Liderii UE au aprobat planurile fără precedent de a utiliza profiturile generate de activele de stat rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei și au cerut Comisiei Europene să facă propuneri legale în acest sens, potrivit concluziilor summitului Consiliului European.
"Este necesar un progres decisiv, în coordonare cu partenerii, cu privire la modul în care orice venituri extraordinare deținute de entități private care provin direct din activele imobilizate ale Rusiei ar putea fi direcționate pentru a sprijini Ucraina și redresarea și reconstrucția acesteia, în conformitate cu obligațiile contractuale aplicabile și în conformitate cu dreptul UE și internațional.
Rezerva Rusiei
Din cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești înghețate de țările participante la sancțiuni la începutul războiului Moscovei împotriva Ucrainei, majoritatea- peste 200 de miliarde de euro- se află în UE. Pe măsură ce titlurile rusești ajung la maturitate și sunt reinvestite de intermediarii financiari, ele generează profit.
UE a lansat ideea de a impozita aceste profituri în beneficiul Ucrainei- dar Banca Centrală Europeană și unele capitale europene, inclusiv Parisul și Berlinul, și-au exprimat îndoielile. Acestea se tem că această măsură ar agita piețele financiare și ar slăbi poziția euro ca monedă de rezervă.
La summitul de vineri de la Bruxelles, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a cerut liderilor un mandat pentru a face propuneri juridice, făcând referire la o declarație de susținere a miniștrilor de finanțe din G7 emisă la începutul acestei luni, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile liderilor.
În UE, țările baltice, Danemarca, Suedia, Finlanda și Polonia s-au pronunțat în favoarea ideii. Premierul belgian Alexander De Croo a cerut ca toate riscurile juridice, macroeconomice și monetare implicate să fie luate în considerare, la fel ca și premierul luxemburghez Xavier Bettel, care a avertizat asupra prudenței.
Camera de compensare belgiană Euroclear deține active de stat rusești în valoare de 180 de miliarde de euro, potrivit guvernului belgian, și a generat profituri de 3 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului, potrivit rezultatelor trimestriale publicate joi.
În Luxemburg se află Clearstream, o altă casă de compensare care deține în prezent titluri rusești înghețate.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Decizie finala?
Decizia a fost luată în ultima zi a summitului Consiliului European al liderilor UE de la Bruxelles. Cu toate acestea, ideea de a valorifica aceste active rusești în beneficiul reconstrucției Ucrainei după invazia totală a președintelui rus Vladimir Putin circulă de când acestea au fost înghețate în urma sancțiunilor occidentale, în urmă cu mai bine de un an.
În iunie, von der Leyen s-a angajat să creeze o propunere privind modul de valorificare a activelor de stat rusești "înainte de vacanța de vară", dar nu a fost prezentată nicio propunere, din cauza
îngrijorărilor exprimate de BCE și de unele capitale.Comisia a încercat apoi să obțină o declarație a G7 privind valorificarea activelor rusești pentru Ucraina, pentru a se asigura că UE nu va suporta singură riscurile juridice și financiare ale unei astfel de acțiuni fără precedent. În ciuda încercărilor UE de a intermedia o astfel de declarație în cadrul recentelor reuniuni ale miniștrilor de justiție și finanțe din G7, nici acest lucru nu s-a întâmplat.
Liderii UE au făcut această descoperire în momentul în care războiul dintre Israel și Hamas amenința să eclipseze războiul Rusiei din Ucraina. Propunerile sunt așteptate în cursul anului, a declarat un oficial al Comisiei.
Citește și: Femeile și bărbații sunt bolnavi în mod diferit
Citește și: Ți-ai pierdut calmul cu copilul tău? Iată ce trebuie să faceți în continuare
Citește și: Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și familia sa vor vinde acțiuni la banca