Live text: Armata rusă s-a retras de pe Frontul de Nord din Ucraina. Procurorul General a anunțat existența a 410 cadavre în Kiev, lăsate în urmă de soldații ruși. Moscova neagă orice fel de acuzație și spune că trupele ruse nu au ucis civilii

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 ian 2023, 04:20

Armata rusă s-a retras de pe Frontul de Nord din Ucraina. Procurorul General a anunțat existența a 410 cadavre în Kiev, lăsate în urmă de soldații ruși. Moscova neagă orice fel de acuzație și spune că trupele ruse nu au ucis civilii

Sursa: ISW

Institute for the Study of War (ISW) a arătat că Ucraina a învins bătălia pentru Kiev, având în vedere faptul că militarii ruși s-au retras în Belarus în dezordine și au lăsat în urmă trupe izolate.

ISW este de părere că războiul nu va fi finalizat prea curând, iar Rusia a ocupat deja o regiune importantă în Est, respectiv Donbasul, și în Sud. Dacă un acord de încetare a focului ar îngheța linia actuală de demarcație, Rusia va putea exercita o presiune mult mai mare asupra Ucrainei decât a făcut-o înainte de invazie și, în timp, poate reasambla o forță de invazie mai eficientă. Victoria

Ucrainei în Bătălia pentru Kiev este astfel semnificativă, dar nu decisivă”,  spune ISW, potrivit Biziday.

Armata rusă s-a retras în dezordine din Nordul Ucrainei

Modul în care s-a retras armata rusă din Nord arată că unele dintre unitățile care se reorganizează acum în Belarus și în vestul Rusiei nu vor fi capabile să reînceapă o luptă pentru o perioadă îndelungată, mai arată Biziday.

Moscova face eforturi să își întărească rezervele și unele unități retrase din lupta din jurul regiunii Sumî pentru a consolida operațiunile ofensive din Est, dar are parte de încercări grele în acest efort. Statul Major ucrainean a transmis pe 3 aprilie că, în unele circumstanțe, armata rusă refuză să asculte ordinele de luptă, raportându-se la două grupuri tactice de batalion mutate din Osetia de Sud spre Donbas.

Citeste si: Viktor Orban, la al patrulea mandat. Prim-ministrul Ungariei l-a numit pe Volodimir Zelenski „adversar”

„Nu există o verificare independentă a acestor rapoarte, dar ele sunt credibile în lumina pierderilor suferite de forțele ruse și a rapoartelor independente despre soldați ruși care și-au ucis comandanții sau de comandanți care s-au sinucis”, transmite ISW.

  • În Frontul de Est:

Al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, Harkov, a fost bombardat masiv în ultimele 24 de ore,

dar nu s-au găsit ofensive din partea militarilor ruși. Armata rusă a preluat controlul, zilele trecute, asupra regiunii Izium, dar nu a continuat ofensiva de încercuire a armatei ucrainene din Donbas. Soldații ruși au atacat poziții ucrainene în diverse regiuni din Donețk, dar nu au avansat prea mult, conform Statului Major ucrainean.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

  • În Frontul de Sud:

Armata rusă a făcut operațiuni ofensive limitate la nord de Herson, focusându-se pe apărarea teritoriilor deja asediate. Au continuat să bombardeze cu rachete Nicolaev. ISW crede că armata rusă va securiza, probabil, Mariupol în zilele următoare, lucru care ar putea facilita lansarea unor operațiuni ofensive la nord-vest de oraș, pentru a ocupa regiunea Donețk.

Autoritățile din Ucraina au descoperit 410 de trupuri neînsuflețite în orașele din apropierea Kievului.

Citeste si: Volodimir Zelenski, un nou mesaj pentru ucraineni: "Toată lumea va simţi că pacea vine"

„Trebuie să lucrăm cu martori. Oamenii astăzi sunt atât de stresați încât nu pot vorbi”, a declarat Iryna Venedyktov, care a sublinat că 140 dintre morți au fost examinați până acum, dar va solicita Ministerului Sănătății să implice cât mai mulți experți criminalistici.

Este probabil ca numărul morților să crească. Potrivit Irynei Venedyktova, „mulți localnici sunt considerați dispăruți. Nu putem da o cifră exactă, dar sunt mulți oameni”.

Potrivit declarațiilor primarului din Bucha, un oraș eliberat recent, așezat la 37 km nord-vest de capitală, peste 300 de locuitori au fost omorâți de soldații ruși în timp ce luptătorii ceceni controlau zona.

Rusia neagă faptul că armata rusă ar fi ucis cvili în Bucha, decșarând că niciun localnic nu a suferit violențe din partea forțelor ruse, și a acuzat Kievul de organizarea unui fals pentru presa occidentală, în așa fel încât Rusia să fie pusă într-o lumină proastă.

Sursă: Biziday

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.