UPDATE:
- În discursul său de seară, Volodimir Zelenski acesta a declarat că a primit „semnale puternice din partea partenerilor noștri și acorduri concrete cu privire la inevitabilitatea tragerii la răspundere a Rusiei pentru agresiune, pentru teroarea împotriva Ucrainei și a poporului său”.
- „Fiecare atac rusesc asupra... fiecărui colț al statului nostru va avea consecințe juridice concrete pentru statul terorist. Trebuie să restabilim justiția”, a spus acesta.
- Vineri, a fost anunțată înființarea la Haga a unui organism numit Registrul daunelor cauzate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, care va ține evidența pagubelor provocate de război gospodăriilor, întreprinderilor și infrastructurii ucrainene.
- În cadrul discursului rostit sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american Kamala Harris a declarat, de asemenea, că SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.
- În propriul său discurs, premierul Rishi Sunak a declarat că „trebuie să vedem dreptatea prin intermediul Curții Penale Internaționale” și „să analizăm împreună cum să ne asigurăm că Rusia plătește” pentru reconstrucția Ucrainei.
Franța dorește eșecul Rusiei în războiul cu Ucraina
UPDATE:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- Franța dorește ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina, dar nu vrea să o „strivească”, a declarat președintele Emmanuel Macron. „Nu cred, așa cum cred unii, că trebuie să urmărim o înfrângere totală a Rusiei, atacând Rusia pe propriul său teritoriu”, a declarat Emmanuel Macron, într-un interviu, sâmbătă.
- „Acei observatori vor, mai presus de orice, să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost niciodată poziția Franței și nu va fi niciodată poziția noastră”, a continuat liderul francez.
- Președintele Franței a atras critici din partea unor aliați din NATO pentru că a transmis mesaje contradictorii în ceea ce privește politica sa privind războiul dintre Ucraina și Rusia, unii considerând Parisul o verigă slabă în alianța occidentală. Vineri, Emmanuel Macron i-a îndemnat pe aliați să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina.
SUA avertizează China să nu ajute Rusia
UPDATE:
- SUA consideră că China ar putea fi pe punctul de a oferi un ajutor letal pentru succesul Rusiei în războiul din Ucraina, ceea ce a determinat un avertisment direct din partea secretarului de stat american, Antony Blinken, către cel mai înalt diplomat chinez, să nu facă acest pas.
- Antony Blinken i-a adresat avertismentul consilierului de stat chinez Wang Yi, sâmbătă seara, în cadrul unei întâlniri în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, în timpul căreia a reproșat Chinei și utilizarea unui presupus balon spion deasupra teritoriului american. În cadrul unei întâlniri tranșante, el a îndemnat China, de asemenea, să nu mai ajute Rusia să se sustragă impactului sancțiunilor.
Citește și: "Putin a eșuat" declara vicepreședintele american! Afla ce anume a zis
- Acesta a mai declarat, pentru posturile de televiziune americane, că SUA au avut informații potrivit cărora China se gândește dacă să acorde Rusiei asistență, posibil inclusiv arme și tunuri, pentru războiul din Ucraina. El i-a precizat lui Wang că „ar avea consecințe grave în relația noastră”. „Există diverse tipuri de asistență letală pe care cel puțin se gândesc să le ofere, pentru a include arme”, a spus Blinken.
- Wang i-a spus lui Blinken că Statele Unite trebuie să „recunoască și să rezolve daunele” aduse relațiilor bilaterale „cauzate de utilizarea nediscriminatorie a forței”, potrivit unei scurte declarații de duminică a Ministerului chinez de Externe.
UPDATE:
- Ambasadorul Rusiei în SUA i-a răspuns duminică vicepreședintelui american, Kamala Harris, care a acuzat Rusia de crime împotriva umanității în timpul invaziei sale de aproape un an în Ucraina.
- Kamala Harris a făcut comentariile cu o zi mai devreme, la conferința de securitate de la Munchen unde, cu cinci zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei, liderii occidentali evaluează cel mai grav conflict din Europa după cel de-al doilea război mondial.
- „Considerăm că astfel de insinuări sunt o încercare fără precedent de a demoniza Rusia în cadrul războiului hibrid declanșat împotriva noastră”, a declarat Anatoli Antonov, pe contul de Telegram al ambasadei ruse. „Nu există nicio îndoială că scopul unor astfel de atacuri din partea Washingtonului este de a-și justifica propriile acțiuni pentru a alimenta criza ucraineană”, a continuat acesta.
- Comisia de anchetă asupra Ucrainei, susținută de ONU, afirmă că a identificat crime de război, dar nu a ajuns la concluzia dacă acestea reprezintă crime împotriva umanității.
- Organizațiile sprijinite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională au documentat peste 30.000 de incidente de crime de război de la invazie, potrivit guvernului american. Oficialii ucraineni au declarat că investighează bombardarea de joi a orașului Bakhmut ca fiind o posibilă crimă de război.