Proiectele de legi care vizeză educaţia şi plafonarea preţurilor la RCA se află miercuri pe agenda ședinței de Guvern careva începe la ora 14:00. Guvernul urmează să aprobe, în ședința din 29 martie 2023, proiectele de legi consolidate ale educaţiei, privind învăţământul preuniversitar şi cel referitor la învăţământul superior.
Aprobarea proiectelor de legi consolidate ale educaţiei 2023
Aprobarea proiectelor de legi consolidate ale educației privind învăţământul preuniversitar şi cel referitor la învăţământul superior reprezintă primul punct pe ordinea de zi a ședinței de Guvern care are loc miercuri, 29 martie 2023.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat câteva dintre schimbările aduse în proiecte în urma celor 470 de propuneri primite prin e-mail, până în data de 7 martie, la Ministerul Educaţiei.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
"În ceea ce priveşte legea învăţământului preuniversitar, în primul rând au fost aduse nişte clarificări legislative, ca urmare a observaţiilor primite, cu privire la organizarea învăţământului special. De exemplu, am clarificat care sunt dimensiunile formaţiunilor, s-au făcut nişte corelări vizavi de momentul în care se poate merge pe desegregare. Adică, numai în momentul în care există resursele necesare de sprijin în fiecare şcoală. De asemenea, au fost aduse clarificări cu privire la procesul de încadrare a copiilor în diferite forme de sprijin pentru învăţământul special",
a afirmat Ligia Deca.Aceasta a adăugat că au fost aduse şi corecţii privind liceele tehnologice şi cele cu profil agricol.
"Am clarificat faptul că liceele tehnologice vor fi exceptate de la asumarea aceea cu două treimi a numărului de clase, asumarea filierei, acestea putând îngloba multiple filiere, tocmai având la bază observaţiile primite că multe astfel de licee sunt situate în zone care nu au alternative de alte licee şi atunci este bine să păstrăm această opţiune pentru familii şi pentru tineri. De asemenea, am completat prevederile privind învăţământul preuniversitar de profil agricol prin extinderea posibilităţii ca Ministerul Agriculturii să finanţeze specializări noi sau programe de perfecţionare pentru cadrele didactice", a mai menționat ministrul Educației, citat de AGERPRES .
Plafonarea prețurilor la RCA în 2023
Un alt proiect care se va discuta în ședința de Guvern de miercuri este cel referitor la plafonarea prețurilor la RCA pentru următoarele 6 luni.
Este vorba despre un proiect de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, pornind de la situaţia creată pe piaţa poliţelor RCA, "o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ
"Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către A.S.F. în luna martie(...) Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă şi practicarea comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut de Hotărârea de Guvern de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul A.S.F., aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul A.S.F., iar amenzile se fac venit la bugetul de stat", se arată în document.