Live text: Volodimir Zelenski încurajează ucrainenii să fie în continuare pe poziții, după ce Rusia a anunțat reducerea ofensivei în nord. Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost pașnice, se ia în calcul o întâlnire între Zelenski și Putin

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 30 dec 2022, 01:15

Volodimir Zelenski încurajează ucrainenii să fie în continuare pe poziții, după ce Rusia a anunțat reducerea ofensivei în nord. Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost pașnice, se ia în calcul o întâlnire î

Sursa: Canva.com

La sfârșitul zilei de ieri, 29 martie, în care au avut loc ședințele de negociere la Istanbul iar Rusia a anunțat „o reducere drastică a activității din jurul Kievului și Cernihivului”, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat un videoclip prin care le transmitea ucrainenilor să fie în continuare vigilenți, pentru că provocările la care vor fi supuși nu se încheie aici.

„Armata Rusă încă are un potențial semnificativ de a continua atacurile împotriva statului nostru. Au încă mult echipament și destui oameni complet lipsiți de drepturi pe care îi pot trimite în oala războiului. Prin urmare, rămânem în alertă și nu ne reducem eforturile de apărare. Atât în ​​nordul statului nostru, cât și în toate celelalte regiuni ale Ucrainei, unde trupele ruse au intrat temporar”, a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski.

La negocierile din Istanbul s-a discutat despre mai multe subiecte importante, inclusiv o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Ieri, în cadrul întâlnirii de la Istanbul, atmosfera a fost mult mai pașnică. S-a discutat despre Crimeea, Donbas, statutul de neutralitate al Ucrainei, apărat de garanții de securitate, o retragere amplă a forțelor aflate la granița Kievului și chiar o posibilă discuție între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Ucraina a acceptat să amâne o hotărâre legată de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„S-a căzut de comun acord să se facă o pauză de 15 ani și, ulterior, să aibă loc discuții referitoare la statutul acestui teritoriu. Separat, am discutat că în cei 15 ani cât vor avea loc discuțiile bilaterale nu vor exista ostilități militare” a spus un consilier al lui Volodimir Zelenski.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 34 de război. A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, încheiată după 4 ore. Kremlinul dă asigurări: Rusia nu va ataca o țară membră NATO, „decât dacă este obligată”

Reprezentantul ucrainean a declarat că negociatorii ruși au „primit  propunerea care schițează modalități de a pune capăt războiului și vor elabora contra-propuneri”. Agenția de presă rusă TASS l-a citat pe șeful delegației ruse, care a afirmat că discuțiile au fost constructive, și că „Rusia face pași către detensionarea situației din Ucraina”.

„Cu condiția ca acordul să se formuleze rapid și să se găsească un compromis, șansele de a pune capăt războiului vor crește semnificativ”, a afirmat Rusia, fiind cea mai optimistă evaluare a unui oficial rus de la prima rundă de negocieri de la sfârșitul lunii februarie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Oficialii ruși au evitat, înainte, orice implicare a lui Vladimir Putin în proces, motivând că negocierile trebuie să avanseze vizibil înainte ca președintele rus să ia parte în persoană la discuții, dar, acum, agenția de știri de stat RIA Novosti, citând delegația rusă, a vorbit despre posibilitatea unei întâlniri între Putin și Zelenski. Ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, care a cârmuit discuțiile, a făcut un posibil plan, cu „prioritatea de a obține încetarea focului cât mai curând posibil”.

Pentru Ucraina, garanțiile de securitate au fost mereu o condiție esențială a rezolvării războiului. Ulterior, Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au renunțat la insistențele de aderare a Ucrainei la NATO, devenind clar că se așteaptă o aderare mai rapidă la Uniunea Europeană.

Citeste si: Prima măsură anunțată de Rusia după negocierile de astăzi cu Ucraina: reduce operațiunea militară din zona Kiev

Totuși, negocierile nu se apropie, încă, de final. Reprezentantul ucrainean a declarat că „fără îndoială, acest tratat privind garanțiile de securitate poate fi semnat doar după încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse”. Înainte de a pleca de la negocieri, reprezentantul rus a transmis că „dezescaladarea treptată a ostilităților din Kiev și Cernihiv nu înseamnă încetarea focului. Înțelegem că există oameni la Kiev care trebuie să ia decizii, așa că nu vrem să expunem acest oraș la riscuri suplimentare”.

Dacă negocierile nu decurg biine, forțele ruse redistribuite în nordul Kievului le-ar putea înăspri pe cele care încearcă să facă progrese în est și sud. Weekend-ul trecut, șeful serviciilor secrete militare ale Ucrainei a avertizat că Vladimir Putin ar putea avea în plan împărțirea Ucrainei în două, după modelul Coreea de Nord și Coreea de Sud:

„Există motive să credem că el (n.r.: Vladimir Putin) are în vedere un scenariu <coreean> pentru Ucraina. Adică (n.r.: forțele ruse) vor încerca să impună o linie de demarcație între regiunile neocupate și cele ocupate ale țării noastre”.

Negocierile se află de abia la început, având în vedere neînțelegerile ambelor părți legate de încetarea conflictului. Ucraina, ca și restul lumii, este sceptică față de intențiile declarate ale Kremlinului.