Liderii PSD cer suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 ian 2024, 03:30

Reprezentanții PSD au cerut ca Ucraina să își suspende exporturile de cereale către România.

Sursa: pixabay.com

PSD cere ca Ucraina să își suspende exporturile de cereale în România.

Reprezentanții PSD au cerut ca Ucraina să își suspende exporturile de cereale către România. Această măsură vine în ajutorul fermierilor români, care nu mai pot face față concurenței de pe piață.

PSD cere suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Conducerea PSD a dat un comunicat de presă prin care explică că a cerut  Ministerului Afacerilor Externe să înceapă negocierile cu Ucraina pentru aplicarea în România a deciziei luate de Polonia, mai exact suspendarea importurilor de cereale din Ucraina.

De asemenea, Ucraina își va putea menține rutele de tranzit prin România pentru exportul cerealelor către UE.

În comunicat scrie că: „PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră”.

Citește și: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, cere monitorizarea cerealelor din Ucraina după protestele fermierilor români

PSD cere intervenția statului

Totodată, PSD  cere intervenția statului, mai exact a Ministerului Afacerilor Externe pentru a regla o problemă de natură comercială, în condițiile în care fermierii români nu fac față concurenței producătorilor de cereale din Ucraina. Dificultățile majore întâmpinate de aceștia ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene, trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic.

Tot în comunicat este precizat că: „Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană. Totodată, PSD propune ca România să susţină în cadrul «Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană» (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii”.

PSD nu este de acord cu vânzarea cerealelor din Ucraina în România

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Liderii PSD spun că Statele UE ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene către alte state care au nevoie.

„Astfel, statele membre ale UE care îşi asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu îşi pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru fermierii din statele membre ale UE”, scrie în comunicat.

Această reacție a apărut după ce fermierii români au ieșit în stradă protestând împotriva ajutoarelor financiare obținute pentru ei, de Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea, de la Comisia Europeană.

Petre Daea a cerut monitorizarea transportului de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut executivului european, după discuția purtată cu fermierii care au protestat în Capitală, să suplimenteze banii pentru sprijinirea agricultorilor, dar și soluții pentru monitorizarea transportului de cereale din Ucraina pentru a ști „ce cantitate există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”.

Citește și: România va primi încă un ajutor de la UE. Despre ce sumă este vorba și cum vor putea fi cheltuiți acești bani?

Acesta a mai precizat că banii se vor duce către cei care aveau cereale pe stoc la data de 1 februarie și nu celor care fac comerț cu acestea.

Petre Daea le-a dat asigurări agricultorilor că Ministerul Agriculturii, dar și Guvernul, vor rămâne alături de agricultori și vor încerca să îi sprijine cât de mult pot.

Sursă: evz.ro