Lista țărilor care nu-și schimbă niciodată ora

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 iul 2023, 01:25

România trece la ora de iarnă 2022 la final de octombrie

Sursa: unsplash

Dacă în România ora se schimbă de două ori în timpul anului calendaristic, existând ora de vară și ora de iarnă, sunt unele țări în care ora nu se schimbă niciodată. Care sunt acestea?

Trecerea la ora de iarnă se face în România în fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie. Această modificare vine după cea din primăvară, atunci când se face trecerea la ora de vară pentru a beneficia mai mult de lumina zilei. Iată când va trece România la ora de iarnă în 2022, dar și ce țări nu își schimbă niciodată ora.

În curând, România va trece la ora de iarnă

România va trece la ora de iarnă 2022 în ultimul weekend din luna octombrie. Mai exact, ora se va schimba pe data de 30 octombrie, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă automat că ziua de 30 octombrie va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore și nu 24, așa cum ar fi fost normal.

În plus, românii vor dormi mai mult în ziua de duminică, 30 octombrie 2022. 

Ora de iarnă este ora Europei de Est+ 2 UTC, aceasta fiind ora legală oficială standard. Cu toate acestea, în fiecare an, la final de martie, România trece la ora de vară pentru a permite folosirea la maximum a lumii naturale, având în vedere că ziua este mai lungă.

Deși specialiștii în sănătate care au studiat fenomenul au ajuns la concluzia că schimbarea orei în fiecare an poate duce la un adevărat dezechilibru în organism, provocând probleme de sănătate, deocamdată nu

au fost luate măsuri. La nivel european s-a dorit ca fiecare țară să aleagă ora pe care dorește să o păstreze, astfel încât ora să nu se mai schimbe, însă din cauza pandemiei de coronavirus, această măsură nu a mai ajuns să se aplice, existând probleme mult mai serioase care au necesitat o rezolvare imediată.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Ora de iarnă 2022. Când trece România la ora de iarnă în acest an. Ora 4:00 va deveni ora 3:00

Ce țări nu-și schimbă niciodată ora?

Trecerea la ora de vară a fost agreată de foarte multe țări luând în calcul faptul că poate fi folosită mai mult lumina naturală în lunile de vară, ceea ce duce automat la economisirea de energie.

Cu toate acestea, unele țări au decis să nu își schimbe ora. Este vorba despre mai bine de 100 de țări care au hotărât să nu își schimbe niciodată ora, motivele fiind dintre cele mai diverse.

În Africa, 51 de țări nu își schimbă niciodată ora, excepție făcând Namibia, Tunisia și Egipt, potrivit thepoc.ro.

Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua și Columbia sunt și ele pe lista țărilor care refuză să își schimbe ora, lor alăturându-se și alte state mai mici din America de Sud și de Nord.

Nici în Arizona sau Insulele Hawaii nu se schimbă niciodată ora, astfel că nu există conceptul de oră de iarnă sau de vară.

În Europa, Belarus, Rusia și Islanda refuză să își schimbe ora, în timp ce în Asia lista statelor care refuză să treacă la ora de vară sau de iarnă este mai lungă: Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și Coreea de Nord. În Australia, în Queensland și în Australia de Vest nu se schimbă ora.

Citeste si: Pe ce dată se dau ceasurile cu o oră înapoi toamna asta. România revine la ora de iarnă în octombrie 2022

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.