Ucraina neagă că Wagner al Rusiei a capturat Bakhmut
UPDATE.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- Armata ucraineană a negat sâmbătă că unitatea militară privată Wagner a Rusiei a preluat controlul total asupra orașului Bakhmut, aflat în ruină în estul țării, și a declarat că trupele sale continuă să lupte acolo.
- „Acest lucru nu este adevărat. Unitățile noastre luptă în Bakhmut”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt militar Serhiy Cherevatyi, după ce șeful grupului de mercenari ruși Wagner a declarat că forțele sale au preluat controlul total al orașului.
- Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă controlul total al orașului ucrainean Bakhmut, centrul celei mai lungi și sângeroase bătălii din război.
- „Astăzi, la ora 12.00, Bakhmut a fost cucerit complet”, a spus Prigojin.
- El a precizat că forțele sale se vor retrage din Bakhmut începând cu 25 mai pentru odihnă și recalificare.
- Explozii îndepărtate puteau fi auzite pe fundal în timp ce Prigojin vorbea în timpul înregistrării video.
- Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Afirmația lui Prigojin, care și-a câștigat reputația de a face declarații grandioase în legătură cu conflictul, rămâne neverificată.
UPDATE:
- Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit și Volodimir Zelenski au discutat despre sancțiunile impuse Rusiei și despre posibilitatea ca Kievul să primească avioane de luptă atunci când s-au întâlnit la Hiroshima.
- „În urma discuției lor de la Chequers de la începutul acestei săptămâni, premierul a reiterat că Marea Britanie va continua să ofere Ucrainei asistența militară necesară pentru a câștiga războiul și a asigura o pace dreaptă. Primul ministru l-a informat pe președintele Zelenski despre progresele foarte pozitive înregistrate până acum la G7, inclusiv noile sancțiuni împotriva Rusiei și furnizarea de avioane de luptă. Liderii au așteptat cu nerăbdare să avanseze discuțiile cu țările G7 și cu alți parteneri privind sprijinul pentru Ucraina și acțiunile împotriva comportamentului destabilizator și ilegal al Rusiei”.
UPDATE:
- Volodimir Zelenski a declarat că a invitat India să se alăture formulei de pace din Ucraina în timpul discuțiilor sale cu prim-ministrul acestei țări, Narendra Modi, în marja summitului Grupului celor șapte (G7), care a avut loc sâmbătă în Japonia.
- Zelenski a transmis, pe aplicația de mesagerie Telegram, că au discutat, de asemenea, despre nevoile Ucrainei în domeniul deminării și al spitalelor mobile în timpul primei lor întâlniri față în față de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit Reuters.
Moscova avertizează Occidentul să nu trimită avioane în Ucraina
UPDATE:
- Țările occidentale vor întâmpina „riscuri colosale” dacă vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe, Alexander Grushko, citat de agenția de presă Tass.
- Președintele american, Joe Biden, le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul susține programele comune de pregătire aliată pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16, au declarat oficiali americani de rang înalt.
Liderii G7 condamnă războiul pornit de Rusia și face apel la pace
- G7 a condamnat „în termenii cei mai fermi” războiul „brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei, calificându-l drept o „încălcare gravă a dreptului internațional”, în comunicatul final al summitului din această săptămână.
- În cadrul declarației, liderii mondiali au făcut apel la o „pace justă și durabilă” și și-au reafirmat intenția de a oferi Ucrainei sprijin militar, financiar și umanitar.
- „Condamnăm încă o dată, în termenii cei mai fermi, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU. Războiul brutal de agresiune al Rusiei reprezintă o amenințare la adresa întregii lumi, încălcând normele, regulile și principiile fundamentale ale comunității internaționale. Ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a se ajunge la o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă. Am publicat declarația liderilor G7 privind Ucraina și, cu intenția clară și acțiunile concrete prevăzute în aceasta, ne angajăm să ne intensificăm sprijinul diplomatic, financiar, umanitar și militar pentru Ucraina, să creștem costurile pentru Rusia și pentru cei care îi sprijină eforturile de război și să continuăm să contracarăm impactul negativ al războiului asupra restului lumii, în special asupra celor mai vulnerabile persoane”.
UPDATE:
- Volodimir Zelenski i-a acuzat pe unii lideri arabi că ignoră ororile invaziei Rusiei în țara sa, în timpul unui discurs la un summit al Ligii Arabe din Arabia Saudită.
- „Din nefericire, există unii în lume și aici, printre voi, care închid ochii la aceste cuști și anexiuni ilegale”, le-a spus Zelenski, vineri, șefilor de stat arabi, îndemnându-i să „privească cu onestitate” spre război.
