Charles a devenit rege în momentul în care mama sa, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, s-a stins din viață joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral. Consiliul se va întruni cât mai repede posibil după moartea suveranei pentru a proclama oficial succesorul la tron.
UPDATE 19:28: William, Kate, Harry și Meghan au venit să vadă florile la Windsor
William, Kate, Harry și Meghan au venit la Wisdor pentru a vedeam florile aduse de britanici în memoria Reginei Elisabeta a II-a.
Prințul și Prințesa de Wales au salutat mulțimea și au dat mâna cu oamenii veniți să-i aducă un omagiu Reginei. De asemenea, Harry și Meghan au salutat mulțimea și au stat de vorbă cu oamenii, potrivit imaginilor furnizate de Casa Regală.
UPDATE 19:00 Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, 19 septembrie
Regina Elisabeta a II-a va fi condusă pe ultimul drum luni, 19 septembrie, moment în care întreaga națiune va avea zi liberă, potrivit BBC.
Călătoria finală a Reginei va începe mâine, sicriul ei din stejar va fi purtat de către personalul ei de la Balmoral, ducând-o într-un car funicular care o va duce la Edinburgh.
Acea călătorie, care începe în simplitate, se va încheia cu măreția sumbră a unei înmormântări de stat în Westminster Abbey.
Va fi prima înmormântare de stat pe care mulți dintre noi o vom vedea, ultima fiind Sir Winston Churchill în 1965.
Publicul îi va putea aduce un omagiu atunci când sicriul Reginei va fi în Catedrala St Giles din Edinburgh și apoi peste patru zile întregi în Westminster Hall din Londra.
Regele Charles va trebui, de asemenea, să ducă la îndeplinire o serie de angajamente- pe lângă faptul că va lua parte la doliu pentru mama sa din Scoția, va merge și la întâlnirea cu lideri politici și civici din Irlanda de Nord și Țara Galilor. După prima fază de doliu, planificarea înmormântării se mută acum, notează sursa citată.
UPDATE ora 15:56 Premierul Liz Truss a depus jurământul de credință faţă de noul rege
Parlamentari de rang înalt din Marea Britanie au început procesul de jurământ de credinţă faţă de noul rege, Charles al III-lea, informează dpa, potrivit Agerpres.
Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că din cauza „constrângerilor de timp”, doar un număr mic de parlamentari pot depune jurământul sâmbătă, dar mai mult timp va fi disponibil la o dată ulterioară.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sir Lindsay a fost primul parlamentar care a depus jurământul, urmat de decanul (tatăl) Camerei, Sir Peter Bottomley, şi de decana (mama) Camerei, Harriet Harman.
Apoi prim-ministrul Liz Truss a rostit jurământul: „Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincioasă şi voi purta loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moștenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea, aşa să-mi ajute Dumnezeu”.
UPDATE ora 14:27: Regele Charles a semnat proclamația
UPDATE 14:20: Discursul Regelui Charles după ce a fost proclamat monarh
„Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de națiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie”, a adăugat regele Charles al III-lea.
UPDATE ora 14:04: Proclamația care îl anunță Rege pe Charles al III-lea a fost citită public
Proclamația care îl anunță pe Regele Charles al III-lea a fost citită națiunii de la balconul Palatului St James,în cadrul unei ceremonii. Au fost trase apoi salve de tun în onoarea noului rege.
Proclamarea a fost urmată de exclamația "God save the King" din partea publicului.
UPDATE ora 12:30 Charles al III-lea :„Voi încerca să urmez exemplul inspirațional” al mamei mele
„Mama mea a dat un exemplu de iubire, pe tot parcursul vieții, și de slujire dezinteresată. Domnia mamei mele a fost inegalabilă ca durată, dăruire și devotament. Chiar și acum, când suntem triști, mulțumim pentru această viață credincioasă. Sunt profund conștient de această moștenire profundă și de îndatoririle și responsabilitățile mari care au trecut la mine acum”, a spus Charles al III-lea în discursul ținut după proclamarea sa ca rege, potrivit digi24.ro.
„Voi încerca să urmez exemplul ei inspirațional și să caut pacea și unitatea pentru oamenii din întregul Commonwealth. Știu că voi fi ajutat de afecțiunea și devotamentul oamenilor, voi fi ghidat de Consiliu și de Parlamentul ales”, a continuat el.
UPDATE ora 11:15 Mii de oameni s-au strâns în faţa Palatului Buckingham pentru a o omagia pe suverană
Mii de oameni sunt prezenți în fața Platului Buckingham din Londra pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv suveran al Marii Britanii, care a domnit șapte decenii la rând și care s-a stins din viața joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite dpa.
Britanicii îndoliați continuă să aducă buchete de flori, lumânări, bileţele şi alte ofrande pe care le depun la porţile Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.
UPDATE ora 10:30 Împăratul Japoniei va participa la funeraliile reginei
Împăratul Naruhito al Japoniei ar urma să fie prezent la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, prima sa călătorie în străinătate de la succesiunea sa din 2019, a anunțat presa japoneză, citată de BBC.
Împăratul fusese invitat în Marea Britanie de suverană, în 2020, dar călătoria a fost amânată din cauza pandemiei.
Citeste si: Cu ce își vopsea părul Regina Elisabeta a II a. Monarhul britanic a renunțat la acest obicei în 1990
Regele Charles al III-lea va fi proclamat oficial monarhul Marii Britanii
La ora 12:00, la Palatul St. James, se va întruni Consiliul de Succesiune pentru proclamarea noului rege Charles al III-lea.
În cadrul acestei ceremonii, noul monarh va face declarația și va semna jurământul scris prin care se angajează să protejeze Biserica și să continue guvernarea.
Tot astăzi, parlamentul se reunește într-o ședință specială, în care deputații depun jurământul de loialitate față de noul suveran.