Leguma cu numeroase beneficii pentru organism, dar pe care mulți români o evită din cauza culorii neobișnuite. Prețul unui kilogram poate ajunge și la 32 de lei

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 09 oct 2024, 13:43

Cartoful mov este o legumă cu numeroase proprietăți și beneficii.

Sursa: Pixabay

Cartoful mov, o legumă rar întâlnită pe mesele românilor, este de fapt o adevărată comoară nutritivă, însă mulți îl evită din cauza culorii neobișnuite.

Deși prețul său poate fi mai ridicat, ajungând în unele magazine la 32 de lei pe kilogram, beneficiile pe care le aduce sănătății sunt impresionante. Cartoful mov, pe cât de ciudat pare, pe atât de sănătos este, fiind o sursă excelentă de vitamine și antioxidanți.

Citește și: O legumă din România face furori în străinătate! S-au deschis două fabrici de prelucrare pentru a face față cererii

Cartoful mov este evitat de români din cauza culorii sale neobișnuite

Deși mulți români evită să îi cumpere din cauza aspectului neobișnuit, cartofii mov pot fi un aliat de nădejde într-o dietă echilibrată, fiind sățioși și potriviți pentru preparate la cuptor sau fierți.

Totodată, pigmentul lor special îi face o alegere excelentă pentru a adăuga culoare și savoare salatelor și garniturilor.

Acești cartofi sunt o opțiune ideală pentru cei care doresc să slăbească sănătos, fiind bogați în fibre și oferind senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Citește și: Leguma din România care a devenit un lux pentru gospodine. Costă 8 lei kilogramul, deși se află în plin sezon

Cartofii mov sunt cultivați în diverse regiuni ale lumii, însă sunt mai puțin obișnuiți decât soiurile albe sau roșii. Principalele locuri de cultivare includ:

  1. America de Sud – Cartofii mov își au originea în regiuni montane din Anzi, în special în Peru și Bolivia.

    Această zonă este cunoscută pentru diversitatea soiurilor de cartofi, multe dintre ele având culori neobișnuite, inclusiv violet.

  2. Statele Unite și Canada – În America de Nord, cartofii mov sunt cultivați în state precum Colorado și California, dar și în anumite zone din Canada. Ei sunt produși atât pentru consum intern, cât și pentru export.

  3. Europa – În Europa, cartofii mov sunt cultivați în special în țări precum Marea Britanie, Franța și Spania, unde sunt considerați un produs premium și sunt mai rar întâlniți

    în supermarketuri. În Franța, sunt cunoscuți și sub denumirea de „Vitelotte”.

Cartofii mov au numeroase beneficii pentru organism

Cartoful mov, mai puțin cunoscut în România, conține de două ori mai mult potasiu decât bananele și o cantitate semnificativă de vitamina C, esențială pentru întărirea sistemului imunitar, notează Fanatik.

În plus, este bogat în antocianine, acele substanțe care îi dau nuanța intensă și care au rol antioxidant, protejând celulele de stresul oxidativ.

Spre deosebire de cartofii albi sau roșii, cei mov sunt mult mai sănătoși, contribuind la echilibrarea glicemiei și la reducerea tensiunii arteriale, atunci când sunt consumați fără ulei.

Citește și: Leguma care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Se găsește în toate bucătăriile din țară

Prin includerea cartofilor mov în alimentație, românii ar putea beneficia de un superaliment accesibil și plin de nutrienți, care ar putea contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate.