a frecvenței regulate a acestora, însă intenționează ca începând cu
În ceea ce privește riscul existent în special în cazul acordului global, ca adeverința eliberată de angajator să conțină sume mai mici decât cele din carnetul de muncă, s-a subliniat că legea și normele specifice clarifică faptul că pensiile nu vor fi reduse în această situație.
De asemenea, sporurile vor fi luate în calcul începând cu 1 septembrie pentru cei care ies la pensie după această dată, precum și pentru toți pensionarii care primesc deja pensii și au aceste sporuri în dosarele lor de pensie, fără a mai fi necesară obținerea de adeverințe suplimentare.”Legea spune foarte clar că în șase luni de la data intrării în vigoare noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent. Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat, pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să le depună la Casele teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul. Banii aceștia au fost prinși în buget odată cu adoptarea bugetului, la sfârșitul anului trecut, este vorba pentru anul acesta de 25 de miliarde în plus față de anul trecut, strict pentru acest proces de recalculare cât și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%, avem acești bani în Bucegi, oamenii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu, potrivit sursei menționate anterior.