Legenda vâscului: Bobițele sale sunt considerate lacrimile unui zeu. De ce se sărută îndrăgostiții sub vâsc

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 sep 2023, 02:55

Vâscul era considerat în mitologia germană o plantă cu puteri miraculoase, care venea din ceruri şi nu creștea pe pământ.

Sursa: https://pixabay.com/

Care este legenda vâscului și de ce se pune în casă în noaptea de Revelion?

Vâscul este o plantă care simbolizează curățenie spirituală, libertatea și armonia, dar care este legenda sa și de ce se pune în casă de Revelion?

Legenda vâscului

Vâscul era considerat în mitologia germană o plantă cu puteri miraculoase, care venea din ceruri şi nu creștea pe pământ. Acesta era considerat totodată şi un leac pentru fertilitate. Despre cuplurile care se sărută sub vâsc de Anul Nou se spune că vor avea o relație trainică şi împlinită.

Se mai spune că zeiţa Frigga, cea care era zeița dragostei, a avut un fiu pe nume Balder, zeul pământului. După ce Balder a avut un vis în care i se prevestea moartea, zeița Frigga a fost foarte speriată. Dacă fiul său, zeul soarelui, ar fi murit, atunci toată viața de pe Pământ s-ar fi sfârșit.

Citește și: Tradiții de Revelion 2023. Obiceiuri străvechi păstrate și astăzi: Plugușorul, Capra, umblatul cu Ursul și Sorcova

Astfel că, Loki, zeul răului, cel care voia sa-l omoare pe Balder, a găsit vâscul, o plantă care nu creștea pe pământ si care avea puteri miraculoase. El a confecționat o suliță din vâsc şi i-a dat-o zeului iernii, pe nume Holder, care era orb. Zeul iernii l-a lovit pe Blader cu sulița din vâsc, iar acesta a murit. Timp de trei zile, toată lumea a încercat să-l învie pe Balder, însă nimeni nu a reușit.

Potrivit legendei, cea care l-a înviat a fost mama sa, Frigga, cu lacrimile vărsate peste fiul ei. Se spune că lacrimile ei s-au transformat în bobițele albe ale vâscului. De fericire că şi-a văzut fiul readus la viața, Frigga i-a sărutat pe tot cei care au trecut pe sub vâsc. De aici se spune că ar veni tradiția sărutatului sub vâsc.

De-a lungul timpului, vâscul a devenit simbol al bucuriei, păcii și iubirii.

În noaptea Anului Nou, oamenii își pun vâsc în casă și se sărută sub ramurile acestuia.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În zona Mureșului, oamenii strâng vâsc pentru a-și împodobi casele și fac buchete separate pe care să le dea și copiilor care vin de la oraș, ca să le poarte noroc și să le aducă bunăstare în familie. Oamenii din aceste zone spun că vâscul este bun și pentru sănătate, dacă este folosit în ceai, ca remediu naturist. Ei pun vâsc deasupra ușilor, ca simbol al dragostei și fericirii.

Tradiția sărutului sub vâsc

Pe timpuri, vâscul era considerat leac pentru fertilitate, iar femeile care erau sărutate sub vâsc aveau șanse mari să rămână însărcinate în anul următor.

Tradiția sărutului sub vâsc a început în Anglia și se spune că fetele prinse sub vâsc nu au voie să refuze sărutul. Potrivit unei superstiții străvechi, cele care refuză sărutul vor avea ghinion în dragoste în următorul an şi nu vor lega nicio relație trainică. În prezent, dacă un cuplu se sărută sub vâsc se spune că va avea o relație lungă şi fericită. Sărutul sub vâsc se practică nu doar în noaptea de Anul Nou, ci şi în prima zi din an. 

Citește și: Rețeta celor mai pufoși cozonaci de Crăciun 2022. Secretul aluatului perfect

De asemenea, se mai zice că atunci când un băiat sărută o fată sub vâsc, trebuie să rupă şi una din bobițele albe ale vâscului, iar dacă dintr-o ramură de vâsc au fost rupte toate bobițele, atunci nimeni nu ar mai trebui să se sărute în acel loc.

Sursă: adevărul.ro