Legenda Mărțișorului: Ce semnificație are acest mic obiect?

Autor: Bianca Vidoi

Ce semnificație are acest mic obiect?

Sursa: PixaBay

Legenda Mărțișorului: 1 Martie este ziua în care românii, în special băieții, le oferă mărțișoare fetelor și reprezintă un vechi obicei din țara noastră.

Legenda Mărțișorului: Acest mic obiect reprezintă un motiv de bucurie pentru toate fetele și femeile, fiind considerat un simbol al venirii primăverii.

Citește și: La multi ani de 1 Martie 2023! 10 mesaje prin care le urezi celor dragi o primăvară frumoasă

Care este legenda Mărțișorului

O veche legendă spune că Baba Dochia era o femeie ce a trăit în urmă cu mulți ani, iar aceasta avea o fiică vitregă pe care nu putea să o suporte, așa că îi dădea

de făcut cele mai grele sarcini din gospodărie. Iarna a venit, iar Baba Dochia și-a trimis fata la râu pentru a spăla o haină foarte murdară, pe care spera ca fata să nu reușească să o curețe.

Acest lucru s-a întâmplat, iar tânăra a început să plângă, moment în care. În fața ei a apărut un bărbat pe nume Mărțișor, ce a întrebat-o ce a pățit. Fata ia-a povestit ceea ce o supără, iar bărbatul i-a oferit o floare cu petale roșii și albe pentru a spăla haine, după care să meargă acasă.

Când tânăra a ajuns acasă, haina era de un alb imaculat, însă floarea era la urechea acesteia. Baba Dochia a întrebat de unde are o floare în toiul iernii, însă fata nu i-a răspuns. În acel moment, Baba Dochia a plecat pe munte, alături de oile ei, pentru a vedea dacă a venit primăvara sau nu, iar pe ea a îmbrăcat 12 cojoace.  

În drumul ei, Baba Dochia torcea lână din furcă, atunci când a găsit un ban vechi, pe care l-a legat cu un fir de lână, astfel formând un mărțișor.

Baba Dochia a avut parte de un sfârșit tragic deoarece aceasta a început să își dea cojoacele jos, însă gerul a venit peste ea și oile ei, acesta înghețându-le.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Legenda Dragobetelui. Cine a fost cel mai iubit bărbat

Care este semnificația mărțișorului

Data de 1 Martie este foarte importantă pentru români deoarece în această zi se celebrează Mărțișorul, dar și prima zi de primăvară. În această zi, bărbații vor oferi diferite mici atenții femeilor, atenții ce vor avea un șnur specific zilei.

Șnurul pe care toate obiectele oferite în ziua de 1 Martie trebuie să îl aibă este format dintr-o parte roșie și una albă. Partea albă semnifică lumina și puritatea, iar partea roșie reprezintă viața, mai exact sângele nostru. „ Albul reprezint ă lumina, puritatea, candoarea, iar ro ș ul via ț a, fiind expresia sângelui, deci pulsare, vitalitate ș i, întotdeauna, tinere ț e; în firul m ă r ț i

ș orului se împletesc cele dou ă semnifica ț ii- lumina ș i via ț a ”, a declarat cercetătorul Doina Ișfănoni, potrivit cultura.ro.

Mărțișorul este atât de important încât di  anul 2017 acesta face parte din patrimoniul UNESCO.

Citește și: O primăvară frumoasă! Mesaje, urări și felicitări pentru ziua de 1 Martie 2023 și Mărțișor

Surse: libertatea.ro