Lentile de unică folosință sau cu utilizare îndelungată? Iată ce să alegi

Author: Oana Iosif

Vrei să te orientezi către lentile de contact, însă numărul de opțiuni disponibile te copleșește? Odată ce vei avea o mai bună înțelegere întreținerii, disponibilității, comodității și frecvenței utilizării, vei putea lua o decizie avizată. Descoperă ce să alegi dintre lentilele de unică folosință și cele cu utilizare îndelungată!

Tipuri de lentile de contact

Lentile zilnice de unică folosință

Așa cum sugerează și numele, aceste lentile de contact trebuie folosite pentru o singură zi. Poți deschide o pereche de lentile dimineața, iar seara, înainte de culcare, le poți arunca. De regulă, acestea sunt destul de subțiri și au un conținut ridicat de apă.

Lentile de contact lunare și bilunare

Lentilele de contact lunare și bilunare sunt reutilizabile, având nevoie să fie păstrate în soluție specială în timpul nopții. Sunt mai groase decât lentilele zilnice deoarece sunt create pentru a rezista mai mult timp. Cele lunare sunt lentile de contact ce pot fi utilizate 30 de zile și nopți, în vreme ce cele bilunare trebuie înlocuite o dată la 14 zile. Cu toate acestea, trebuie clătite, curățate și dezinfectate regulat, astfel încât să nu provoace alergii sau iritații.

Lentile de contact trimestriale

Lentilele trimestriale pot fi folosite pentru până la 90 de purtări, iar mentenanța lor se realizează în același mod ca pentru cele lunare și bilunare. Acest lucru înseamnă că în timpul somnului trebuie păstrate în soluție specială.

Lentile de contact anuale

Lentilele de contact anuale sunt special create pentru o utilizare mai lungă. Sunt robuste, convenabile și ușor de utilizat. În mod evident, achiziția lor trebuie însoțită de o carcasă pentru lentile, precum și de soluție pentru întreținere.

Ce să iei în considerare când alegi lentilele potrivite

Întreținerea

Cele mai avantajoase lentile din punct de vedere al întreținerii sunt cele zilnice. Mai exact, nu trebuie întreținute, deoarece la finalul zilei le poți arunca. Cu toate acestea, este necesar să te asiguri întotdeauna că ai la dispoziție un număr suficient de lentile. De asemenea, nu le poți purta pentru o perioadă mai lungă de o zi dacă rămâi fără rezerve.

În ce privește lentilele bilunare, lunare, trimestriale și anuale, acestea trebuie clătite, curățate și dezinfectate după utilizare, iar soluția de întreținere are nevoie să fie schimbată în mod regulat.

Frecvența utilizării

În cazul în care intenționezi să utilizezi lentilele de contact în fiecare zi, atunci cele lunare, bilunare, trimestriale și anuale sunt o opțiune foarte bună. Nu doar atât, dar sunt mai puțin costisitoare decât lentilele de unică folosință.

Dacă, în schimb, plănuiești să le folosești numai atunci când nu porți ochelari, când ieși din casă sau când desfășori activități sportive, precum jogging-ul sau mersul pe bicicletă, atunci lentilele zilnice sunt soluția! Astfel nu va trebui să-ți faci griji pentru faptul că ar trebui să le cureți și nici pentru sănătatea ochilor tăi, care depinde de această activitate.

Comoditatea

Îți dorești să pleci într-o vacanță sau o călătorie de afaceri? Atunci trebuie să știi există câteva lucruri pe care să le iei în considerare, indiferent de ce tip de lentile alegi. Dacă este vorba despre lentile zilnice, atunci e important să împachetezi numărul necesar de perechi în funcție de câte zile vei călători. Nu doar atât, dar este indicat să adaugi în bagaj câteva perechi în plus în eventualitatea în care, în mod excepțional, decizi să-ți prelungești șederea.

În schimb, dacă optezi pentru lentilele cu utilizare îndelungată, atunci este esențial să nu uiți să iei cu tine carcasa specială și soluția de întreținere. Alege, așadar, în funcție de activitatea care îți este mai la îndemână.

Disponibilitatea

Dintre cele 5 tipuri de lentile menționate, nu toate sunt disponibile pentru orice tip de prescripție medicală. Spre exemplu, în cazul în care ai astigmatism sau prezbiopie, este posibil să nu găsești lentile zilnice potrivite pentru tine. În concluzie, va trebui să te orientezi către lentilele pentru purtare îndelungată.

Alegerea lentilelor de contact ideale pentru tine se rezumă la nevoile tale individuale. Nu vei fi constrâns să optezi doar pentru un singur tip de lentile dintre toate cele cinci menționate, însă îți recomandăm să consulți un optometrist în cazul în care îți dorești să încerci mai multe variante.



 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.