LIVE TEXT Ziua 476 de război în Ucraina. Trei persoane au decedat și minim 13 au fost rănite în urma atacului cu rachete de la Odesa. Șeful AIEA urmează să evalueze cât de sigură este centrala nucleară Zaporojie

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 mar 2024, 00:10

Șeful AIEA urmează să evalueze cât de sigură este centrala nucleară Zaporojie

Sursa: Facebook Rafael Grossi/Twitter @natalkakyiv - colaj Kanal D

Sunt peste 13 răniți după ce un depozit a fost lovit în Odesa. Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, este așteptat să viziteze centrala nucleară pentru a evalua siguranța acesteia.

UPDATE:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că nu va ezita să utilizeze armele nucleare tactice rusești dacă va avea de înfruntat act de agresiune.
  • Comentariul lui Lukașenko este în contradictoriu cu declarațiile anterioare ale președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că orice armă nucleară amplasată în Belarus va fi controlată exclusiv de Moscova.
  • Marți, Lukașenko a spus că „totul este pregătit” pentru desfășurarea armelor nucleare rusești, precizând că „ar putea dura doar câteva zile pentru ca noi să primim ceea ce am cerut și chiar ceva mai mult”.
  • Întrebat dacă Belarusul a primit deja o parte din arme, Lukașenko a zis:  „Nu toate, puțin câte puțin”.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 475 de război în Ucraina. Numărul deceselor în dezastrul barajului de la Kakhovka a crescut. Sunt minim trei morți în urma unui atac asupra orașului ucrainean Kryvyi Rih

  • Președintele belarus a părut să fie de acord cu faptul că guvernul său a iprimit niște arme de la ruși și a precizat că acestea sunt mult mai puternice decât bombele atomice lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945:  „Doamne ferește să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme astăzi, dar nu va exista nicio ezitare dacă ne vom confrunta cu o agresiune”.
  • Marți, Lukașenko a declarat că va vorbi cu Vladimir Putin înainte de a folosi oricare dintre aceste arme:  „Ascultați, dacă începe un război, credeți că mă voi uita în jur? Ridic telefonul și, oriunde ar fi el, îl ridică. Dacă sună, răspund oricând. Nu este nicio problemă să coordonezi lansarea unui atac”.
  • Oficialii ruși n-au comentat imediat declarațiile lui Alexander Lukașenko.

Șeful AIEA va vizita și evalua centrala nucleară Zaporojie

UPDATE:

  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va merge la centrala nucleară din Zaporojie pentru a „face propria evaluare” a riscurilor pe care le prezintă operațiunea în contextul conflictelor actuale.
  • Rafael Grossi s-a întâlnit marți seara cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a vorbi despre problemele cauzate de distrugerea barajului Kakhovka, care forma un rezervor ce asigura apa de răcire pentru centrala Zaporojie.
  • Rafael Grossi a declarat, pentru jurnaliști, că situația a complicat „o situație deja precară în ceea ce privește siguranța și securitatea nucleară”: „Este un pas în direcția greșită, este încă un pas în slăbirea rețelei de siguranță pe care o are orice centrală nucleară”.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 473 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski a confirmat începerea contraofensivei ucrainene

  • Șeful AIEA a spus că va evalua integritatea canalelor de apă ale centralei, a iazului de răcire și pentru a confirma dacă iazul a fost minat: „Aș spune- din nou fără să fi vizitat și pe baza a ceea ce mă informează echipa mea de acolo- că va fi apă (n.r.: în iaz) timp de câteva săptămâni, sau poate o lună sau două. Nu există o situație imediată: există apă acolo, dar s-ar putea să scadă”.
  • Rafael Grossi susține că dacă rezervorul se golește, „există alternative”, precum pomparea apei sau forarea pentru apă subterană.

Trei persoane au murit în urma unui atac cu rachete la Odesa

  • Trei persoane au fost omorâte și minim 13 rănite într-un atac cu rachete rusești  la Odesa, în sudul Ucrainei, marți dimineață, potrivit forțelor ucrainene.
  • Apărarea antiaeriană a distrus două rachete Kalibr, dar autoritățile declară că atacul a vizat infrastructura civilă, inclusiv un centru de afaceri, o instituție de învățământ, un complex rezidențial, restaurante și magazine.
  • Un depozit al unui lanț de magazine a fost, de asemenea, afecat în atac, provocând un incendiu.
  • În prezent, se îndepărtează molozul, iar căutarea persoanelor prinse sub dărâmături se desfășoară.