LIVE TEXT Iran: Peste 1.200 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor. UE și SUA iau în considerare noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza represiunii protestelor

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 27 sep 2022, 10:41

Peste 1.200 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor

Sursa: Twitter

Autoritățile iraniene au arestat peste 1.200 de oameni, majoritatea în nordul Iranului, de la începutul protestelor provocate de moartea tinerei Masha Amini.

Iranienii din mai multe regiuni s-au mobilizat și au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva regimului, după ce Masha Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani, a fost reținută de poliţia moralității în urmă cu 10 zile pentru că nu a respectat codul de vestimentație, iar apoi a murit subit.

UPDATE 10:30 UE și SUA iau în considerare noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza represiunii protestelor

UE și SUA iau în considerare noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza încercării de a suprima demonstrațiile și grevele din universități, survenite după moartea Mashei Amini, în vârstă de 22 de ani, într-un centru de detenție al poliției, notează The Guardian.

Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a condamnat folosirea disproporționată a forței de către Iran și a spus că toate opțiunile vor fi pe masă la următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai UE.

Principalele opțiuni ajută la prevenirea închiderii internetului de către Iran și sancțiuni economice suplimentare.

Update 8:44 Vărul Mashei Amini a dezvălui ce s-a întâmplat cu tânăra după ce a fost arestată de către poliția de moravuri

Într-un interviu pentru Sky News, vărul Mahsei Amini a spus ca a aflat de la un martor ce s-a întâmplat după ce tânăra a fost arestată pentru purtarea necorespunzătoare a hijabului, care i-a lăsat la vedere o șuviță de păr.


Pe drumul către secția de poliție aceasta a fost torturată și insultată, și-a pierdut vederea și a leșinat. A ajuns la spital dupa mai bine de două ore, lovită la cap, iar medicii nu au mai putut-o salva.

Mahsa este vocea furiei poporului iranian acum”, a spus vărul acesteia, cerând comunității internaționale să tragă la răspundere regimul iranian pentru moartea ei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: LIVE TEXT: Elon Musk a dat voie să activeze internetul Starlink pentru iranieni

Iranienii au fost arestați în masă în ultimele 10 zile

Potrivit unui raport oficial, 41 de persoane au fost ucise, atât manifestanţi, cât şi forţe de ordine. ONG-ul Iran Human Rights vorbeste, însă, despre 57 manifestanți uciși. Manifestații de solidaritate cu protestatarii iranieni au avut loc în mai multe capitale europene, iar Guvernul german l-a convocat ziua trecută pe ambasadorul Iranului la Berlin pentru o „discuţie” privind reprimarea mişcării de protest din Iran.

Între timp, vărul tinerei ucise a declarat într-un interviu pentru Sky News că Mahsa a fost bătută în arest, iar acest lucru i-a provocat decesul, notează europafm.ro.

450 de protestatari au fost arestaţi la Mazandaran, a declarat Procurorul General al provinciei, Mohammad Karimi.

„Răzvrătiţii au atacat clădiri guvernamentale şi au deteriorat proprietăţi publice sub conducerea unor agenţi străini”, a spus Procurorul.

Sâmbătă, autorităţile au raportat 739 de manifestanţi arestaţi, inclusiv 60 de femei în provincia vecină din nordul ţării. Iar duminică, autorităţile au efectuat alte arestări în alte 4 oraşe.

Citeste si: Cine e Masha Amini, arestată pentru că hijabul nu îi acoperea în totalitate părul! Moartea ei a declanșat val de proteste în Iran

 

Taguri: