Ce este limba de sticlă și în ce localitate din România este utilizată. Are o vechime de peste 100 de ani

Author: Bianca Vidoi

Limba secretă ce este folosită într-un sat din țara noastră

Sursa: PixaBay

Există un sat din România în care locuitorii folosesc o limbă secretă pentru a comunica.

România ascunde o mulțime de locuri, tradiții și obiceiuri, însă ne surprinde acum și cu o limbă ce se vorbește într-un singur sat din țara noastră, iar această limbă are o vechime de peste 100 de ani.

Citește și: Lăsata Secului 2022. De ce finii trebuie să meargă în vizită la nași de Lăsatul Secului, înainte de intrarea în Postul Crăciunului

Limba de sticlă se vorbește într-un sat românesc

În țara noastră există un sat ce folosește un limbaj diferit, ce a fost inventat acum mai bine de 100 de ani de către geamgii din Apuseni. Această limbă a fost creată pentru ca geamgii să poată discuta despre mărfurile sale fără ca străinii să îi înțeleagă.

,,Gumuțeasca îi un argou pe care l-au inventat mărgăuanii când o plecat cu geamuri să nu înțeleagă ceilalți ce vorbesc, cât îi prețul și așa mai departe.

Astfel ei au inventat o limbă ca să se descurce în țară, și să stabilească prețul la geamuri fără ca străinii să nu înțeleagă
, a declarat Octavian Ciurtin, proprietarul unei pensiuni din zonă, pentru shtiu.ro.

,,Gumuțeasca” sau,, limba de sticlă” este denumirea limbii pe care sătenii din comuna Mărgău, județul Cluj -Napoca o folosesc de peste 100 de ani, de când aceasta a apărut.

Limbajul a fost creat de către geamgii din vremea respective pentru a putea discuta despre marfă fără a fi înțeleși de către străini, dar avansarea tehnologiei și apariția geamurilor de termopan a făcut ca acest mod de fabricare a geamurilor să nu mai fie la fel de folosit ca acum 100 de ani.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Deși această limbă este folosită într-un singur sat din România, iar tinerii au ezitat să o învețe pentru a duce mai departe tradiția, aceștia au memorat cuvinte fără să vrea de la bunici sau alte rude ce încă o folosesc.

Citește și: Ce se întâmplă pe 14 noiembrie 2022, de Lăsata Secului. De ce e o zi importantă înainte de Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Expresii în ,,limba de sticlă”

Limba de sticlă este una cu totul unică, ce nu seamănă cu nicio limbă. Cele mai uzuale expresii pe care sătenii le folosesc pentru a comunica sunt: „să gădineze” înseamnă să-i dai de mâncare, „nu-i de apsă gădineala”= nu-i bună mâncarea, „tălăuzești?”= vorbești gumuțeasca?/ înțelegi?, „tălăuz”= sticlă, „Munuc, s-asface spurav!“ sau „Fii atent că e om rău!“, „Munuc, s-asface deapsă!“, ce înseamnă „E un om bun!“, „Munuc, atină gădineală!“, „Să ceri mâncare!“.

Aceste expresii vă pot veni în ajutor în cazul în care veți vrea să treceți prin satul în care ,,limba de sticlă“ încă se folosește, chiar dacă au trecut 100 de ani de la inventarea acesteia.

Citește și: Cât durează Postul Crăciunului 2022. În ce zile au credincioșii dezlegare la pește și ce nu e bine să facă în această perioadă

Sursa: spynews.ro

 

Taguri:

Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?