A început a noua zi din războiul dintre Rusia și Ucraina. De data aceasta, armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, iar ulterior a izbuncit un incendiu la o clădire administrativă. Autoritățile au intervenit de urgență, iar în cele din urmă au anunțat că au reușit să stingă incendiul. Specialiștii au anunțat că în urma acestui bombardament reactoarele nu sunt deteriorate, iar nivelul de radiații este normal.
A noua zi de război. Incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie a fost stins. Volodimir Zelenski: „Dacă este o explozie, se termină tot”
A noua zi de război a început cu un incendiu la centrala nucleară din Zaporojie, incendiu pe care pompierii au reușit să îl stingă în cele din urmă.
„Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că incendiul nu a afectat niciun echipament „esenţial” şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală”, au precizat reprezentanții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters .
Citeste si: Volodimir Zelenski, îndemn dur pentru armata rusă: „Mergeți acasă! Cu toții!”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat imediat după incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele grave pe care o explozie într-o astfel de zonă le-ar putea avea.
„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară. Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei. Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear. Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (n.r după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, este mesajul pe care l-a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDARE ORA 17:55: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Rusia folosește tipuri de arme care nu sunt permise de legea internațională”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că există informații potrivit cărora Rusia ar folosi bombe cu dispersie, dar și arme care sunt pe lista celor interzise de legislația internațională.
„Am observat folosirea de bombe cu dispersie și avem informații că sunt folosite și alte tipuri de arme care nu sunt permise de legea internațională”, a precizat Jens Stoltenberg.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
UPDATE ORA 17:50: A treia rundă de negocieri ar putea avea loc în acest weekend
Ucraina afirmă că s-ar putea așeza din nou la masa negocierilor cu Rusia în acest weekend.
„A treia etapă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a spus Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale din Ucraina, într-o conferinţă de presă.
UPDATE ORA 15:50: Secretarul general al NATO: „Zilele următoare ar putea fi și mai rele, iar securitatea europeană se confruntă cu amenințarea unui conflict pentru anii care vin”
Într-o conferință de presă pe care a susținut-o la finalul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele membre ale NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat că situația s-ar putea agrava în Ucraina în zilele următoare. Cu toate aceastea, Jens Stoltenberg a subliniat că NATO nu va trimite militari în Ucraina și nici avioane în spațiul aerian.
„Rusia desfășoară o invazie neprovocată a Ucrainei pe care întreaga lume o condamnă. Sunt orașe sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale bombardate. Vorbim inclusiv de acțiuni nesăbuite în jurul unei centrale nucleare, aseară. Zilele care vor urma s-ar putea să fie și mai rele. Vorbim de mai multe decese, mai multă suferință, pe măsură ce forțele armate ale Rusiei aduc arme mai grele și continuă atacul asupra țării. Avem deja 130 de avioane în stare de alertă ridicată și peste 200 de nave. Vom continua să facem tot ce este nevoie pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriul NATO. Misiunea noastră este să ținem în siguranță cele 30 de națiuni. Noi nu suntem parte a acestui conflict. NATO nu caută un război cu Rusia. Ambițiile Kremlinului sunt să recreeze o sferă de influență și să interzică altor țări să-și aleagă singure calea. Tocmai de aceea trebuie să îi sprijinim pe partenerii noștri care sunt în pericol. Agresiunea Rusiei este un pericol pentru umanitate. Agresiunea rusească a cauzat un nou normal în securitatea europeană. Noi ne confruntăm cu amenințarea unui conflict pentru anii care vin. Astăzi am discutat cu UE, dar și cu Finlanda și Suedia, pe care îi vom avea aproape. Ambele țări participă acum la discuțiile NATO cu privire la această criză. Am spus foarte clar că nu vom trimite în Ucraina nici avioane, nici soldați. Credem că dacă vreun avion NATO ar zbura în Ucraina, am putea ajunge la un război cu mai multe țări europene implicate. Trebuie să fim siguri că Putin și președintele Belarus sunt trași la răspundere pentru ceea ce fac.”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, citat de biziday.ro.
UPDATE ORA 15:30: Data la care va avea loc a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina este secretă
Va avea loc o a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, însă până la momentul actual nu s-au aflat detalii în legătura cu ziua și locul unde vor fi purtate discuțiile. În plus, Ucraina a dezvăluit că nu va furniza informații în avans în legătură cu această întâlnire.
După a doua rundă de negocieri, cele două delegații au decis să se întâlnească din nou, în cursul săptămânii viitoare.
UPDATE ORA 14:30: Situație tensionată la centrala nucleară Zaporojie: „Angajații lucrează sunt amenințarea armei”
Armata rusă a capturat centrala nucleară Zaporojie, iar compania care conduce centrala a precizat că, în prezent, angajații sunt nevoiți să lucreze sub amenințarea armei.
„Au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul personalului și conducerea centralei nucleare. Conducerea stației lucrează sub amenințarea armei invadatorilor”, a precizat Petro Kotin, șeful generatorului de energie nucleară de stat Energoatom, potrivit mediafax.ro.
UPDATE ORA 13:00: Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, anunț după incendiul de la centrala nucleară Zaporojie: „Nu a fost eliberat material radioactiv”
Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a stârnit îngrijorări cu privire la eliberarea de materiale radioactive, însă Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a dat asigurări că situația este sub control, că reactoarele nu au fost afectate și că nici nu a fost eliberat material radioactiv.
„Suntem norocoși că nu a fost eliberat material radioactiv și că integritatea reactoarelor nu a fost compromisă”, a declarat Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
UPDATE ORA 11:50: Cel puțin trei tentative de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski
În ultimele zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pare că a reușit să supraviețuiească la cel puțin 3 tentative de asasinat. Se pare că grupul de mercenari ruși Wagner, dar și forțele speciale cecene au încercat să îl ucidă pe Volodimir Zelenski, potrivit The Times.
Cu toate acestea, sursa citată afirmă că ucrainenii au reușit să prevadă fiecare tentativă de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski, lucru care i-a pus în dificultate pe cei care au încercat să îl ucidă pe acesta.
UPDATE ORA 11:00: NATO nu se va implica în războiul dintre Rusia și Ucraina. Olaf Scholz: „Ar aduce mari pericole”
Deși țările membre NATO sprijină Ucraina în lupta împotriva Rusiei, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că NATO nu se va implica direct în acest război, având în vedere că o astfel de acțiune ar putea duce la o înrăutățire a situației actuale.
„Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole. Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum. De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare”, a precizat cancelarul german Olaf Scholz, potrivit digi24.ro, care citează Agerpres.
UPDATE ORA 10:50: Armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie
După ce pompierii au reușit să stingă incendiul izbucnit la o clădire administrativă aparținând centralei nucleare de la Zaporojie, autoritățile locale din Ucraina au anunțat că armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare.
„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat autorităţile locale, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
În prezent, nivelul radiațiilor este normal, iar reactoarele nu au fost deteriorate.
Citeste si: Cine este Olena Zelenska. Prima Doamnă a Ucrainei a ales să-și apere țara în timpul invaziei rusești