LIVE UPDATE A doua zi de război în Ucraina. NATO a activat în premieră Forța de Răspuns pentru apărarea țărilor din prima linie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 feb 2022, 17:34

A doua zi de război Ucraina-Rusia

Sursa: captura twitter

Au trecut mai bine de 24 de ore de când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina, asta după ce Vladimir Putin a autorizat atacurile militare. În cursul zilei de vineri, Ucraina se așteaptă la un atac cu tancuri rusești asupra Kievului.

Războiul Rusia-Ucraina a început joi dimineață, în urma anunțului făcut de Vladimir Putin. Președintele Putin a anunțat o operațiune militară de mare amploare împotriva Ucrainei, atacând teritoriul ucrainean din mai multe direcții. Conflictul a izbuncit după ce în cursul zilei de luni, Vladimir Putin a recunoscut independența a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Citeste si: LIVE UPDATE A treia zi de război în Ucraina. România închide spațiul aerian pentru avioanele care aparțin companiilor din Rusia

A doua zi de război în Ucraina. Armata ucraineană luptă pentru a face față atacului, în timp ce mai mulți ucraineni au părăsit țara 

În a doua zi de război, Ucraina luptă în continuare pentru a se apăra în fața atacului venit din partea Rusiei. După prima zi de război, peste 137 de ucraineni au fost uciși, iar mai bine de 300 au fost răniți.

Până în prezent, țările care și-au anunțat sprijinul pentru Ucraina au impus doar sacțiuni Rusiei, în special economice. SUA a anunțat și anterior că nu va trimite militari în Ucraina.

În a doua zi de război, Ucraina a fost atacată din nou încă de la primele ore ale dimineții. În zorii zilei s-au auzit mai multe explozii la Kiev. Mai mult, se pare că tancurile rusești se află la aproximativ 30 de kilometri de Kiev.

O rachetă a lovit aeroportul din orașul Rvine, aflat în vestul Ucrainei. În plus, un bloc din Kiev a fost lovit de o rachetă rusească în cursul dimineții.

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că o rachetă a lovit Kievul.

„O rachetă a lovit Kievul. Ultima dată când am trecut prin așa ceva a fost în 1941, când a fost atacat de naziști.

Ucraina s-a apărat atunci și se va apăra și acum”, a spus ministrul Apărării din Ucraina.

Președintele Ucrainei a anunțat că nu va părăsi Kievul, chiar dacă se consideră principala țintă a lui Vladimir Putin.

„Inamicul m-a marcat ca țintă principală. Familia mea este imediat vizată. Rușii vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, eliminând șeful statului. Voi rămâne în Capitală.

Familia mea este tot în Ucraina”,  a precizat Volodimir Zelenski 

În cursul zilei de vineri, autoritățile din Ucraina se așteaptă la un atac cu tancuri rusești asupra Kievului. Analizând situația actuală, Antony Blinken, secretarul de stat american, crede că scopul Rusiei și al lui Vladimir Putin este să  înlăture Guvernul de la Kiev.

Citeste si: România se va implica în războiul din Ucraina? Florin Cîțu, anunțul momentului

Tot în dimineața de vineri, sirenele au sunat și la Lvov, în vestul Ucrainei.  Luptele continuă, iar pentru a-i împedica pe ruși să avanseze, Ucraina a aruncat în aer un pod în aer.

UPDATE ORA 21:30: NATO a activat pentru prima dată în istorie Forța de Răspuns

Secretarul General al Forțelor NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri seara, la finalul unui summit extraordinar convocat după invadarea Ucrainei, că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a activat în premieră Forța de Răspuns pentru apărarea țărilor din prima linie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Măsura defensivă presupune o mobilizare rapidă a până la 40 de mii de militari, dintre care o parte ajung în țara noastră, „cu rol de descurajare și apărare și elemente de răspuns pe toate palierele – aer, apă, sol”. Decizia a fost luată joi, după ce România și alte țări aliate au activat Articolul 4.  „Este important să ne asigurăm că nu vom avea crize și mai mari în Europa, cum ar fi dacă Rusia ar ataca o țară aliată”, a declarat oficialul.

UPDATE ORA 20:10

Avertismentul NATO: „Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina”

Secretarul General al Forțelor NATO, Jens Stoltenberg, a spus vineri seară că acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei vor aduce cu sine consecințe severe care se vor reflecta în următorii ani. Totodată, oficialul susține că sunt necesare măsuri, în afara sancțiunilor date deja Rusiei, și că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va susține Moldova, Georgia și Bosnia în drumul lor spre reforme democratice.

