LIVE TEXT: Sicriul Reginei Elisabetei a II-a a ajuns la Palatul Westminster. Luni, 19 septembrie, va fi zi liberă și zi de doliu național

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 14 sep 2022, 19:21

Sicriul cu trupul neînsuflețit al suveranei va fi mutat astăzi de la de la Palatul Buckingham la Westminster

Sursa: Twitter

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost depus marți seară la Londra, la Palatul Buckingham. Astăzi, urmează să fie depus la Westminster Hall, unde timp de patru zile britanicii îi vor putea aduce omagii suveranei.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la reședința sa din Scoția, Palatul Balmoral. După moartea monarhului, Casa Regală a anunțat că sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale urmează să parcurgă un traseu prin mai multe orașe, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a-și lua rămas bune de la cel mai longeviv suveran pe care l-a avut Marea Britanie. În ziua doi, sicriul a fost transportat de la Palatul Balmoral, Scoția, la Palatul Holyroodhouse.

În ziua trei, sicriul a fost depus Catedrala St Giles, unde a stat în repaus pentru a permite oamenilor din Scoția să-i aducă un omagiu. După ceremonia religioasă a avut loc și un priveghi al familiei regale. Marți seară, sicriul cu trupul reginei a ajuns la Palatul Buckingham și va fi mutat în cursul zilei de miercuri la Westminster Hall, unde va sta timp de patru zile. Înmormântarea Reginei Elisabeta va avea loc luni, 19 septembrie, la funeralii vor lua parte cei mai mari lideri ai lumii.

Citeste si: Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Palatul Buckingham

UPDATE 19:15 Marea Britanie îi cere Coreei de Nord să trimită un reprezentant la funeraliile reginei Elisabeta a II-a 

Marea Britanie invită un reprezentant din Coreea de Nord să participe luni la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, dar Afganistanul, Siria şi Venezuela nu vor primi nicio invitaţie, a declarat miercuri o sursă din Foreign Office, citată de Reuters.

Funeraliile reginei Elisabeta vor avea loc la Londra la 19 septembrie şi o mulţime de lideri mondiali, membri ai familiilor regale şi alţi demnitari au anunţat deja că vor participa.

UPDATE 19:00 Marea Britanie închide principalele activităţi în ziua funeraliilor reginei, mii de persoane vor fi afectate 

Luni, când vor avea loc funeraliile reginei Elisabeta a II-a, mii de persoane din Marea Britanie se vor confrunta cu programări la medic anulate, bănci de alimente şi supermarketuri închise în contextul acestei zi naţionale neaşteptate, informează Reuters.

Mulţi pacienţi au fost dezamăgiţi după ce li s-a spus că programările prin Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), pentru care au aşteptat luni întregi, au fost pur şi simplu anulate.

O serie de alte activităţi economice şi-ar putea opri activitatea în ziua funeraliilor reginei.

Multe supermarketuri, care adoptă de obicei un program restrâns pe parcursul altor sărbători naţionale, au declarat că vor fi închise luni.

Printre acestea, mari magazine precum Tesco, Asda, Iceland, Aldi şi Poundland.

Alţi retaileri printre care şi Primark, Ikea, Harrods şi WH Smith, alături de operatorul de cinema Cineworld, au anunţat de asemenea că vor fi închise.

Chiar şi cei care vor dori un cheeseburger vor fi nevoiţi să aştepte. McDonald's a anunţat că toate restaurantele sale din Marea Britanie vor fi închise luni până la ora 17:00.

Alte evenimente care au fost anulate pe perioada de doliu includ spectacole din cadrul London Fashion Week, meciuri din cadrul English Premier League şi o serie de alte evenimente sportive.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Heathrow din Londra, cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, a spus că se aşteaptă la modificări ale activităţilor sale în ziua de luni, avertizând în acelaşi timp asupra unor perturbări ale zborurilor timp de aproape două ore miercuri, cât timp sicriul reginei va fi purtat în procesiune prin centrul Londrei.

UPDATE 17:15 Sicriul Reginei Elisabetei a II-a a ajuns la Palatul Westminster 

Reginei Elisabetei a II-a a părăsit pentru totdeauna Palatul Buckingham. Sicriul Majestății Sale a ajuns la Palatul Westminster.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost încadrat de soldaţi în ţinute de gală și scos în urmă cu scurt timp din Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a reginei în cei 70 de ani de domnie.

