UPDATE:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord cu decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin.
- Scholz a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă comune la Tokyo, că decizia a arătat că „nimeni nu este mai presus de lege”.
- „Curtea penală internațională este instituția potrivită pentru a investiga crimele de război... Ideea este că nimeni nu este mai presus de lege și asta devine clar acum”, a declarat Olaf Scholz la o conferință de presă cu premierul japonez Fumio Kishida, potrivit Reuters.
UPDATE:
- Oficialii de securitate ucraineni și americani s-au întâlnit sâmbătă prin legătură video, reprezentanții guvernului lui Volodimir Zelenski solicitând asistență suplimentară, inclusiv mai multe echipamente, arme și muniții.
- „Printre oficialii de rang înalt s-au numărat consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și președintele șefilor de stat major, Mark Milley. La convorbire au participat și ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, precum și Roman Mashovets, șeful adjunct al biroului lui Zelenski.
- Liderul Ucrainei s-a alăturat convorbirii la sfârșitul întâlnirii, potrivit contului de Telegram al consilierului său Andriy Yermak, și a discutat despre modul în care forțele sale speră să recucerească zonele pe care Rusia le-a capturat. „Am mulțumit autorităților americane și poporului american pentru sprijinul cuprinzător și puternic acordat țării noastre în lupta pentru libertate și pentru revenirea păcii în Europa”, a declarat Andriy Yermak.
Rusia ar putea extinde recrutările de militari
UPDATE:
- Rusia ar putea introduce o conscripție mai largă pentru a-și spori nevoile militare, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
- În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul a declarat că deputații din Duma rusă au introdus luni un proiect de lege pentru a schimba vârsta de recrutare pentru bărbați la 21-30 de ani, de la 18-27 de ani, cât este în prezent. Legea va fi probabil adoptată, a spus acesta, și va intra în vigoare în ianuarie 2024.
- „Mulți bărbați de 18-21 de ani pretind în prezent că sunt scutiți de recrutare datorită faptului că urmează studii superioare. Este foarte probabil ca autoritățile să schimbe intervalul de vârstă pentru a consolida numărul de trupe, asigurându-se că studenții sunt în cele din urmă obligați să servească”, a declarat ministerul.
- Ministerul a precizat că Rusia continuă să interzică în mod oficial recruților să participe la operațiunile din Ucraina, deși „cel puțin câteva sute de persoane au servit probabil din cauza unor confuzii administrative sau după ce au fost constrânse să semneze contracte. Chiar dacă Rusia continuă să se abțină de la desfășurarea de recruți în război, recruții suplimentari vor elibera o proporție mai mare de soldați profesioniști pentru a lupta”.
- Rusia organizează recrutări de două ori pe an, în afară de „mobilizarea parțială” de anul trecut.
UPDATE:
- Decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin obligă cele 123 de state membre ale curții să îl aresteze pe președintele rus și să îl transfere la Haga, în Olanda, pentru a fi judecat, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.
- Curtea a emis vineri un mandat de arestare și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații de crime de război.
- Agenția France-Presse a relatat, de asemenea, că un raport susținut de SUA, realizat luna trecută de cercetătorii de la Universitatea Yale, a declarat că Rusia a deținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în cel puțin 43 de tabere și alte facilități, ca parte a unei „rețele sistematice la scară largă”.
- Rusia a negat că forțele sale au comis atrocități în timpul războiului, în timp ce Kremlinul a declarat că mandatul de arestare împotriva lui Putin este scandalos și „nul și neavenit” pentru Rusia.
- Surse din cadrul CPI au declarat că au considerat că acum este „foarte puțin probabil” ca Vladimir Putin să călătorească în orice țară care sprijină în prezent Ucraina și că, dacă ar face acest lucru, ar risca să fie arestat.
Joe Biden, în acord cu mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin
- Joe Biden a declarat că Vladimir Putin a comis în mod clar crime de război și că decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele liderului rus este justificată.
- SUA nu este membră a Curții Penale Internaționale, iar Pentagonul s-a opus cooperării cu aceasta de teamă că soldații americani ar putea fi urmăriți de instanță.
- Decizia tribunalului marchează prima dată când acesta a emis un mandat împotriva unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
Citește și: SUA evaluează piloții din Ucraina pentru Avioane de vânătoare F-16!
- Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia CPI, afirmând pe rețelele de socializare că este „o decizie istorică de la care va începe responsabilitatea istorică”.
UPDATE. EVENIMENTE RECENTE:
- Președintele american, Joe Biden, afirmă că Vladimir Putin a comis „în mod clar crime de război” și că este „justificat” ca tribunalul penal internațional să emită un mandat de arestare pe numele președintelui rus.
- Curtea a cerut vineri arestarea lui Putin, acuzat că a manevrat răpirea copiilor ucraineni și transferul ilegal de persoane din Ucraina în Rusia în timpul războiului.
- Moscova a declarat că mandatul de arestare este „lipsit de sens” și „nul” din punct de vedere juridic, deoarece nu recunoaște jurisdicția instanței.
- Președintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Rusia săptămâna viitoare, într-o aparentă demonstrație de susținere pentru Vladimir Putin. În timpul vizitei, programată pentru perioada 20-22 martie, cei doi lideri vor semna documente bilaterale „importante”și vor discuta chestiuni legate de dezvoltarea în continuare a parteneriatului cuprinzător și a interacțiunii strategice dintre Moscova și Beijing, a declarat Ministerul chinez de Externe.
- SUA sunt profund îngrijorate de faptul că China ar putea încerca să se poziționeze ca pacificator în războiul din Ucraina prin promovarea unui armistițiu, a declarat Casa Albă. O încetare a focului în Ucraina ar recunoaște „de fapt câștigurile Rusiei și încercarea acesteia de a cuceri prin forță teritoriul vecinului său, permițând trupelor rusești să continue să ocupe teritoriul ucrainean suveran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
- Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia va începe procesul de ratificare în parlament a candidaturii Finlandei la aderarea la NATO după ce Helsinki a luat „măsuri autentice și concrete” pentru a-și respecta promisiunile făcute în cadrul unui acord trilateral. De asemenea, Erdoğan a declarat că disponibilitatea Turciei de a lua în considerare ratificarea candidaturii Suediei la NATO va depinde „de pașii solizi pe care îi va face Suedia”.
- Starea de asediu din timpul războiului de la Kiev va fi redusă cu o oră pentru a stimula afacerile. Șeful administrației orașului Kiev, Serhiy Popko, a declarat că noua perioadă de stare de asediu- care începe la miezul nopții în loc de ora 23.00- va mări timpul pentru transportul public și că reducerea duratei sale „ar trebui să ajute la reducerea tensiunii sociale, la creșterea producției, la crearea de noi locuri de muncă”.
- Secretarul rus al apărării, Serghei Șoigu, a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 implicate în incidentul cu drona de deasupra Mării Negre pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale de către drona americană MQ-9 Reaper”.