LIVE TEXT Ziua 366 de război. Klaus Iohannis, mesaj la un an de când Rusia a atacat Ucraina. Zelenski: „În 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere”

Author: Diana Tilă
Actualizat: 24 nov 2023, 01:20

Vineri, 24 februarie, se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina, Moscova continuă să lanseze provocări.

Zelenski a făcut noi declarații, vineri, 24 februarie, la împlinirea unui an de la invazia rusă. Rusia susține că Ucraina se pregătește să invadeze Transnistria. China și-a prezentat poziția „cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene": „Armele nucleare nu trebuie folosite” 

Citește și: Un an de război în Ucraina: Ce regiuni controlează acum Rusia?

UPDATE ORA 13:30. Klaus Iohannis, mesaj la un an de când Rusia a atacat Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj la un an de când Rusia a atacat Ucraina: „Acum exact un an, am văzut cum prezentul și viitorul nostru se pot schimba într-o clipă. O națiune independentă, un stat vecin nouă – Ucraina – a fost atacat cu cruzime, fără nicio justificare”.

„În dimineața zilei de 24 februarie 2022, acum exact un an, am văzut cum prezentul și viitorul nostru se pot schimba într-o clipă.

O națiune independentă, un stat vecin nouă – Ucraina – a fost atacat cu cruzime, fără nicio justificare, de către Rusia. Oameni nevinovați și-au pierdut viața, i-au pierdut pe cei dragi, și-au pierdut casele, le-au fost distruse școlile și spitalele și au fost nevoiți să fugă din calea războiului pentru a se salva pe ei și viața copiilor lor.

În tot acest timp însă, poporul ucrainean a impresionat o lume întreagă prin curajul, forța și hotărârea arătate în apărarea țării și a libertății, respingând agresiunea forțelor inamice ruse. Apărându-și țara și libertatea, poporul ucrainean protejează valorile și libertatea noastră, protejează securitatea noastră, a românilor și a întregii Europe. Lupta poporului ucrainean este și lupta noastră”, transmite Klaus Iohannis.

 Klaus Iohannis a amintit că încă din prima zi, România a fost alături de poporul ucrainean.

„Românii au arătat întregii lumi ce înseamnă să oferi sprijin și să îți deschizi ușa casei pentru femeile și copiii care și-au pierdut căminul, să îi ajuți cu inima deschisă pe toți cei care fug din cauza ororilor războiului.

Ne-am mobilizat cu toții, cetățeni și autorități, să răspundem rapid și să sprijinim Ucraina în marea sa provocare. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritatea voastră, pentru empatia arătată. Ați demonstrat că românii sunt vecini și parteneri pe care te poți baza.

Vom continua să ajutăm Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie. Este angajamentul ferm al României. Războiul ne-a mai învățat o lecție, cea a solidarității și unității. Împreună am arătat că suntem puternici și ne opunem agresiunii ruse. Această bătălie trebuie să fie câștigată de Ucraina, iar Rusia trebuie să răspundă pentru crimele comise și pentru viețile distruse. Dragi ucraineni, nu sunteți singuri! Aveți în România un prieten de nădejde, care vă sprijină în această luptă nedreaptă! Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să contribuim la victorie și la construirea unui viitor mai bun, în pace! România este și va fi alături de Ucraina”, încheie șeful statului.

 

UPDATE ORA 12:45. Soluția britanică pentru ca Ucraina să primească avioane

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat vineri în mod rezervat la apropunerea Chinei de încetare a focului în Ucraina.

„China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a fost capabilă să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a declarat el la Tallinn, adăugând că Beijingul a semnat un acord cu Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus și ea că Beijingul nu a prezentat un plan de pace, ci câteva principii: „Trebuie să le vedem într-un context specific, iar acesta este contextul în care China a luat deja partea cuiva, semnând, de exemplu, pentru o prietenie nelimitată chiar înainte de invazie. Așa că vom analiza principiile, desigur, dar le vom analiza pe fundalul faptului că China a luat partea cuiva". (Reuters)

UPDATE ORA 11:50. Pierderi mari pentru armata rusă

Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 970 de soldați, 13 tancuri, 11 piese de artilerie, 7 blindate de luptă ale infanteriei, 9 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 echipament special și 4 drone:

 

Mai mult, președintele ucrainean a declarat că situația militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condițiile din est sunt foarte dificile.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„În ceea ce privește sudul- în unele locuri situația este destul de periculoasă, dar trupele noastre au mijloacele necesare pentru a răspunde ocupanților”, a spus el, rezumând evenimentele de pe diferitele fronturi.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 365 de război. Putin vrea sporirea forțelor nucleare. Zelenski: „Nu vom reduce presiunea asupra inamicului”

„În est- este foarte dificil, dureros. Dar facem totul pentru a rezista”, a continuat el, referindu-se la atacurile repetate ale forțelor ruse care încearcă să captureze regiunile estice Donețk și Lugansk.

Zelenski a declarat că lucrările de reparații în Herson- care este bombardat zilnic- vor continua până când căldura va fi restabilită.

„Și vom reconstrui. Indiferent de ceea ce ar putea face acești teroriști și ticăloși ruși, vom reconstrui și vom restabili totul”, a spus el.

Ucraina se pregătește să invadeze Transnistria, susține Rusia

Rusia susține că Ucraina a strâns trupe și echipamente militare la granița cu Transnistria și că se pregătește să invadeze regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova. 

Asta după ce ieri, Ministerul Rus al Apărării spunea că Ucraina a pregătit sabotori, adică soldați îmbrăcați în uniforme ale armatei ruse, pe care îi va trimite în Transnistria pentru a lansa o ofensivă sub steag fals, acesta fiind pretextul unei invazii a Kievului în regiune separatistă. 

Citește și: Vladimir Putin, discurs la un an de la invazia în Ucraina:"Urmează schimbări extraordinare în întreaga lume" Care este următoarea țintă a liderului de la Kremlin

China a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și a respins orice recurgere la arme nucleare

​Guvernul chinez a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, informează AFP.

"Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil" în vederea unei "soluții pașnice", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

"Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control", se arată în document, potrivit Reuters.

Intitulat "Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene", documentul a fost publicat vineri dimineață pe site-ul ministerului chinez.

Citește și: Vladimir Putin reia amenințările nucleare, cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziție clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a prezentat această amenințare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite și un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem amenințării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor țări să evite orice atac asupra civililor. "Parțile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile".