Legile Educației, la un pas de a putea fi puse în aplicare. Acestea trebuie să fie dezbătute în Senat

Author: Bianca Vidoi

Legile Educației, la un pas de a putea fi puse în aplicare

Sursa: Unsplash

Deputații au votat proiectul de lege a învățământului preuniversitar, fiind 191 de voturi în favoarea noilor schimbări ale educației.

Cele mai importante modificări ce vor fi aduse prin aceste legi ale educației, în cazul în care Senatul le va aproba, vor fi cu privire la limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților.

Citește și: Programul lapte, corn și fructe pentru elevi. Decizia luată de Guvern în ceea ce privește distribuirea alimentelor în unitățile de învățământ

Legile Educației, la un pas de a putea fi puse în aplicare

Legile Educației au fost prezentate miercuri de preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Natalia Intotero, iar deputații au votat pentru aprobarea acestora, cu 191 de voturi "pentru", 68 de voturi "contra" şi 11 abţineri. Următorul pas pentru ca Legile Educației să fie puse în aplicare este să fie dezbătute și aprobate în Senat. 

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că va lupta din răsputeri pentru ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, atât prin salariu, cât și prin facilitățile puse la dispoziție de

unitățile de învățământ. "Pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat. Ministerul Educaţiei, prin echipa În calitate de ministru al Educaţiei, voi lupta ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, inclusiv din punctul de vedere al salarizării şi al sprijinului şi respectului pe care li-l acordămsa şi cu ajutorul întregii societăţi, a elaborat un pachet de reforme coerente, predictibile.
Vorbim despre o modificare radicală a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează întregul succesul pe întregul parcurs educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect"
, a spus ministrul Educaţiei, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Înscrieri grădiniță 2023- 2024: Calendarul anunțat de Edu.ro. Prima etapă are loc între 6-15 iunie

Cele mai importante modificări din Legile Educației

Cea mai importantă modificare ce este prezentă în Legile Educației face referire la perioada în care rectorii în funcție vor pute să mai stea încă un deceniu la conducerea universității. Propunerile ca rectorii și senatul universitar să aibă mandate de doar 4 ani și incompatibilitatea dintre liderii universitari și politicieni au fost respinse.

Limitarea numărului de mandate pentru alte persoane din conducerea universității, pe lângă rector, a fost eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior.

Se vor introduce amenzi pentru persoanele ce aleg să își cumpere lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. Amenzile pentru cei ce cumpără pot începe de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru cei care vând de la 100.000 lei la 200.000 de lei.

Citește și: Ce vor păți elevii care nu respectă regulamentul școlar! Decizia comisiei de învățământ

Sursa: edupedu.ro

 

Taguri: