LIVE TEXT Ziua 343 de război în Ucraina. Președintele Cehiei spune că Ucraina ar putea adera la NATO după ce se va termina războiul. Italia și Franța se aliază și ajută Ucraina

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 01 feb 2023, 12:32

Președintele Cehiei spune că Ucraina ar putea adera la NATO după ce se va termina războiul

Sursa: Twitter @general_pavel/Facebook Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Președintele Cehiei, Petr Pavel, a declarat că Ucraina ar putea fi pregătită „moral și practic” să adere la NATO după terminarea războiului. Italia și Franța se unesc și trimit apărare antiaeriană Ucrainei.

Președintele Cehiei: Ucraina ar trebui să poată adera la NATO de îndată ce războiul se va încheia

UPDATE:

    • Generalul NATO în retragere a declarat într-un interviu că Ucraina ar fi „pregătită din punct de vedere moral și practic” să devină parte a alianței odată ce conflictul se va încheia.
  • Petr Pavel, președintele Cehiei, a susținut, de asemenea, că Occidentul furnizează arme Ucrainei: „Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ. Probabil că foarte puțini oameni și-ar putea imagina că țările occidentale ar fi dispuse să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale moderne, artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene”.
  • Cu toate acestea, el a observat că, în fața resurselor Rusiei, „vedem că încă nu este suficient” „Nu avem alternativă”, a declarat Petr Pavel. „Dacă lăsăm Ucraina fără asistență, cel mai probabil ar pierde acest război. Iar dacă ei pierd- pierdem cu toții”.

UPDATE:

  • Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a făcut o actualizare a situației pe Telegram, afirmând că în ultimele 24 de ore „rușii au ucis patru locuitori din regiunea Donețk și au rănit alți șase”. El a raportat bombardamente pe scară largă în comunitățile din regiunea Bakhmut.
  • În același timp, așa-numitele autorități ale Republicii Populare Donețk (RPD) au raportat că o bătrână a fost ucisă în timp ce vizita o biserică din Nikolskoe din Donețk, în apropiere de Mariupol ocupat, ca urmare a unei acțiuni a forțelor ucrainene.
  • Niciunul dintre cele două seturi de afirmații nu a fost verificat în mod independent.

UPDATE:

  • Autoritățile din Sumy, o regiune din nord-estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia, raportează că noaptea trecută „trupele rusești au aruncat dispozitive explozive pe teritoriul comunității Krasnopillia”, care se află în apropiere de graniță.

Spania va trimite între patru și șase tancuri Leopard 2 în Ucraina

UPDATE:

  • Se vehiculează că Spania va trimite inițial între patru și șase tancuri Leopard 2 în Ucraina. 
  • „Între patru și șase Leopard 2A4. Acesta este numărul de tancuri pe care Spania intenționează să le furnizeze Ucrainei, potrivit unor surse guvernamentale. Cifra finală va depinde de starea celor 53 de tancuri depozitate timp de un deceniu la Grupul de Sprijin Logistic numărul 41 din Zaragoza, a căror reabilitare urgentă este negociată de Ministerul Apărării cu industria militară; și de contribuția altor țări”, afirmă articolul lui Miguel Gonzalez pentru site-ul El País din această dimineață.

Italia își va uni forțele cu Franța pentru a furniza apărare antiaeriană Ucrainei 

UPDATE:

  • Italia își va uni forțele cu Franța pentru a furniza apărare antiaeriană Ucrainei.
  • Italia este pe cale să își unească forțele cu Franța și să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație, în timp ce premierul de dreapta al țării, Giorgia Meloni, încearcă să își afirme sprijinul solid pentru Kiev. Într-un interviu, ministrul apărării, Guido Crosetto, a declarat că Roma s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-și consolida apărarea, potrivit FT.

Citește și: Rusia lansează noi amenințări cu privire la al Treilea Război Mondial. „Primirea Ucrainei în NATO” l-ar putea declanșa

  • Guido Crosetto a declarat că un viitor pachet de ajutor militar italian, pregătit în prezent de guvernul lui Meloni, va include „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete rusești”. El a refuzat să ofere detalii, dar a spus că orice decizie privind apărarea aeriană va fi luată împreună cu Parisul.
  • Deși detaliile nu au fost confirmate, se așteaptă ca Italia să furnizeze lansatoarele de rachete, în timp ce Franța ar urma să furnizeze rachetele. Ministerul francez al Apărării a anunțat săptămâna aceasta că cele două țări au comandat la sfârșitul anului trecut 700 de rachete Aster, care sunt folosite de acest sistem.
  • „Italia va răspunde solicitărilor care au fost făcute de Ucraina în limita posibilităților sale și a mijloacelor pe care le are”, a declarat Guido Crosetto. „Vom oferi tot ce putem oferi fără a pune în pericol apărarea italiană. Ucraina și aliații noștri vor fi mulțumiți de acest lucru”.

SUA pregătesc un pachet de 2,2 miliarde de dolari de ajutor militar pentru Ucraina

UPDATE:

  • SUA pregătesc un pachet de 2,2 miliarde de dolari de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include pentru prima dată rachete cu rază de acțiune mai mare, precum și alte muniții și arme, au declarat, marți, doi oficiali americani informați în acest sens.

Citește și: Cum arată aeronavele AWACS trimise de NATO în România să execute misiuni de supraveghere și recunoaștere

UPDATE:

  • Volodimir Zelenski a declarat, marți seara, că administrația sa plănuiește să introducă schimbări ca parte a încercărilor de a continua negocierile neobișnuit de rapide și complexe pentru a asigura aderarea la Uniunea Europeană. Ucraina poartă vineri discuții cu oficialii UE.
  • „Ceea ce este foarte important este că pregătim noi reforme în Ucraina”, a spus președintele Ucrainei. „Sunt reforme care, în multe aspecte, vor schimba realitățile sociale, juridice și politice, făcându-le mai umane, mai transparente și mai eficiente”.