Liberalizarea pietei de energie. Mai sunt doar cateva zile pana la termenul limita de schimbare a furnizorului de energie electrica!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 26 iul 2022, 22:30

Preturile energiei vor creşte cu până la 13% de la 1 iulie, pentru clientii casnici care nu se afla in piata concurentiala. Romanii incă mai pot sa compare furnizorii si sa-l aleaga pe cel care intruneste nevoile locuintei lor.

Clientii casnici mai au la dispozitie cateva zile pana la termenul limita de schimbare a furnizorului de energie electrica, astfel acestia mai au inca timp sa compare furnizorii si ofertele lor si sa-l aleaga pe cel care corespunde nevoilor locuintei lor. Aceasta comparatie se poate realiza prin intermediul comparatorului de tarife al Autoritati Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Liberalizarea pietei de energie. Romanii mai au la dispozitie cateva zile sa schimbe furnizorul de energie electrica!

Consumatorii casnici care nu si-au ales inca un nou furnizor de pe piata concurentiala, o mai pot face pana la 30 iunie 2021, termen limita ce era stiut inca de la sfarsitul anului trecut. Astfel, clientii casnici care nu vor face acest pas de a trece la piata libera vor fi afectati de cresterea cu pana la 13% de la 1 iulie 2021.

In prezent, peste jumatate dintre clientii casnici de energie electrica au trecut deja la piata concurentiala, iar cei care nu vor recurge la aceasta schimbare a furnizorului, vor avea parte de un mare dezavantaj, deoarece incepand cu data de 1 iulie 2021 preturile energiei vor fi majorate cu 3-3%.

"În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%.

Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat", a precizat Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), in cadrul unei conferinte de specialitate, potrivit digi24.ro

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum îi afectează pe români liberalizarea pieței energiei electrice?

Acesta a mai subliniat ca regula a fost ca cei care nu au trecut inca la piata concurentiala sa plateasca un pret de serviciu universal, valabil pana la 30 iunie 2021.

In momentul in care consumatorii casnici isi cauta un nou furnizor, isi doresc sa beneficieze de preturi mai mici la energia electrica, sa dispuna de suport in permanenta si de rezolvari rapide a problemelor aparute, de operatiuni digitalizate si birocratie cat mai redusa.

Potrivit capital.ro, pana la 1 iulie 2021, unul dintre furnizorii de energie care opereaza printre cele mai reduse preturi la energie elenctrica si gaze naturale este Restart Energy, cu sediul central in Timisoara. Pe comparatorul de tarife pus la dispozitie de ANRE, oferta furnizorului Restart Energy se afla inca in topul celor mai scazute preturi din Romania, respectiv 280 lei/MWh la energie electrica si 84 lei/ MWh la gaze naturale.

Citeste si: Vesti proaste pentru romani! Se intampla de la 1 iulie