Liderii companiilor care cred că pot inversa îmbătrânirea!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 iul 2023, 05:05

Reprogramarea celulelor, clinici de longevitate și interesul miliardarilor

Sursa: PixaBay

Reprogramarea celulelor, clinici de longevitate și interesul miliardarilor

Știința de a întârzia sau chiar de a inversa îmbătrânirea a fost până acum mai mult sau mai puțin limitată la Silicon Valley. Alphabet, compania mamă a Google, are o companie specializată în longevitate, iar Jeff Bezos investește masiv în startup-uri de longevitate. Dar această tendință nu mai este doar un lucru specific zonei de lux americana.

Alexandra Bause, cofondatoare a companiei Apollo Health, VC și constructor de companii axate pe longevitate, a auzit pentru prima dată despre biologia îmbătrânirii în timpul unei discuții la prânz, în 2008, la institutul de cercetare a cancerului unde lucra atunci. A fost un semnal de alarmă.

"În loc să vizați doar cancerul, ați putea viza procesul de îmbătrânire și să întârziați toate bolile legate de vârstă- boli cardiovasculare, boli metabolice, boli neurodegenerative, precum și cancerul", spune Bause.

Cercetarea în domeniul longevității s-a concentrat adesea pe combaterea unui aspect specific al îmbătrânirii, cum ar fi regenerarea ficatului sau a creierului. Dar, recent, s-a produs o schimbare în direcția căutării unui remediu de argint pentru toate bolile legate de vârstă.

"Potențialul real al startup-urilor și al terapiei longevității este acela că poți lua un medicament care ar putea să-ți întinerisească întregul organism și să prevină toate tipurile de boli legate de vârstă", spune Bause.

Reprogramarea celulelor, clinici de longevitate și interesul miliardarilor
[Sursa: PixaBay]

De la cripto la longevitate

Marea Britanie și Elveția sunt cele mai avansate două țări din Europa în ceea ce privește startup-urile de longevitate. Potrivit lui Bause, care își are sediul în Munchen, ambele țări au un grup de ecosisteme de inovare în jurul universităților cu multe talente din domeniul farmaceutic și biotehnologic.

De asemenea, Elveția este ajutată de faptul că are un ecosistem cripto cu experiență.

"Văd o mulțime de puncte comune între lumea cripto și cea a longevității.

Ambele necesită un pic de gândire vizionară combinată cu un apetit pentru risc", spune ea.

Marc Bernegger, un fost antreprenor cripto, a cofondat compania de longevitate constructor Maximon în 2021. El și partenerii săi au organizat o conferință de două zile pentru investitorii în longevitate luna trecută în Gstaad, în Alpii elvețieni. Agenda a inclus atât oportunități de investiții, cât și o prezentare generală a cercetării științifice, printre vorbitori numărându-se investitorul Christian Angermayer și Eric Verdin, directorul general al Institutului Buck pentru cercetare în domeniul îmbătrânirii.

"Am avut destul de mulți miliardari care au venit din toată lumea. Acesta este un bun indiciu că acum vin bani serioși în acest domeniu. Iar prezența unor invitați de renume la un astfel de eveniment îl face mai tangibil pentru investitori", spune Bernegger.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Entuziasmul și capitalul pentru acest domeniu există- se estimează că piața longevității va ajunge la 44 de miliarde de dolari până în 2030- dar, în mod ironic, timpul nu este de partea acestei industrii.

Reprogramarea celulelor, clinici de longevitate și interesul miliardarilor
[Sursa: PixaBay]

O speranta de viitor

Multe dintre descoperirile științifice care au loc în acest spațiu sunt descoperite prin experimente pe șoareci- și, în unele cazuri, pe câini de companie. Dar va fi nevoie de decenii (sau de vieți întregi) de studii clinice pentru a demonstra că aceleași medicamente care pot prelungi durata de viață a unui animal mic ar putea face același lucru la oameni- fără a provoca daune.

Așadar, în loc să aștepte acest lucru, oamenii de știință se concentrează pe piesele mai mici ale puzzle-ului cu speranța de a ajunge la aceleași rezultate- cel mai adesea celule individuale.

O știință în special care a prezentat un interes crescând în ultimii doi ani în zona Golfului este reprogramarea celulară. Pe măsură ce îmbătrânesc, celulele își pierd adesea capacitatea de a funcționa sau încep să funcționeze în mod anormal. Reprogramarea le permite oamenilor de știință să restabilească o semnătură epigenetică tinerească a celulelor îmbătrânite, astfel încât acestea să nu mai acționeze ca niște celule bătrâne.  Dar inversarea ceasului epigenetic nu este ușoară și este nevoie de multe reglaje fine în laborator înainte de a le vedea la oameni.

"Mai sunt unele lucrări care trebuie făcute pentru a diseca schimbarea reală a identității celulare [care este funcția celulei] de vârsta celulei. [Atunci când o celulă își pierde identitatea, aceasta poate înceta să mai funcționeze corect și poate duce la o serie de boli]. Și asta este ceea ce încearcă să facă și o mulțime de companii. Noi [Apollo Health] tocmai am înființat o companie care se concentrează cu adevărat doar pe schimbarea sănătății celulare, mai degrabă decât pe reprogramarea identității celulare", spune Brause.

 

Citeste si: Avem carduri fără contact. Ce urmează în tehnologia plăților?

Citeste si: Vrei să devii și tu un investitor? Iată de ce să alegi investițiile crypto

Citeste si: Viitorul NFT-urilor explicat