Iată detalii despre cine poate beneficia, condițiile de acordare și modul de calcul al pensiei de urmaș.
Cine beneficiază de pensia de urmaș
-
Soțul supraviețuitor: Soțul care a rămas în viață are dreptul la pensie de urmaș dacă îndeplinește următoarele condiții: Vârsta de pensionare. Dreptul la pensie de urmaș se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare. Dacă mariajul a durat cel puțin 15 ani, soțul supraviețuitor poate primi integral pensia partenerului decedat. Pentru căsnicii cu o durată între 10 și 15 ani, pensia se reduce cu 6% pentru fiecare an lipsă. Dacă durata căsniciei a fost mai mică de 10 ani, pensia de urmaș poate fi acordată doar în cazuri excepționale, cum ar fi: Decesul cauzat de un accident de muncă sau boală profesională sau dacă soțul supraviețuitor nu realizează venituri sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut garantat pe țară.
-
Copiii decedatului: Copiii au dreptul să primească pensia de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani.Dacă își continuă studiile (liceale, universitare sau postuniversitare), pot beneficia de această pensie până la maximum 26 de ani.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cum se calculează pensia de urmaș?
Modul de calcul al pensiei de urmaș rămâne neschimbat față de prevederile anterioare. Aceasta se stabilește în funcție de pensia pentru limită de vârstă sau pensia de invaliditate gradul I pe care o încasa sau ar fi avut dreptul să o primească persoana decedată.
„Cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți, se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte”, mai scrie în noua lege a pensiilor, potrivit avocatnet.ro.
Cuantumul pensiei de urmaș se calculează în funcție de numărul de beneficiari:
- 50% din pensia decedatului – pentru un singur urmaș.
- 75% – pentru doi urmași.
- 100% – pentru trei sau mai mulți urmași.
În situația în care numărul urmașilor îndreptățiți se modifică (de exemplu, un copil își pierde dreptul odată cu împlinirea vârstei maxime), pensia se recalculează proporțional.