Limită de 2.000 de lei la plățile numerar în magazinele magazinele de tip cash & carry. Guvernul urmărește combaterea evaziunii fiscale

Author: Diana Bostan

Marcel Boloș despre limitarea plăților în numerar

Sursa: Arhivă

Guvernul României a declarat război evaziunii fiscale. După anunțarea noilor măsuri fiscal bugetare, Marcel Boloș vine cu modificări și pentru magazinele de tip cash&carry.

„Numerarul conduce la plăți la negru”, de această părere este Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Pentru a combate o posibilă evaziune fiscală, Guvernul scade pragul plăților în numerar pentru magazinele de tip cash&carry.

Plățile în numerar vor fi limitate de către Guvern

Pragul până la care se mai poate plăti în numerar la magazinele de tip cash&carry, a scăzut de la 10.000

de lei, la 2.000 de lei. Măsura a fost luată pentru a evita plățile la negru.

Citește și: Se recalculează pensiile! Cine sunt persoanele care pot cere acest lucru

Vi se părea normal să-l menţinem la 10.000 lei? Ştim bine că plăţile în numerar sunt generatoare de plăţi la negru şi, în felul acesta, noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este ca să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar.

2.000 lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar”
, susține Marcel Boloș. 

Citește și: Proiectul ce vizează noile măsuri fiscale este în plină dezbatere. Acesta ar putea să sufere modificări, la solicitarea UDMR

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Marcel Boloș vrea ca românii să apeleze la modalități moderne de plată, iar statul să încaseze taxele și impozitele care i se cuvin.

Ministrul Finanțelor susține că totul este în folosul pensionarilor, al școlilor și al spitalelor.

Cât despre banii de pe tichetele de masă, Boloș nu a luat încă o decizie și totul va rămâne la alegerea angajatorului, dacă banii vor fi oferiți cash sau pe card.

Guvernul României a făcut public un proiect de lege cu măsuri fiscale semnificative

Guvernul României a prezentat public un proiect de lege cu măsuri fiscale semnificative, pentru care intenționează să-și asume răspunderea în Parlament.

Acest proiect, dezvăluit de Ministerul Finanțelor, are potențialul de a schimba peisajul fiscal din țară și are un impact puternic asupra întreprinderilor, angajaților și economiei în general.

Citește și: „Nicio pensie mai mică de 3000 lei în ianuarie” Pensionarii care vor primi cu 30% mai mulți bani la pensie, din 2024

O schimbare semnificativă este introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

Impozitul pe cifra de afaceri va avea un impact direct asupra întreprinderilor și va necesita o adaptare a strategiilor lor fiscale.

Citește și: Impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate. Cotă specială pentru mașini și locuințe de lux

O altă măsură notabilă din proiect este impozitul suplimentar de 1% pentru instituțiile de credit. Acest impozit ar urma să fie introdus pentru a contribui la veniturile bugetului de stat și pentru a implica mai mult sectorul bancar în susținerea cheltuielilor publice.