În timp ce îi cere președintelui Vladimir Putin să oprească războiul, Jens Stoltenberg avertizează că planurile Kremlinului nu se opresc la Ucraina.  „Cerem Rusiei să oprească acest război fără sens, să retragă toate forțele din Ucraina și sa revină la calea diaglogului. (...)Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. Rusia a cerut să renunţăm la extinderea NATO şi să scoatem trupe şi infrastructură din ţările care au aderat la alianţă după 1997. Rusia contestă ordinea de securitate europeană și folosește forța pentru a-și îndeplini obiectivele” ,a spus Stoltenberg, după un summit online al liderilor NATO.

UPDATE ORA: 19:07 Armata Ucraineană a pierdut controlul în orașul Herson

Hennadiy Lahuta, șeful Administrației Regionale de Stat Herson, a anunțat printr-o postare pe Facebook că soldații ucraineni au pierdut controlul în orașul Herson.  „Dragi locuitori ai regiunii Herson! Trebuie să spun că, după lupte aprige la periferia Hersonului, în ciuda eforturilor disperate ale armatei ucrainene, am pierdut, din păcate, controlul asupra trecerii către Herson”, a scris oficialul.

UPDATE ORA 18:50: Rusia este suspendată din Consiliul Europei

Ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a anunțat cu puțin timp în urmă că Rusia este suspendată din Consiliul Europei din cauza invadării Ucrainei. „Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi”, a anunţat Di Maio, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 17:45: Vladimir Putin le cere militarilor ucraineni să își aresteze propriul guvern

Vladimir Putin îi numește pe guvernanții Ucrainei „drogați și neonaziști” și îi cere Armatei Ucrainene să îi aresteze. „Ne va fi mai ușor să ajungem la o înțelegere cu voi decât cu această bandă de dependenți de drogați și de neonaziști, care s-au stabilit la Kiev și au luat ostatic întregul popor ucrainean”, spune președintele rus.

 

UPDATE ORA 16:45: Ministerul Apărării ucrainean anunță că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi

Ministerul Apărării ucrainean precizat că a ucis peste 1.000 de soldaţi ruşi în războiul dintre Rusia și Ucraina. 

„Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor”,  a anunțat Ministerul Apărării ucrainean. 

UPDATE ORA 15:30:  UE, noi măsuri împotriva lui Putin și Serghei Lavrov

Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni împotriva președintelui Putin, dar și în ceea ce îl privește pe Serghei Lavrov. Toate activele celor doi vor fi blocate de UE.

UPDATE ORA 15:20: Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze cu Ucraina 

Vladmir Putin a avut o discuție telefonică cu omolgul său chinez, Xi Jinping. Președintele rus i-a spus acestuia că ar fi dispus să poate negocieri la nivel înalt cu Ucraina. Informația a fost făcută publică de Ministerul de Externe chinez, conform Reuters. 

UPDATE ORA 14:48: Navă comercială, aflată sub pavilion moldovenesc, lovită de un obuz

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova a anunțat că o navă comercială, aflată sub pavilion moldovenesc, a fost lovită de un obuz. Nava se afla în apele neutre din Marea Neagră. Imediat după impact, la bordul navei a izbucnit un incendiu de proporții, iar echipajul a părăsit nava purtând doar vestele de salvare.

Inițial s-a crezut că este vorba despre o navă românească. În momentul de față nu se știe de unde a fost lansat obuzul.

UPDATE ORA 14:10: Volodimir Zelenski vrea să negocieze cu Vladimir Putin

Volodimir Zelenski își dorește să negozieze cu Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Vreau să fac din nou apel la președintele Federației Ruse. Luptele au loc în toată Ucraina. Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea oamenilor”, a declarat Volodimir Zelenski

UPDATE ORA 13:10: Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022 

Ambasada Ucrainei la Bucureşti atrage atenția că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea provoca un nou dezastru ecologic. 

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022″, este mesajul apărut pe pagina de facebook a Ambasadei Ucrainei la Bucureşti. 

UPDATE ORA 13:00: Rusia dorește ca poporul ucrainean să fie independent 

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia vrea ca poporul ucrainean să fie independent, acesta fiind scopul invaziei. Practic, Serghei Lavrov spune că armata rusă urmărește să îi elibereze pe ucrainiei și să le dea posibilitatea de a-și alege singuri destinul.

