Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege asumat de Coaliția PSD-PNL privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Microîntreprinderile, angajații din domeniul IT, dar și cei din construcții, agricultură și industria alimentară sunt vizați de noile prevederi referitoare la creșterea de taxe care va fi implementată în perioada următoare. Verifică lista de mai jos pentru a afla care sunt bunurile și serviciile care vor suferi scumpiri considerabile!
Citește și: Creșteri semnificative de prețuri în perioada următoare la alimente: Cum vor fi afectați românii?
Taxele și impozitele vor crește în perioada 2023-2024
Taxele și impozitele vor crește în perioada 2023-2024, potrivit proiectului de măsuri fiscale asumat de Coaliția PSD-PNL.
Pe listă se regăsește și creșterea TVA-ului de la 5% la 19% pentru anumite bunuri și servicii, taxarea băuturilor care conțin zahăr, dar și introducerea unui impozit special pentru proprietarii de case/apartamente și mașini scumpe.
Creșterea TVA-ului de la 5% la 9%, respectiv 19%
Una dintre măsurile prevăzute în lista noilor taxe și impozite prevăzute de Guvern se referă la creșterea TVA-ului pentru anumite categorii de bunuri și servicii. În anumite cazuri, cum este cel al sălilor de fitness, creșterea va fi de la 5% la 19%.
- TVA va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
- TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.
- Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
- Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive.
- Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs
TVA-ul rămâne de 5% la livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.
Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS din octombrie 2023.
Conform MF, măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.
Impozit special pentru proprietarii de bunuri scumpe
Se va introduce un impozit special pentru
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei.
persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează în funcție de încadrare astfel:
în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Impozit de 70% pentru veniturile nejustificate, realizate de persoane fizice
Potrivit noului proiect de lege, de la 1 iulie 2024 ar putea fi introdus un impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice care nu pot justifica sumele respective. În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită este de 16%. Noua lege propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% cu scopul de a crește conformarea voluntară a contribuabililor, „cu implicații favorabile asupra creșterii încasărilor bugetare”. Din această categorie fac parte și banii proveniți din dedicații.
Alte măsuri aflate pe lista noilor taxe și impozite
- impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro;
- impozit de 3% pentru micro întreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro;
- impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri pentru bănci și companii care realizează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro;
- acordarea voucherelor de vacanță numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei;
- acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;
- limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei.
Sursă: mfinante.gov.ro; hotnews.ro