Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Anunțul invaziei a fost făcut în timpul dimineții de 24 februarie de către liderul rus Vladimir Putin. Anterior, președintele american Joe Biden avertiza Rusia și pe liderul său, Vladimir Putin, că vor exista sancțiuni serioase în cazul în care Ucraina este invadată.
Lucru care a și fost pus în aplicare după ce Putin a decis invazia. SUA și UE au impus sancțiuni serioase Rusiei, economia rusă suferind un șoc puternic.
Ce sancțiuni i-au fost impuse Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina
Activele lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov (ministrul de Externe al Rusiei) au fost înghețate ca urmare a invaziei rusești. Recent, Joe Biden a anunțat sancțiuni impuse sectorului bancar rus, asupra unor oficiali ruși (pe lângă Putin și Lavrov, care au fost sancționați deja) și asupra fiicelor lui Putin.
„Statele Unite, împreună cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană, vor continua să impună costuri economice severe şi imediate asupra regimului Putin, din cauza atrocităţilor din Ucraina, inclusiv din Bucha. Vom face documentare şi vom transmite informaţii despre aceste atrocităţi şi vom folosi toate mecanismele adecvate pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, anunța Casa Albă în aprilie, într-un comunicat citat de digi24.ro.
Administrația Biden anunța, în comunicatul citat, „măsuri economice devastatoare, pentru interzicerea noilor investiţii în Rusia şi pentru a impune cele mai severe sancţiuni financiare asupra celei mai mari bănci din Rusia şi a numeroase companii de stat esenţiale, a oficialilor guvernamentali din Rusia şi asupra membrilor familiilor acestora.
Aceste sancţiuni financiare masive intervin după acţiunile noastre de la începutul acestei săptămâni de eliminare din sistemul achitării datoriilor a fondurilor ruse blocate în Statele Unite.
„Statele Unite şi peste 30 de aliaţi şi parteneri din întreaga lume au aplicat restricţii economice ample, cu cel mai mare impact şi cea mai mare coordonare din istorie. Experţii preconizează că PIB-ul Rusiei va scădea cu 15% anul acesta, anulând creşterea economică din ultimii 15 ani. Inflaţia a depăşit deja 15%, iar proiecţiile indică o accelerare. Peste 600 de companii private au părăsit deja piaţa rusă”, sublinia Casa Albă.
Autoritățile americane au explicat că au fost aplicate sancțiuni fiicelor lui Putin deoarece sunt suspiciuni că liderul rus ar ascunde unele active prin intermediul fiicelor sale.
„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre prietenii săi și oligarhii își ascund averea, își ascund bunurile, cu ajutorul membrilor familiei”, a declarat un înalt oficial al administrației americane.
Uniunea Europeană preciza și ea, pe site-ul oficial al Consiliului European și al Consiliului Uniunii Europene, ce sancțiuni au fost aplicate Rusiei și oficialilor ruși.
Măsurile impuse de UE sunt menite:
- să reducă capacitatea Kremlinului de a finanța războiul
- să impună costuri economice și politice clare elitei politice ruse responsabile de invazie
Măsurile includ:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- sancțiuni individuale
- sancțiuni economice
- restricții referitoare la mass-media
- măsuri diplomatice
- restricții privind relațiile economice cu zonele care nu sunt controlate de guvern din oblastele Donețk și Luhansk
UE a adoptat, de asemenea, sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invadarea Ucrainei.
1093 de persoane și 80 de entități fac obiectul înghețării activelor și al unei interdicții de călătorie, întrucât acțiunile lor au subminat integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, nota site-ul citat. Lista persoanelor și entităților sancționate este revizuită în mod constant și face obiectul unor reînnoiri periodice din partea Consiliului European.
Printre persoanele sancționate se numără:
- Vladimir Putin
- Serghei Lavrov
- membri ai Dumei de Stat a Rusiei
- membri ai Consiliului Național de Securitate
- funcționari de rang înalt
- oameni de afaceri și oligarhi, inclusiv Roman Abramovici
Măsurile au fost introduse prima dată în martie 2014. Ele au fost prelungite ultima dată până la 15 septembrie 2022.
Citeste si: Rusia a bombardat Odesa din nou! La Marea Neagră se desfășoară cel mai mare grup de vapoare de desant
Când s-ar putea sfârși războiul din Ucraina
Autoritățile americane cred că războiul din Ucraina s-ar putea încheia la sfârșitul acestui an.
”Este unul dintre scenariile negre, însă încercăm să micșorăm acest termen. Întărim Ucraina cât de mult putem și credem că vom putea bloca înaintarea trupelor rusești. În același timp, slăbim Rusia prin impactul sancțiunilor economice impuse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, citat de New York Post.
Potrivit wall-street.ro, unii membri ai Congresului se tem că războiul s-ar putea prelungi și mai mult și îl compară cu războiul din Coreea, care a durat din 1950 până în 1953 și nu a ajuns niciodată la o concluzie oficială.
Și consilierul pe securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a avertizat că ”războiul se poate prelungi” și poate depăși termenele deja avansate.
„Când Rusia a început acest război, obiectivele sale inițiale au fost să pună mâna pe capitala Kievului, să înlocuiască guvernul Zelensky și să preia controlul asupra unei mari părți, dacă nu a întregii Ucraine. Rusia credea că poate îndeplini aceste obiective rapid și eficient”, a precizat Jake Sullivan.
Citeste si: Lovitură pentru Vladimir Putin! SUA impune sancțiuni împotriva unui apropiat al liderului rus