“Preşedintele Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul. Occidentul apără regimul ucrainean şi închide ochii la crimele de război comise de Kiev împotriva civililor, tocmai acţiunile ucrainene şi occidentale au aruncat Ucraina într-o tragedie”, a spus ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

UPDATE ORA 12:45: 18.000 de arme au fost distribuite în Kiev

Ucraina primește sprijin, astfe că mai bine de 18.000 de arme cu muniție au fost distribuite pentru a face față atacului venit din partea Rusiei. Autoritățile au anunțat că vor mai primi arme și în perioada următoare. 

UPDATE ORA 11:50: Alertă de raid aerian în Kiev 

Este alertă de raid aerian în Kiev, iar cetățenii sunt sfătuiți să își caute adăpost. 

„Atenție! O alertă de raid aerian a fost anunțată! Mergeți imediat la cel mai apropiat adăpost”, este mesajul transmis de oficialii de la Kiev.

UPDATE ORA 11:40: Niveluri crescute de radiații la Cernobîl

S-au înregistrat niveluri crescute de radiații la Cernobîl, potrivit informațiilor oferite de Agenția nucleară a Ucrainei. Cu toate acestea, se pare că această creștere nu este una semnificativă și ar fi fost provocată de praful pe care l-au lăsat în urma lor trupele rusești, potrivit  Sky News, citată de stirileprotv.ro 

UPDATE ORA 11:30: Persoanele care sosesc în România din Ucraina sunt scutite de carantină 

CNSU a adoptat o Hotărâre prin care toate persoanele care sosesc în România din Ucraina sunt exceptate de la măsura carantinei. Măsura este valabilă atât pentru cei care vin direct sau doar tranzitează Republica Moldova. 

UPDATE ORA 10:55: Ministerul ucrainean al Apărării îndeamnă populația să folosească cocktailuri Molotov

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că armata rusească a intrat în Kiev și i-a îndemnat pe cetățeni să folosească cocktailuri Molotov. 

UPDATE ORA 10:50: Rusia a confirmat că a capturat Insula Șerpilor

După ce Serviciul ucrainean de frontieră a anunțat că armata rusă a capturat Insula Șerpilor, Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat în cursul dimineții de vineri informația, precizând că 82 de soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat. 

UPDATE ORA 10:30: Rușii au intrat în Kiev și se pare că se îndreaptă către centrul orașului

Rușii ar fi pătruns în capitala Kiev, în mai multe cartiere auzindu-se focuri de armă. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că aramata rusă se află în districtul Obolon. 

 

UPDATE ORA 09:50: Franța accelerează desfăşurarea unor militari francezi în România, în cadrul NATO

Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat că Franţa îşi accelerează desfăşurarea unor militari în România, în cadrul NATO. Mai mult decât atât, președintele Franței a dat asigurări că va livra în continuare echipament militar și va susține populația Ucrainei. 

„Franţa va continua să-şi joace deplin rolul de asigurare a aliaţilor din NATO, prin trimiterea în Estonia a unui nou contingent, în cadrul Prezenţei Avansate Consolidate, devansându-şi participarea la (misiunea) de poliţie aeriană în spaţiul aerian baltic încă din martie şi accelerându-şi desfăşurarea în România. Suntem pregătiţi să continuăm să livrăm materiale militare şi susţinere populaţiei, aşa cum i-am spus preşedintelui Volodimi Zelenski”, a anunţat Macron.

UPDATE ORA 09:30:   Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, convins că sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente

Deși Rusia a fost pusă la zid de liderii foarte multor țări și a fost sancționată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că măsurile nu sunt suficiente și nu sunt de natură să îl oprească pe Vladimir Putin. În plus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză că Ucraina are parte de susținere doar de la distanță și că ucrainenii sunt singuri în această luptă.

„În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 09:15: Se așteaptă un atac cu tancuri rusești asupra Kievului

Un consilier al ministrului de interne a precizat că vineri, 25 februarie 2022, ar putea fi cea mai dificilă zi de război, având în vedere că este posibil un atac cu tancuri rusești asupra capitalei Kiev. 

UPDATE ORA 09:00: Un avion de luptă, doborât deasupra Kievului

Ministrul adjunct de Interne al Ucrainei, Evgeny Yenin, a confirmat că un avion de luptă ucrainean Sukhoi Su-27 a fost doborât deasupra capitalei Kiev în cursul dimineții de vineri. 

Citeste si: România solicită activarea articolului 4 după atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Anunțul făcut de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu