Lista celor 450 de școli care ar urma să primească Masa Caldă în anul școlar 2023-2024: Șapte școli din cinci județe, inclusiv din București, au fost înlocuite

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 oct 2023, 14:35

Ministerul Educației vrea să introducă Masa Caldă în școlile din România.

Sursa: pexels.com

Ministerul Educației vrea să introducă Masa Caldă în școlile din România.

Luni, 9 octombrie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică lista celor 450 de școli care ar urma să beneficieze de programul Masa Caldă în acest an școlar.

Masa Caldă în dezbatere publică

Ministerul Educației din România a lansat în dezbatere publică lista celor 450 de școli care vor beneficia de programul Masă Caldă pentru anul 2023. Lista prezintă puține modificări față de cea din anul precedent, cu excepția a 7 școli din 5 județe și București care au fost înlocuite cu altele.

Motivele principale pentru aceste schimbări sunt legate de faptul că în anul anterior, programul nu s-a desfășurat corespunzător în aceste instituții, ceea ce a dus la lipsa mesei calde sau a pachetelor alimentare pentru elevi.

Citește și: O zi liberă pentru elevii din Capitală, la finalul lunii Octombrie. Ce instituții de învățământ se bucură de o mini vacanță

De ce unele școli au fost excluse din acest program?

Printre motivele care au condus la excluderea unor școli de pe lista beneficiarilor se numără distanța mare față de orașe, ceea ce implica costuri mari de transport pentru distribuirea mesei calde. De asemenea, există situații în care școlile în cauză nu dispun de spații adecvate pentru ca elevii să poată consuma o masă caldă în condiții corespunzătoare.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Un exemplu notabil este Școala Gimnazială din comuna Crucea, județul Iași, care a fost înlocuită pe lista beneficiarilor pentru că, în ciuda faptului că era beneficiară în teorie în anul precedent, elevii nu au primit niciodată masa caldă sau pachete alimentare. Această școală se află la aproximativ 45 de kilometri distanță de orașul Iași, ceea ce a complicat distribuția hranei.

Luciana Antoci, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Iași, a explicat că școlile pot fi excluse de pe lista beneficiarilor din cauza mai multor factori, precum distanța geografică sau ineficiența autorităților locale în gestionarea programului.

În astfel de cazuri, fondurile alocate pot fi realocate pentru a sprijini alți copii care se află în situații similare.

Un alt aspect notabil este diferența dintre suma alocată în proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) pentru aprobarea listei și suma prevăzută în ordonanța de urgență adoptată anterior de Guvern. Proiectul de HG prevede o sumă de 133.441 mii de lei, în timp ce ordonanța de urgență menționa o sumă de 195 de milioane de lei.

Această discrepanță ar putea ridica întrebări cu privire la capacitatea programului de a acoperi nevoile reale ale elevilor.

Citește și: Cine sunt tinerii care vor primi mai mulți bani începând cu această lună. Companiile sunt obligate să majoreze salariile

În plus, în cadrul programului Masă Caldă, există și posibilitatea ca părinții să solicite alternative în cazul în care copiii lor nu pot beneficia de masa caldă din motive medicale, culturale sau religioase.

Aceștia vor primi produse alimentare adecvate situației specifice.

În concluzie, programul Masă Caldă rămâne un subiect de interes și preocupare în România, iar lista școlilor beneficiare și alocarea fondurilor necesită o gestionare atentă pentru a asigura accesul la hrană adecvată pentru toți elevii din țară. Este esențial ca autoritățile să monitorizeze cu atenție implementarea programului și să se asigure că resursele alocate sunt folosite eficient pentru beneficiul copiilor din comunități defavorizate.

Lista celor 450 de școli care ar urma să primească Masa Caldă în anul școlar 2023-2024

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?