Legenda cadourilor puse de Moș Nicolae în ghete și șosete. De unde vine, de fapt, această datină

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 08 sep 2021, 01:56
De ce Moș Nicolae pune cadourile în ghetuțe? Legenda acestui gest
Sursa: unsplash.com

Moș Nicolae pune întotdeauna cadourile în ghetuțe sau în șosete. Știți însă de unde vine această legendă?

Încă de când eram mici, am fost obișnuiți să primim cadourile de Moș Nicolae în ghetuțe. Părinții ne puneau să le curățăm și să le lustruim, pentru ca Moșul să le găsească frumoase atunci când trece să lase darurile. Nu toată lumea știe însă de unde a pornit această tradiție. 

De ce Moș Nicolae pune cadourile în ghetuțe? Legenda acestui gest

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, toți copiii își pregătesc ghetuțele, cizmulițele sau șosetuțele, pentru a primi în ele cadourile de la Moș Nicolae. Bineînțeles că doar cei cuminți vor găsi daruri, în timp ce copiii care au fost obraznici vor primi în dar câte o nuielușă. 

Legenda spune că obiceiul de a pune cadourile în ghetuțe datează încă din vremea în care a trăit Sfântul Nicolae. Acesta provenea dintr-o familie foarte bogată și era extrem de darnic, mai ales cu cei aflați la nevoie. 

Așa se face că într-o zi, Sfântul Nicolae a aflat că un bărbat, care avea 3 fete, voia să le trimită la desfrâu, pentru a face rost de bani.

Ca să le salveze pe cele 3 copile, Sfântul Nicolae a intrat noaptea la ele în casă și le-a pus bani în șosetele care erau atârnate la uscat, lângă sobă. 

De atunci și până în zilele noastre, darurile de Moș Nicolae se pun întotdeauna în ghete, cizme sau chiar în șosetele care se așează dinainte lângă șemineu. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Moș Nicolae, sărbătorit în toată lumea

Nu doar copiii din România îl așteaptă în această noapte pe Moș Nicolae. În întreaga Europă și nu numai există tradiția ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moșul să aducă daruri celor care au fost cuminți. 

La noi în țară, se crede că Moș Nicolae vine pe un cal alb, semn că această sărbătoare reprezintă, de fapt, începutul iernii.

Se spune că atunci când moșul își scutură barba sa gri, va începe să ningă. Dacă nu ninge pe 6 decembrie, înseamnă că iarna va fi blândă. 

În alte țări, există obiceiuri diferite, dar toate au un punct comun, cadourile. În Germania, Moș Nicolae vine însoțit de Krampus. Ajutorul Moșului are în spate un sac plin cu daruri și o nuia în mână. Copiii care nu au fost cuminți vor primi lovituri cu nuielușa, în semn de pedeapsă. 

În Olanda, Moșul vine cu vaporul și află cine a fost cuminte și cine nu dintr-o carte mare, pe care o poartă cu el. Copiii obraznici vor fi luați de către ajutorul Moșului, cunoscut sub numele de ”Black Peter”. 

Și în Hawaii vine Moș Nicolae! Legenda spune că acolo ajunge cu barca, în timp ce în Ghana se crede că Moșul vine din junglă, pentru a aduce daruri copiilor cuminți. La danezi, Moșul vine într-o sanie trasă de reni și este ajutat de spiriduși.