Legenda Dragobetelui. Cine a fost cel mai iubit bărbat

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 feb 2023, 16:47
Cine a fost cel mai iubit bărbat
Sursa: Unsplash

Dragobetele este o zi în care românii celebrează iubirea, aceasta fiind celebrată pe data de 24 februarie, iar aceasta este legenda din spatele acestei zile.

Persoanele ce își caută parteneri pot profita de tradițiile acestei zile pentru a le aduce iubirea în cale. Iată cine a fost Dragobete, cel mai iubit bărbat.

Citește și: Horoscop chinezesc vineri, 24 februarie 2023: Zodiile care au parte de noroc și abundență. Previziuni astrale favorabile în ziua de Dragobete

Legenda Dragobetelui

O legendă cunoscută de români este că Dragobete avea alt nume, mai exact Dragomir, iar acesta simboliza zeul iubirii. Nimeni nu știa cine este tatăl lui Dragomir, însă se zvonea că acesta ar fi fost fiul Duhul Muntelui, alături de cunoscuta Baba Dochia.

Atunci când Dragobete s-a născut, acesta a avut parte de patru ursitoare care să îi ureze cele mai frumoase lucruri în viață, femei ce i-au adus daruri alese.

Prima ursitoare, mai exact primăvara, i-a dat în dar iubirea, urmând ca vara să îi ofere dulceața fructelor și căldura iubirii. Toamna, a treia ursitoare, nu s-a lăsat mai prejos, aceasta dăruindu-i un fluier cu ajutorul căruia acesta să pună un zâmbet pe buzele oamenilor din jurul său, iar ultima ursitoare, iarna, i-a oferit haine albe, imaculate, cu sclipiri ce se vedeau de la depărtare. Ultimul cadou a fost făcut astfel încât nici focul să nu îl strice.

Aceste daruri au fost extrem de importante pentru Dragobete deoarece cu ajutorul acestora reușea să seducă fiecare fată ce îi apărea în cale, fiind astfel considerat un simbol al iubirii. Ajuns la o vârstă mai matură, Dragobete a mers în munți pentru a învăța tainele plantelor și animalelor, fiind astfel considerat și stăpânul acestora.

Continuarea legendei spune că Baba Dochia l-ar fi transformat pe Dragobete într-o plantă numită ,,Năvalnic”, floare ce se găsește în toate poienițele din țară, în fiecare primăvară.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: O primăvară frumoasă! Mesaje, urări și felicitări pentru ziua de 1 Martie 2023 și Mărțișor

Cum sărbătoresc românii Dragobetele

Deși această sărbătoare este celebrată cel mai des de cupluri, înainte Dragobetele era pentru tinerii singuri, ce își doreau să își găsească sufletul pereche.

Fetele necăsătorite obișnuiau să strângă zăpada rămasă după perioada iernii pentru a topi, ca mai apoi să se spele cu ea pe față. Această apă era asemănată unei poțiuni magice ce le făceau pe fete mai atrăgătoare.

Persoanele ce au găsit deja o persoană specială cu care să își petreacă ziua de Dragobete vor fi nevoite să se sărute în această pentru ca iubirea lor să dureze cât mai mult, acest sărut fiind asemănător unei logodne.

Dacă unei fete îi place foarte mult de un băiat, aceasta este șansa ei de a încerca ceva. Tot ce trebuie să facă este să se întâlnească cu el de Dragobete, dacă nu, șansele ca aceasta să fie cu el vor fi destul de mici.

Femeile căsătorite ar trebui să facă curățenie și ordine în case la data de 24 februarie pentru a aduce norocul în casă, dar și pentru a fi iubite de soții lor.

Citește și: Mesaje de Dragobete 2023: Imagini frumoase pentru ziua în care se sărbătorește ziua iubirii la români

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.