- Agenția France-Presse relatează, de asemenea, că deplasarea surpriză a liderului ucrainean la summitul de la Jeddah a fost prima sa deplasare în Orientul Mijlociu de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Aceasta i-a oferit ocazia de a se adresa liderilor dintr-o regiune care a fost mult mai puțin unită în sprijinul Ucrainei decât aliații săi occidentali fermi.
- Gazda Arabia Saudită s-a poziționat ca fiind relativ neutră în timpul războiului, subliniind ceea ce descrie ca fiind beneficiile menținerii legăturilor atât cu Moscova, cât și cu Kievul.
- Președintele Siriei, Bashar al-Assad, care participă la primul său summit al Ligii Arabe în mai bine de un deceniu, conduce una dintre cele doar cinci țări care au votat împotriva rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care cer Rusiei să înceteze ostilitățile în Ucraina.
- După ce Zelenski a vorbit vineri, cotidianul proguvernamental sirian Al-Watan a relatat că delegația siriană nu a folosit căștile prevăzute pentru traducerea simultană a discursului său, rostit în limba engleză.
UPDATE:
- Liderii G7 au avertizat China și Coreea de Nord să nu-și extindă arsenalele nucleare, în timp ce se pregătesc pentru sosirea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
- Războiul din Ucraina a dominat discuțiile de la Hiroshima, Zelenski urmând să sosească în oraș sâmbătă seara târziu, la o zi după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 construite de SUA.
- Zelenski a descris decizia ca fiind „istorică”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să „discute despre implementarea practică” la Hiroshima.
- Războiul Rusiei în Ucraina a generat temeri că China, care și-a mărit arsenalul nuclear, ar putea fi încurajată să invadeze Taiwanul.
UPDATE:
- În timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Japonia pentru a participa la summitul G7 de la Hiroshima, el va avea, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu premierul japonez, Fumio Kishida, a anunțat Ministerul de Externe al Japoniei.
- Reuters relatează că, la G7, Zelenski va participa la o sesiune privind pacea și securitatea alături de alți lideri occidentali și de țările invitate din afară, potrivit ministerului de externe.
- Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden se va întâlni cu Zelenski la summit.
- Președintele ucrainean urmează să sosească la Hiroshima sâmbătă și se așteaptă, de asemenea, să aibă întâlniri bilaterale cu alți participanți la summit.
Joe Biden se va întâlni cu Volodimir Zelenski la summitul G7
- Joe Biden „așteaptă cu nerăbdare” să se întâlnească cu Volodimir Zelenski la Hiroshima, a declarat Casa Albă, confirmând că președinții se vor întâlni în marja summitului G7.
- „Este un pariu sigur că președintele Biden se va întâlni cu el”, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, fără a oferi detalii cu privire la data la care vor avea loc discuțiile, relatează Agenția France-Presse.
- Președintele ucrainean ar urma să sosească sâmbătă în Japonia, după o escală anterioară în Arabia Saudită, potrivit presei locale.
- Apariția surpriză a lui Zelenski la reuniunea G7 vine imediat după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 de fabricație americană.
Ucraina respinge un atac cu drone asupra Kievului
UPDATE:
- Apărarea antiaeriană a Kievului a respins cu succes un nou atac rusesc cu drone în cursul nopții, dar resturile căzute au provocat unele pagube în capitala ucraineană, a declarat sâmbătă armata.
- Agenția France-Presse relatează că șeful administrației civile și militare a Kievului, Serhiy Popko, a declarat într-o actualizare pe Telegram: „În această noapte, agresorul a efectuat din nou un atac masiv cu drone. Toate țintele aeriene detectate au fost distruse de forțele și mijloacele apărării noastre aeriene. Nu au fost efectuate lovituri asupra Kievului!”.
- Căderea de resturi a provocat un incendiu într-o clădire rezidențială din districtul Darnytskyi, dar acesta a fost stins fără victime, a precizat el.
- De asemenea, dărâmături au provocat pagube în alte trei districte, a spus el, dar nu s-a raportat imediat nicio victimă.
- Sâmbătă, la ora locală 12.45, armata ucraineană a declarat că dronele se îndreptau spre regiunea Kievului.
- Explozii au fost raportate acolo de către autorități, dar și în orașul Cernihiv, la nord-est de Kiev. Consiliul exilat din Mariupol, ocupat de Rusia, a raportat, de asemenea, explozii în orașul de la Marea Azov.
- Sistemele de apărare antiaeriană au fost active în regiunile Kiev și Cernihiv, potrivit armatei ucrainene.