LIVE TEXT Ziua 515 de război în Ucraina. Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko urmează să se întâlnească. Un mort și 19 răniți în urma unui atac de la Odesa

Autor: Lavinia Medrea

Un mort și 19 răniți în urma unui atac de la Odesa

Sursa: PixaBay

Alte 19 persoane au fost rănite în atacul de peste noapte din Odesa. Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său belarus la Sankt Petersburg.

UPDATE:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Au sosit mai multe analize privind arestarea de către Rusia a lui Igor Girkin, fost ofițer al serviciilor secrete rusești și principalul blogger militar naționalist.
  • O actualizare periodică realizată de grupul de reflecție american Institute for the Study of War (ISW) afirmă că noi detalii despre arestarea lui Girkin pentru extremism continuă să sugereze o schimbare a echilibrului de putere între facțiunile de la Kremlin și un fracționism notabil în cadrul Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), în care Girkin a servit.
  • Acesta afirmă că afiliații lui Girkin au lansat un efort public de a-l prezenta pe Girkin ca pe o figură învinsă în opoziție față de conducerea rusă.
  • ISW afirmă că arestarea lui Girkin nu a generat o indignare generalizată în comunitatea ultranaționalistă rusă, așa cum au făcut-o unele cazuri anterioare, ceea ce sugerează o fragmentare tot mai mare în cadrul spațiului informațional.
  • De asemenea, ISIS sugerează că arestarea sa nu este probabil un indicator al unui efort mai amplu de cenzurare a comunității ultranaționaliste ruse, ci mai degrabă o încercare de a elimina un segment specific al comunității care este vocal ostil Kremlinului.

Un mort și 19 răniți în atacul de la Odesa

UPDATE:

  • Forțele aeriene ucrainene au declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că Rusia a lansat rachete Onyx de înaltă precizie și rachete de croazieră Kalibr de mare-pe-țărm asupra Odesa după miezul nopții.
  • Guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, a declarat pe Telegram că, pe lângă faptul că a ucis o persoană și a rănit 19 persoane, inclusiv patru copii, a avariat și infrastructura rezidențială și religioasă.

Citește și: Update Live Ziua 512 de război în Ucraina: Rusia este bănuită că plănuiește atacuri asupra navelor comerciale din Marea Neagră. Inteligența artificială este implicată în războiul din Ucraina

  • Agenția de știri RBC-Ucraina a relatat că cea mai mare biserică ortodoxă din oraș, Catedrala Spaso-Preobrazhenskyi, sfințită în 1809, a fost grav avariată în urma atacurilor.
  • Videoclipurile de pe rețelele de socializare arătau dărâmături în interiorul unei structuri întunecate asemănătoare unei biserici luminate de un incendiu și un bărbat îndurerat care mergea și repeta: „Biserica nu mai este”.
  • Rusia nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la atacuri.
  • Odesa a fost bombardată de mai multe ori de la începutul invaziei, iar în ianuarie, agenția culturală a Națiunilor Unite UNESCO a desemnat centrul istoric al orașului drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol.
  • Moscova descrisese atacurile ca fiind o răzbunare pentru o lovitură ucraineană asupra unui pod construit de Rusia spre Crimeea- peninsula ucraineană de la Marea Neagră, confiscată de Moscova în 2014.
  • Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a repetat apelul Kievului pentru mai multe rachete și sisteme de apărare după atacul de la Odesa.

Citește și: Update Live Ziua 511 de război în Ucraina: Ucraina respinge ideea de pace abstractă. SUA a vândut Rusiei, chiar și după invadarea Ucrainei, echipamente petroliere

  • Orașul a fost atacat în mod repetat de când Moscova s-a retras săptămâna trecută dintr-un acord de export de cereale.
  • Ucraina a acuzat Rusia că a vizat livrările de cereale și infrastructura vitală pentru acordul de la Marea Neagră.