Legislația privind sprijinul pentru persoanele vulnerabile ar putea fi modificată: Cine sunt persoanele care urmează să primească bani de la Ministerul Energiei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 iul 2024, 11:58

Ministrul Energiei a anunțat, luni, că Ministerul Energiei lucrează la măsuri pentru re-liberalizarea pieței de energie.

Sursa: pexels.com

Ministrul Energiei a anunțat, luni, că Ministerul Energiei lucrează la măsuri pentru re-liberalizarea pieței de energie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat luni că Ministerul Energiei, în colaborare cu alte ministere, lucrează la măsuri pentru re-liberalizarea pieței de energie, punând accent pe sprijinirea specifică a familiilor care au nevoie de ajutor. În prezent, toți consumatorii sunt sprijiniți în funcție de nivelul lor de consum, însă această abordare nu este considerată suficient de eficientă sau echitabilă.

Se schimbă legislația privind sprijinul pentru persoanele vulnerabile

Într-o conferință de presă, Burduja a explicat că ministerele implicate- Energiei, Muncii și Finanțelor- lucrează împreună pentru a direcționa sprijinul către familiile vulnerabile din punct de vedere socio-economic. „Pentru cazurile familiilor cu condiții sociale și economice care nu le permit să-și acopere costurile, lucrăm deja la țintirea acestor măsuri. Este o colaborare necesară pentru a face exact ceea ce ne-a solicitat și Comisia Europeană: să țintim măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele”, a declarat ministrul, potrivit capital.ro.

Modificări legislative pentru consumatorii vulnerabili

Întrebat despre posibilitatea modificării legislației privind consumatorii vulnerabili, Burduja a confirmat că aceste schimbări sunt luate în considerare, cu un accent special pe sectorul energetic. „Încercăm să definim măsuri adecvate pentru sistemul energetic, pentru a pregăti perioada de după martie anul viitor”, a punctat ministrul.

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a solicitat autorităților să înceapă pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a evita dezechilibrele pe piață și pentru a oferi economiei și populației posibilitatea de a se adapta.

Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, a subliniat într-un comunicat că măsurile excepționale adoptate din cauza crizelor mondiale, inclusiv pandemia de coronavirus, au avut ca efect plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Conform legislației în vigoare până la 31 martie 2025, restricțiile din sectorul energetic vor fi ridicate, ceea ce va necesita re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Urluescu a subliniat importanța unei tranziții line și calme pentru ca economia și cetățenii să se poată adapta.

„Este crucial ca toți românii să beneficieze de prețuri corecte la energie și gaze”, a declarat președintele AFEER.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Geta Sterp a pus-o pe mama Geta în fața unei întrebări dificile: „Care e mai harnică, fata sau nora?” Ce a răspuns mama Geta?

Citește și: Ce pensie primește un român care a lucrat doar 5 ani? Peste un milion de persoane se află în această situație

Plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici și industriali

În prezent, consumatorii casnici și industriali beneficiază de energie electrică la prețuri plafonate, de maximum 1.300 lei pe MWh, care includ toate componentele (tarife de rețea, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize și TVA).

Procesul de plafonare și compensare a facturilor se desfășoară în două etape distincte. În prima etapă, furnizorii de energie suportă din resurse proprii costurile pentru diferența dintre prețul final plătit de consumatori și prețul de pe piață. În etapa a doua, furnizorii sunt decontați de către stat pentru sumele cheltuite.

Reprezentanții AFEER au subliniat că furnizorii se confruntă cu îngrijorări majore din cauza sumelor nedecontate din anii precedenți și a plafonului artificial stabilit prin OUG 32/2024. „Avem sume nedecontate încă de anul trecut și un plafon artificial la 700 de lei/MWh introdus fără o analiză corectă a volatilității prețului din piață”, a explicat președintele AFEER. În plus, există temeri că Fondul de Solidaritate și cel de Tranziție Energetică, alimentate prin supra-taxarea producătorilor, nu vor fi suficiente pentru decontarea sumelor necesare susținerii schemelor de plafonare și compensare.

Citește și: Apar modificări la noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial

În concluzie, măsurile discutate de Ministerul Energiei împreună cu alte ministere vizează o tranziție lină și echitabilă către re-liberalizarea pieței de energie, cu un accent deosebit pe sprijinirea familiilor vulnerabile. Totuși, provocările întâmpinate de furnizorii de energie și necesitatea unei planificări atente rămân esențiale pentru succesul acestui demers.