LIVE TEXT: Palatul Buckingham anunță programul funeraliilor Reginei. Charles a fost proclamat rege în Țara Galilor și Irlanda de Nord

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 11 iun 2023, 02:00
video Foto(10)

Platul Buckinghăm a anunțat programul funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Înmormântarea suveranei va avea loc luni, 19 septembrie, la 10 zile de la moartea Majestății Sale.

Charles al III-lea a fost proclamat sâmbătă, oficial, Rege al Marii Britanii, titlu primit după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Tot ieri, acesta a semnat proclamația și a depus jurământul în fața Consiliului de Aderare. Regele, alături de regina consoartă, a părăsit Castelul Balmoral, locul în care regina mamă s-a stins din viață, vineri după-amiază, și au ajuns la Londra, la Palatul Buckingham. Regele a avut apoi prima sa audiență oficială cu Liz Truss, șefa guvernului britanic.

După această întâlnire, Charles s-a adresat pentru prima oară națiunii în calitate de Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani și va fi înmormântată luni, 19 septembrie.

UPDATE 18:30 Sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Edinburgh 

UPDATE 15:15 Charles a fost proclamat rege în Țara Galilor și Irlanda de Nord

Charles al III-lea a fost proclamat oficial duminică rege şi la Cardiff (Ţara Galilor)- în mijlocul unei mici manifestaţii de protest, remarcă agenţia de presă EFE-, şi la Belfast (Irlanda de Nord), după prima şi principala proclamaţie care a avut loc sâmbătă la Londra.

UPDATE 14:20 Charles a fost proclamat rege în Scoția

Charles al III-lea a fost proclamat rege în Scoția, într-o ceremonie formală în care a fost citită public proclamația semnată ieri de Consiliul de Succesiune la Palatul St James din Londra.

UPDATE 12:07 Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a pleacă de la Balmoral

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a pleca de la Palatul Balmora, Scoția, și se îndreaptă la Edinburgh.

Cortegiul funerar va ajunge la Palatul Holyroodhouse, reședința oficială a monarhului britanic din capitala Scoției, sicriul va fi depus în Sala Tronului. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE 11:00 Regele Charles al III-lea a fost proclamat șef de stat în Canada

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege și în Canada, într-o ceremonie formală. Guvernatoarea generală a Canadei, Mary Simon, reprezentanta monarhului britanic în această ţară, s-a întâlnit la Ottawa cu premierul Justin Trudeau pentru a semna proclamaţia.

După ce Simon şi Trudeau au semnat documentul care oficializează calitatea de şef al statului canadian pentru suveranul britanic, proclamaţia a fost citită cu voce tare şi au fost trase 21 de salve de tun.

”Alteţa Sa regală prinţul Charles Philip Arthur George este acum, după moartea ultimei noastre suverane, cu voia Domnului, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Canadei şi al altor dominioane şi teritorii”, se menționează în proclamație.

UPDATE 9:00 Charles al III-lea a fost numit rege al Noii Zeelande

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial șef de stat și în Noua Zeelandă. Ceremonia a avut loc în parlamentul din Wellington.

Premierul Jacinda Ardern a declarat: „Majestatea Sa Regele Carol al III-lea a fost recunoscut ca suveran al nostru”.

Ea a adăugat că, în urma morții Reginei Elisabeta a II-a, Noua Zeelandă intră într-o perioadă de schimbare.

„Regele Charles a demonstrat în mod constant grija sa profundă pentru țara noastră. Această relație este profund apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va aprofunda”, a spus ea, potrivit digi24.

UPDATE 8:33 Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a pleacă spre Edinburgh

Sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a va pleca astăzi la prânz de la Balmoral la Edinburgh. Cortegiul funerar va ajunge la Palatul Holyroodhouse, reședința oficială a monarhului britanic din capitala Scoției, sicriul va fi depus în Sala Tronului.

La Londra, Regele Charles al III-lea se va întâlni cu secretarul general al Commonwealth-ului la Palatul Buckingham. Apoi va avea o întâlnire cu înalții comisari din țările în care este șef de stat.

Citeste si: Mărturiile fotografului care a imortalizat ultima întălnire oficială a Reginei Elisabeta a II a cu două zile înainte să moară: "Mi-a zâmbit mereu"

Charles al III-lea, proclamat șef de stat în Australia

Australia l-a proclamat oficial șef de stat pe Regele Charles al III-lea, în cadrul unei ceremonii desfășurate duminică. Proclamația a fost făcută de guvernatorul general al Australiei, David Hurley, în parlamentul din Canberra. O serie de ceremonii de proclamare vor avea loc duminică și în parlamentele locale din țară, relatează CNN.  

O zi națională de comemorare va avea loc pe 22 septembrie, după ce premierul Anthony Albanese se va întoarce din Marea Britanie, unde va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. În calitate de șef al statului, regina Elisabeta a II-a a vizitat Australia de 16 ori.

Citeste si: Tributul emoționant al Printului Louis pentru Regina Elisabeta a II a. Ce i-a spus strănepotul monarhului mamei sale, Prințesa de Wales