Sicriul a ajuns la Palatul Westminster, sediul Parlamentului. La procesiune s-au alăturat Regele, regina consoartă şi membri ai familiei regale. Celebrul clopot din turnul cu ceas al Londrei, Big Ben, a sunat, iar din Hyde Park vor fi trase salve de tun.

Sicriul va rămâne în Westminster Hall până în dimineaţa zilei de 19 septembrie, pe un catafalc învelit în mov.

UPDATE 15:00 O petiție a fost lansată în Marea Britanie

O petiție a fost lansată în Marea Britanie prin care se solicită instituirea ”Zilei Reginei Elisabeta”. Peste 100.000 de oameni au semnat petiția, relatează Sky News.

UPDATE 13:20 Zborurile de pe aeroportul Heathrow vor avea întârziere miercuri

Zborurile de pe aeroportul Heathrow vor fi întârziate miercuri pentru a asigura liniștea pe cer, în timpul procesiunii prin care sicriul reginei este mutat de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, relatează The Guardian.

UPDATE 13:09 septembrie va fi zi liberă și zi de doliu național

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat că ziua de 19 septembrie, în care au loc funeraliile reginei Elisabeta a II-a va fi zi liberă legală și zi de doliu național, relatează The Guardian.

Ziua națională de doliu este „o oportunitate pentru canadienii de la coastă la coastă de a o comemora Majestatea Sa”, a transmis Trudeau într-un comunicat publicat marți seară.

UPDATE 12:50 Regele Charles a ajuns la Buckingham

Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham, relatează The Guardian. Monarhul le-a făcut cu mâna miilor de oameni adunați pe The Mall, șoseaua care ajunge la palat.

UPDATE 10:45 Măsurile de securitate au fost sporite la Londra

Măsurile de securitate vor fi sporite la Londra în ultimele ore, potrivit Sky News.

Bariere metalice uriașe au fost ridicate pe străzile cheie de-a lungul traseului procesiunii. Multe drumuri vor fi închise de-a lungul rutei pe care sicriul cu trupul reginei va fi transportat astăzi de la Palatul Buckingham la Westminster Hall.

Aproximativ 1.500 de soldați au fost recrutați pentru a asigura securitatea în următoarele zile, iar pentru întreaga operațiune au fost mobilizați în jur de 10.000 de polițiști.

UPDATE 10:20 Politică strictă pentru oamenii care vor sta la coadă pentru a aduce un omagiu monarhului

O politică strictă privind bagajele va trebui respectată de oamenii care vor sta la coadă pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a, la Westminster Hall. O singură geantă mică de persoană este permisă. Geanta trebuie sa fie mai mica de 40cm x 30cm x 20cm, cu deschidere simplă sau fermoar, relatează Sky News.

Cei care vin cu genți mai mari vor trebui să le lase într-o unitate de depozitare a bagajelor, dar spațiul este limitat și nu există nicio garanție de depozitare.

UPDATE 9:25 Oamenii ar putea aștepta până la 30 de ore pentru a ajunge să aducă un omagiu Reginei

Potrivit Guvernului britanic, oamenii ar putea fi nevoiți să aștepta și până la 30 de ore pentru a ajunge să aducă un omagiu Reginei Elisabeta II-a

Sicriul cu trupul suveranei va fi depus miercuri, la Westminster Hall, unde accesul publicului este permis începând cu ora locală 17 (19, ora României), relatează BBC.

„Nu vor fi 30 de ore de așteptare pentru toată lumea”, a explicat secretarul pentru Cultură, Michelle Donelan, adăugând că este important ca publicul să fie „pe deplin pregătit” să aștepte mult, în picioare, inclusiv în timpul nopții, și posibil în condiții meteo nefavorabile.

8:00 Mii de oameni sunt așteptați astăzi pe străzile din Londra

Astăzi, pe străzile din Londra, sunt așteptați mii de oameni, care vor fi prezenți de-a lungul traseului de la Palatul Buckingham spre Westminster Hall, pe unde va merge cortegiul funerar. Mulți dintre ei au mers încă de la primele ore ale dimineții să ocupe un loc, arată imaginile în direct din Londra, publicate de The Independent. 

Citeste si: Regina Elisabeta a II-a și-a petrecut ultima noapte la Palatul Buckingham. Sicriul cu corpul regretatei suverane a fost adus în casa ei, înainte să fie dus la Palatul Westminster

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.