Legenda lui Moș Crăciun: Povestea celui care le aduce cadouri copiilor în noaptea de Ajun

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 13 sep 2022, 06:45

Moș Crăciun

Sursa: pexels.com/PixaBay

Moș Crăciun le aduce cadouri tuturor copiilor în Noaptea de Ajun. Iată povestea sau legenda celui pe care copiii îl așteaptă cu nerăbdare an de an.

Sunt mai multe povești sau legende legate de Moș Crăciun. Potrivit celei mai cunoscute povești, Moș Crăciun trăiește în Laponia, cu soția sa, Crăciunița și este ajutat de spiriduși să aducă tuturor copiilor cadouri în noaptea de Ajun.

Moș Crăciun coboară pe hornurile caselor și aleargă în noaptea de Ajun din locuință în locuință, mergând cu o trăsură trasă de reni. Cel mai cunoscut ren al lui se numește Rudolf.

Legenda lui Moș Crăciun: Legenda primului creștin

Una dintre legendele care circulă despre Moș Crăciun este că acesta ar fi fost, mai întâi, un om rău.

Potrivit legendei, atunci când a intrat în travaliu, Sfânta Fecioară Maria a bătut la prima ușă care i-a ieșit în cale. I-a răspuns soția lui Moș Crăciun, Crăciunița, care, știindu-l un om rău, a trimis-o în grajd pe Fecioara Maria ca să îl nască pe Iisus Hristos.

Crăciun a aflat ce s-a întâmplat, așa că s-a răzbunat pe soția lui, tăindu-i mâinile.

Maica Domnului a făcut o minune și i-a pus mâinile la loc Crăciuniței chiar de față cu Crăciun. 

Fiind bucuros că soția lui a rămas teafără în urma unei pedepse necugetate pe care el i-a aplicat-o, Crăciun, care era un om bogat, a încins o horă cu slugile sale. 

După horă, legenda spune că bătrânul i-a dăruit sfintei familii lapte, caș, urdă și smântână. A fost momentul în care Crăciun s-a transformat în Moș Crăciun, un sfânt care în noaptea de Ajun le aduce cadouri copiilor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: 10 colinde de Crăciun care au rezistat în România de-a lungul timpului

Legenda lui Moș Crăciun: Legenda moșului sărman

O altă legendă care circulă despre Moș Crăciun este că acesta ar fi fost un bătrân sărac.

Potrivit legendei, acestuia i-ar fi plăcut să facă jucării, iar pe data de 25 decembrie le-ar fi vândut oamenilor în târg.

Ieftin deoarece aceștia nu prea ar fi avut bani.

Într-o zi în care se întorcea de la târg, Moș Crăciun ar fi văzut trei copii care își doreau foarte mult o jucărie. El nu mai avea, din păcate, nicio jucărie să le dea fiindcă le vânduse pe toate la târg.

Potrivit legendei atunci s-a produs o minune, iar pe fundul sacului a apărut o jucărie.

Din acel moment Moș Crăciun a trăit doar pentru a face jucării pe care să le dăruiască celor mici. 

Legenda mai spune că renii lui Moș Crăciun după ce o căprioară rănită a apărut în fața lui, iar el a bandajat-o. Așa au apărut renii și sania, iar straiele vechi și zdrențuite ale Moșului s-au transformat în superbul costum în alb și roșu pe care îl cunoaștem acum.

Citeste si: Cum va fi vremea până de Crăciun și Revelion: Românii trebuie să se pregătească de temperaturi sub medie

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.