LIVE TEXT: Cetățenii sunt păziți de soldați înarmați în timp ce votează pentru referendumuri. Centrele de recrutare din Rusia au fost atacate cu cocktailuri Molotov de când Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 23 iun 2023, 00:00

Pro-rușii de pe teritoriul ucrainean vor referendum pentru aderarea la Rusia. Vladimir Putin vrea să anexeze zone mari din Ucraina

Sursa: Twitter MainNews

Rusia vrea să înceapă oficial anexarea unor teritorii din Ucraina, dar și să oficializeze referendumuri controlate de soldații ruși, lucru care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului.

UPDATE 12.00: La mai puțin de 24 de ore după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, mai mulți bărbați din Buriația, o republică rusă din sudul Siberiei, au fost luați cu forța, noaptea, din locuințe, urcați în autobuze școlare și duși spre tabăra de antrenament, arată un reportaj al publicației independente Baikal Journal, citată de Meduza.

Citațiile au început să fie emise pe 21 septembrie, după anunțul mobilizării parțiale al lui Vladimir Putin.

Conform citațiilor, cetățenii republicii urmau să vină la birourile de înrolare în dimineața zilei următoare, între orele 6:00 și 9:00, a declarat, pentru sursa citată, șeful republicii, Alexei Țidenov.

UPDATE 11.30: Au apărut imagini cu parcursul voturilor în Donețk. Oamenii votează de acasă și sunt păziți de un soldat înarmat.

UPDATE 11.00: Alte două comisariate militare din Federația Rusă au fost atacate cu cocktailuri Molotov în noaptea de joi spre vineri, potrivit publicației Nexta. Până acum, minim patru centre de recrutare din Rusia au fost atacate, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia.

De când a început războiul în Ucraina, au avut loc minim 12 atacuri de acest gen în Rusia, arată publicația Meduza.

O persoană neidentificată a aruncat cu un cocktail Molotov în clădirea centrului militar de recrutare din orașul Svobodnîi, din regiunea Amur, în estul Rusiei. Clădirea a fost „ușor deteriorată de incendiu”. Atacul a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Vineri dimineața, în jurul orei 06.00, a avut loc un alt atac similar asupra comisariatului militar din Habarovsk, centrul administrativ al regiunii cu același nume, din sud-estul Rusiei.

UPDATE 10.30: Au început „referendumurile” pentru aderarea la Rusia a zonelor asediate în totalitate sau parțial de Moscova în Ucraina.

Kievul și Occidentul spun că acțiunile reprezintă „farsă”. În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală ” a separatiștilor din Donețk a spus că „din motive de securitate”  votul va avea loc, în principiu, din ușă în ușă timp de patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise „doar în ultima zi”, marți, pe 27 septembrie.

Guvernatorul regiunii Lugansk a declarat că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să plece din oraș în intervalul 23- 27 septembrie, timp în care secretarul consiliului orașului

Zaporojie spune că rezidenților locali li se vor oferi bani și aparate de uz casnic dacă oferă datele pașapoartelor și își iau cetățenie rusă.

UPDATE 10.11: Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a transmis, pe twitter, că „astăzi, nu există o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar 1- Spectacol de propagandă pentru recrutare. 2- Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”, a scris Podolyak.

Presa de stat rusă a anunțat că a început votarea în cele patru regiuni controlate de ruși în Ucraina.

UPDATE 09.10: Presa de stat rusă a anunțat că votul a început în teritoriile asediate de Rusia în Ucraina.

Agenția de presă Tass a declarat că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a declarat, într-o postare pe Telegram, că armata rusă obligă locuitorii să voteze și nu îi lasă să plece din zonă.

„Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a declarat oficialul ucrainean.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Haidai a declarat că deține informații conform cărora  „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, a mai declarat guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a spus, vineri, că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum” „Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”.

După aproape șapte luni de război și o pierdere grea pe batalion, în nord-estul Ucrainei, se vor referendumuri în patru zone din țară. O variantă gândită de președintele rus Vladimir Putin este anexarea unor teritorii, relatează Reuters.

Pro-rușii din Ucraina vor referendum pentru aderarea la Rusia

Oficialii pro-ruși de pe teritoriul Ucrainei au cerut referendumuri pentru aderarea la Rusia. De asemenea, autoproclamele republici Donețk (DPR) și Lugansk (LPR), pe care Vladimir Putin le-a recunoscut ca fiind independente înainte de a porni războiul în Ucraina, și oficialii instalați de Rusia în regiunile Herson și Zaporojie, au solicitat să înceapă votarea în maxim 24 de ore.

Oficialii de la Lugansk, Donețk și Herson au declarat că referendumurile vor avea loc în câteva zile, începând de vineri, 23 septembrie, până luni, 27 septembrie. Rusia nu are în control total niciuna dintre cele patru regiuni.

Citeste si: Rușii fug de mobilizarea lui Putin. Cozi kilometrice s-au format la punctele de frontieră

„De la începutul operațiunii... am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni soarta lor”, a declarat Serghei Lavrov, despre referendumuri.

Dmitri Medvedev, care a fost președintele Rusiei din 2008 până în 2012 și care acum ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut referendumurile, despre care a declarat că vor modifica drumul istoriei Rusiei și vor da o cale Kremlinului să aibă mai multe opțiuni de apărarea a noului teritoriu rus.

„Încălcarea teritoriului rus este o crimă care va permite să folosim toate forțele de autoapărare”, a declarat Dmitri Medvedev, într-o postare pe Telegram. „De aceea, aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident”.

„Este la fel de important ca, după amendamentele aduse constituției statului nostru, niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial nu va putea anula aceste decizii”, a continuat acesta.

Ucraina susține că Rusia se teme și vrea să șantajeze prin referendumuri

Ucraina a declarat că amenințarea cu referendumurile este un „șantaj naiv” și o dovadă că Rusia se teme de ceea ce urmează. 

„Rușii pot face ce vor. Nu se va schimba nimic”, a spus ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

„Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din pământul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze orice are de spus Rusia”, a mai spus el, pe Twitter.

NATO a condamnat, joi, planurile pentru referendumurile ce ar trebui să aibă loc în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să refuze ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, spune Reuters.

Citeste si: Coreea de Nord refuză să ajute Rusia cu arme nucleare și răspunde la acuzațiile potrivit cărora ar fi furnizat deja echipamente menite să ajute armata rusă în război

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a mai precizat sursa citată anterior. Referendumurile privind aderarea la Rusia vor avea loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub asediul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.