LIVE TEXT Ziua 345 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski insistă pentru aplicarea unui nou pachet de sancțiuni asupra Rusiei din partea liderilor UE. Șefii Uniunii se întâlnesc azi la Kiev cu liderul Ucrainean, în a doua zi de discuții

Autor: Lavinia Medrea

Volodimir Zelenski insistă pentru aplicarea unui nou pachet de sancțiuni asupra Rusiei din partea liderilor UE

Sursa: Twitter @Maks_NAFO_FELLA

Volodimir Zelenski insistă asupra celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din partea liderilor UE. Liderul Ucrainei spune că ritmul sancțiunilor a încetinit.

UPDATE: 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a declarat, joi, că ambițiile președintelui chinez Xi Jinping în ceea ce privește Taiwanul nu trebuie subestimate, în ciuda faptului că acesta a fost, probabil, intimidat de performanțele militare ale Rusiei în Ucraina.
  • William Burns a declarat că Statele Unite știau că Xi Jinping a ordonat armatei sale să fie pregătită să efectueze o invazie a Taiwanului autoguvernat până în 2027. „Acum, asta nu înseamnă că a decis să efectueze o invazie în 2027 sau în orice alt an, dar este un memento al seriozității concentrării și ambiției sale”, a declarat William Burns la un eveniment organizat la Universitatea Georgetown din Washington.

Citește și: SUA cu un acord cu Olanda și Japonia pentru exportul de cipuri din China

  • „Evaluarea noastră la CIA este că nu am subestima ambițiile președintelui Xi în ceea ce privește Taiwanul”, a continuat acesta, adăugând că liderul chinez a fost probabil „surprins și neliniștit” și că încearcă să invețe din „performanța foarte slabă” a armatei ruse și a sistemelor sale de armament în Ucraina.

UPDATE:

  • Aliații Ucrainei fac presiuni asupra Fondului Monetar Internațional în vederea finalizării planurilor pentru un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari, a relatat, vineri, Financial Times.
  • Reprezentanții FMI plănuiesc să aibă o întâlnire cu oficialii ucraineni la jumătatea lunii februarie pentru a avansa discuțiile privind un împrumut care ar putea fi cuprins între 14- 16 miliarde de dolari, potrivit raportului, care citează oficiali familiarizați cu discuțiile.

Volodimir Zelenski insistă pentru un al zecelea pachet de sancțiuni din partea liderilor UE reuniți la Kiev

UPDATE:

  • Liderii Uniunii Europene se vor întâlni astăzi la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aducând promisiunea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar probabil zădărnicind speranța Ucrainei de aderare rapidă la UE.

Citește și: Coreea de Nord se află în pragul unei crize umanitare din cauza infometarii

  • Șefa comisiei executive a grupului, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev cu trenul, o călătorie simbolică pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care se apropie prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie 2022.
  • Membrii de rang înalt ai executivului UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean, iar Ursula von der Leyen și președintele celor 27 de lideri naționali ai UE, Charles Michel, vor convoca vineri discuții cu liderul ucrainean.
  • Volodimir Zelenski a cerut mai multe măsuri împotriva Rusiei din partea Uniunii Europene, dar noile sancțiuni pe care blocul le pregătește pentru această aniversare nu vor fi pe măsura cererilor guvernului său.
  • „Vedem astăzi că ritmul sancțiunilor în Europa a încetinit puțin”, a declarat Volodimir Zelenski, la o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Statul terorist crește, în schimb, ritmul de adaptare la sancțiuni. Ar trebui să fie rezolvată. Credem că o putem face împreună”, a continuat liderul Ucrainei.
  • „Rusia plătește un preț greu, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia, aruncând-o înapoi cu o generație”, a declarat, joi, ursula von der Leyen. „Până la 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei, ne propunem să punem în aplicare cel de-al zecelea pachet de sancțiuni”, a continuat aceasta.