UPDATE:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
- Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că nu va ezita să utilizeze armele nucleare tactice rusești dacă va avea de înfruntat act de agresiune.
- Comentariul lui Lukașenko este în contradictoriu cu declarațiile anterioare ale președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că orice armă nucleară amplasată în Belarus va fi controlată exclusiv de Moscova.
- Marți, Lukașenko a spus că „totul este pregătit” pentru desfășurarea armelor nucleare rusești, precizând că „ar putea dura doar câteva zile pentru ca noi să primim ceea ce am cerut și chiar ceva mai mult”.
- Întrebat dacă Belarusul a primit deja o parte din arme, Lukașenko a zis: „Nu toate, puțin câte puțin”.
- Președintele belarus a părut să fie de acord cu faptul că guvernul său a iprimit niște arme de la ruși și a precizat că acestea sunt mult mai puternice decât bombele atomice lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945: „Doamne ferește să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme astăzi, dar nu va exista nicio ezitare dacă ne vom confrunta cu o agresiune”.
- Marți, Lukașenko a declarat că va vorbi cu Vladimir Putin înainte de a folosi oricare dintre aceste arme: „Ascultați, dacă începe un război, credeți că mă voi uita în jur? Ridic telefonul și, oriunde ar fi el, îl ridică. Dacă sună, răspund oricând. Nu este nicio problemă să coordonezi lansarea unui atac”.
- Oficialii ruși n-au comentat imediat declarațiile lui Alexander Lukașenko.
Șeful AIEA va vizita și evalua centrala nucleară Zaporojie
UPDATE:
- Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va merge la centrala nucleară din Zaporojie pentru a „face propria evaluare” a riscurilor pe care le prezintă operațiunea în contextul conflictelor actuale.
- Rafael Grossi s-a întâlnit marți seara cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a vorbi despre problemele cauzate de distrugerea barajului Kakhovka, care forma un rezervor ce asigura apa de răcire pentru centrala Zaporojie.
- Rafael Grossi a declarat, pentru jurnaliști, că situația a complicat „o situație deja precară în ceea ce privește siguranța și securitatea nucleară”: „Este un pas în direcția greșită, este încă un pas în slăbirea rețelei de siguranță pe care o are orice centrală nucleară”.
- Șeful AIEA a spus că va evalua integritatea canalelor de apă ale centralei, a iazului de răcire și pentru a confirma dacă iazul a fost minat: „Aș spune- din nou fără să fi vizitat și pe baza a ceea ce mă informează echipa mea de acolo- că va fi apă (n.r.: în iaz) timp de câteva săptămâni, sau poate o lună sau două. Nu există o situație imediată: există apă acolo, dar s-ar putea să scadă”.
- Rafael Grossi susține că dacă rezervorul se golește, „există alternative”, precum pomparea apei sau forarea pentru apă subterană.
Trei persoane au murit în urma unui atac cu rachete la Odesa
- Trei persoane au fost omorâte și minim 13 rănite într-un atac cu rachete rusești la Odesa, în sudul Ucrainei, marți dimineață, potrivit forțelor ucrainene.