Deși este extrem de benefică pentru organism și are un preț foarte mic, această legumă minune nu este consumată pe scară largă. Considerată un „aliment minune” încă din cele mai vechi timpuri, sfecla roșie este renumită pentru proprietățile sale terapeutice, fiind utilizată în tratarea afecțiunilor hepatice și a problemelor de sânge.
Citește și: Cum să-ți menții ficatul sănătos: sfaturi și recomandări
Sfecla roșie are proprietăți benefice pentru organism
Este o legumă versatilă, disponibilă pe tot parcursul anului și potrivită atât pentru consum crud, cât și gătit, în diverse preparate. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca sfecla să fie consumată crudă pentru a-și păstra întreaga valoare nutritivă, deoarece fierberea îi reduce considerabil proprietățile benefice.
Potrivit Fanatik, sfecla roșie este o sursă bogată de antioxidanți, vitamine (A, B, C), minerale esențiale precum fier, calciu, magneziu, potasiu și fosfor, dar și betacianină, un compus care previne și combate cancerul. De asemenea, această legumă contribuie la sănătatea ficatului, având efecte regeneratoare asupra celulelor hepatice.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Majorări de la 1 ianuarie 2025. Ce adeverință trebuie depusă
Mai mult decât atât, sfecla roșie ajută la relaxare și tratează depresia, iar consumul său regulat poate reduce tensiunea arterială și îmbunătăți funcționarea inimii. Totodată, această legumă stabilizează glicemia, are efect diuretic și este indicată persoanelor cu anemie datorită conținutului ridicat de fier și magneziu, necesar pentru formarea globulelor roșii, notează știripesurse.
Sfecla roșie previne apariția bolilor cardiovasculare
Un alt aspect important este că sfecla roșie poate preveni apariția bolilor cardiovasculare și a varicelor prin îmbunătățirea circulației sanguine.
Consumul regulat al acestei legume miraculoase susține sănătatea inimii și reduce riscul afecțiunilor hepatice prin detoxifierea ficatului.Citește și: Câte calorii are un măr și de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Potrivit sursei menționate anterior, sfecla roșie este bogată în fibre, contribuind la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Persoanele care suferă de constipație sau alte probleme digestive pot beneficia de un consum constant de sfeclă, fie sub formă de suc, fie în salate.
Sfecla roșie poate fi consumată sub formă de salată cu măr și brânză de capră, dar și cu morcov, măr și ardei. Sfecla roșie crudă poate fi consumată și alături de nuci, prune uscate și iaurt. De multe ori, sfecla roșie este consumată și alături de hrean.
Deși are un gust dulce și plăcut și se găsește peste tot, puțini români cunosc și apreciază adevăratele beneficii ale acestei legume uimitoare.