Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 66, pentru actualizarea listei țărilor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.
Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată
Potrivit noii hotărâri adoptate de CNSU, în zona roșie au intrat: Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Suriname și Brunei Darussalam.
În zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței:Spania, Liechtenstein și Maroc. Totodată, din zona verede au intrat: Norvegia, Austria, Bosnia Herțegovina, Luxemburg, Vietnam și Emiratele Arabe Unite, din cauza creșterii numărului de cazuri cu coronavirus.
În zona verde au intrat:Finlanda, Malta, Andorra, Groenlanda și Bonaire, Saint Eustatius și Saba.
Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat intră în vigoare din 5 septembrie, de la ora 00:00.
Puteți descărca de aici lista țărilor cu risc epidemiologic.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Prima localitate din România care intră din nou în scenariul roșu. RESTRICTIILE impuse sunt extrem de dure
Regulile care trebuie respectate la întoarcerea în țară
Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate anti-Covid-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă o persoană vine din zona roșie, fie este vaccinată sau a trecut prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scutește intrarea în carantină.
Măsura carantinei se va aplica pentru 14 zile, dar rămâne in vigoare și prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină și rezultatul este negativ poate ieși din carantină în a zecea zi.
De asemenea, sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și ce cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, dacă au un test Covid negativ.
În plus, cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României sunt scutiți de carantină.
Consultați lista țărilor cu risc epidemiologic pe zone de culori, în funcție de riscul pe care îl înregistrează fiecare stat în contextul pandemiei.
Citeste si: Boala care afectează milioane de oameni! Numărul cazurilor este în creștere